"לא ניתן להתעלם מכך שבלומניס היו מספר בעיות פנימיות, חלקן עדיין לא נפתרו, והחברה עדיין מתמודדת איתן. אך יחד עם זאת, יש בחברה גם הרבה דברים חיוביים, וצריך לדבר גם עליהם", כך אומר היום יאשה סיטון, מנכ"ל לומניס, בשיחה על הדו"חות לרבעון הראשון, כמו גם על נושאים נוספים כמו הדלפות לתקשורת ותביעות ייצוגיות, המטרידים את מנוחתם של משקיעי לומניס בתקופה האחרונה.
לומניס דיווחה אתמול על תוצאות הרבעון שעמדו בתחזיותיה המוקדמות כפי שבאו לידי ביטוי באזהרת הרווח החמורה שפירסמה החברה שבוע לפני פרסום הדו"חות. הכנסות החברה הסתכמו ברבעון ב-86.1 מיליון דולר - נפילה של 14.6% מהרבעון הקודם. ברבעון המקביל, על בסיס פרופורמה, בהתחשב ברכישת חטיבת CMG של קוהירנט, הכנסותיה של החברה הסתכמו ב-97.9 מיליון דולר. הרכישה עצמה הושלמה באפריל 2001.
"הפגיעה במכירות לרבעון הראשון נבעה בעיקר מהבעיות שחוותה החברה בשוק הגרמני, וזאת עקב בעיות ניהול של משרדי החברה בגרמניה", אומר סיטון. בעיות ניהול אלו הובילו להחלפתו של המנהל העסקי במנהל חדש אשר יחלוש על כל אזור אירופה. סיטון מציין כי החברה החליטה לסגור חמישה משרדים שונים באירופה, והפעילות ביבשת תנוהל מעתה ואילך מאמסטרדם.
החברה דיווחה אמש על ירידה בהוצאותיה התפעוליות ל-42 מיליון דולר מ-50.4 מיליון דולר ברבעון הקודם. החברה רשמה ברבעון הראשון רווח תפעולי של 3.1 מיליון דולר לעומת 4.2 מיליון דולר ברבעון הקודם, הרביעי של 2001. אך הוצאות מימון של 3.7 מיליון דולר הובילו את החברה להפסד נקי של 643 אלף דולר או 2 סנט למניה. היה זה בטווח של תחזיות החברה לאיזון או הפסד של 4 סנט למניה בשורה התחתונה.
לומניס מעריכה כי בהתחשב בתנאים הנוכחיים, היא תדווח על הכנסות של 90-95 מיליון דולר ברבעון השני של השנה - צמיחה של 4.5%-10.3%, וכי הכנסותיה לשנה כולה יהיו 370-390 מיליון דולר - צמיחה של 17%-24% משנת 2001. יצוין, כי המספר עומד בטווח התחזיות מהחברה, שנעו בין 370 מיליון דולר ל-420 מיליון דולר. בשורה התחתונה, רווחיה הנקיים של לומניס צפויים להסתכם ב-4-10 סנט למניה (1.5-3.7 מיליון דולר) וב-2002 כולה החברה מקווה לדווח על רווח של 55-80 סנט למניה (20.2-29.4 מיליון דולר).
החברה הסבירה כי הירידה בהכנסותיה משקפת את המכירות הנמוכות באירופה, השינויים בתמהיל המוצרים והעיכובים באישור מוצר ה-ClearLight ע"י ה-FDA בארה"ב. סיטון מסביר כי העיכובים הללו היו חלק מהסיבות למינויה של סמנכ"לית חדשה לענייני רגולציה, תפקיד חדש בחברה אותו תמלא נינה פלד. סיטון מספר היום על מינוי בכיר נוסף בחברה - סמנכ"ל מערכות מידע, אותו ימלא שלמה אלקלעי.
אולם יחד עם ההחלטה על מינויים של שני סמנכ"לים חדשים בחברה, סיטון אומר כי הוחלט ליישם בחברה תוכנית התייעלות. "הנמכנו תחזיות, אנחנו מעריכים כי הבעיות בגרמניה יימשכו לפחות בטווח הקרוב ואנו ממתינים עדיין לאישורי ה-FDA, ולכן קיבלנו את ההחלטה על צעדי ההתייעלות".
מה תכלול התוכנית? ראשית, צמצום בכוח האדם של החברה. לומניס מעסיקה כיום כ-1,480 עובדים, 350 מתוכם בארץ. ההתייעלות עליה מדבר סיטון היא ברמה של פיטורי 70-120 עובדים בטווח הקרוב. בנוסף, כוללת התוכנית גם קיצוץ משמעותי בבונוסים (השמנים) להם זכו העובדים הבכירים בחברה. צעד נוסף יכלול הוצאת העובדים בחברה לחופשה יזומה, אם כי לא נמסר מתי היא צפויה. החברה מעריכה כי התוכנית בה נקטה כדי להוריד את עלויותיה, צפויה לחסוך לה 14 מיליון דולר עד לסוף השנה.
ומה בנוגע לתוכנית האופציות של עובדי החברה, אשר רובה ככולה מצויה כיום מחוץ לכסף? סיטון מציין כי אין כיום כוונה לבצע תוכנית תמחור מחדש של האופציות לעובדים, ואין בכוונת החברה לפצותם כרגע.
סיטון מדגיש היום את העובדה כי דו"חות הרבעון הראשון היו נקיים לגמרי מהוצאות חד פעמיות, וכי לא צפויים פריטים חד פעמיים בהמשך. יחד עם זאת, החברה עדיין רושמת הוצאות חד פעמיות, אך הן ייכנסו לתוך הפעילות הרגילה של החברה, כלומר יוצגו בדו"חות הרווח והפסד שלה. סיטון שב היום על הערכותיה הקודמות של החברה כי היא תדווח על תזרים מזומנים חיובי ברבעון השני של 2002, ומציין כי כבר בשלב זה של הרבעון, התזרים מפעילות הינו חיובי.
ומה בנוגע לנושאים בוערים לא פחות כמו התביעה הייצוגית נגד לומניס, והתחושה שפשתה בקרב משקיעי החברה כי הם יודעים אחרונים על כל המתרחש בחברה? כיצד מתכוון סיטון לטפל בתופעת שנראית יותר ויותר כמו הדלפות מתוך החברה לתקשורת טרם פרסום הודעה מסודרת ע"י החברה? סיטון נוקט היום בלשון דיפלומטית ומציין כי אם קיימות הדלפות בחברה, אז מדובר בתופעה חמורה וכי החברה מתכוונת לחקור את העניין לעומק. "המשקיעים שלנו לא מרוצים, וזה בא לידי ביטוי במחיר המניה", אומר סיטון, ומשתדל לנווט את השיחה לטריטוריות נוחות יותר.
"אנחנו לא רואים כל סיבה לתביעה, ונפעל בהתאם", אומר סיטון בקשר לגל התביעות הייצוגיות נגד החברה. הוא מסביר כי גם אם החברה תהיה חשופה, היא מכוסה בביטוח, ולכן אין סיבה לדאגה בקשר להוצאות הכבדות הכרוכות בדרך כלל בטיפול ובתהליך ההגעה להסדר עם התובעים.
יאשה סיטון: "לא ניתן להתעלם מכך שבלומניס היו בעיות פנימיות וחלקן עדיין לא נפתרו"
שירלי יום-טוב
14.5.2002 / 22:12