מאת שלומי שפר
מי שעקב אחרי המודעות בעיתוני הכלכלה אתמול אולי הבחין בהודעה מקורית מטעמה של קבוצת אלישרא. המודעה הופנתה לכל מבוטחי הפניקס , בעלי התביעות נגדה ונושיה, ולמעשה ציטטה הודעה על אסיפות מיוחדות שהפניקס מקיימת ביום ראשון הקרוב, שפירסמה הפניקס עצמה. ההבדל היחיד בין המודעות הוא גודל האותיות. אלישרא פירסמה את אותה מודעה באותיות גדולות בהרבה מאלו המקובלות בפרסומים מסוג זה.
באסיפות אותם מכנסת הפניקס ביום ראשון יתבקשו המבוטחים של החברה, מבטחי המשנה שלה ונושיה, לאשר או לפסול הצעה להעביר את תיק הביטוח שלה לחברה הבת הדר - בתמורה למניות. בין המתנגדים לשינוי זה נמצאת חברת אלישרא.
באלישרא אמרו כי במארס 2001 אירעה שריפה במפעלים של הקבוצה הנמצאים באזור התעשייה בחולון. אלישרא, המבוטחת בהפניקס זה 30 שנה, תבעה את חברת הביטוח על נזקים ישירים של 68 מיליון דולר. "הגשנו תביעה מסודרת ומנומקת בכ-20 כרכים כבר בספטמבר 2001 ", אמרו באלישרא, "אך עד היום לא קיבלנו את הכסף". באלישרא אמרו כי הפניקס "מורחת" אותם זמן רב, ולקבוצה לא היה ברור מדוע.
לדברי בכירים בקבוצה, בינואר 2002 התברר להם מדוע החברה ממאנת לשלם את הכסף. הסיבה היא השינויים שהפניקס מתכננת. על פי הבכירים, השינויים יגרמו לכך שהדר תקבל את כל ההתחייבויות של הפניקס, אך הפניקס כמעט שלא תעביר להדר נכסים לגביית ההתחייבויות, ובאלישרא חוששים כי במקרה קיצוני הדר לא תוכל לשלם להם את הכסף. "הדר בולעת חברה עם התחייבויות כפולות משלה", אמרו באלישרא.
באלישרא תולים תקוות באסיפות שיתקיימו ביום ראשון. שם סבורים כי כדי לאזן אותם, זקוקה הפניקס לבעלי תביעות בסך של כ-200 מיליון דולר (כלומר רוב של 57%) שיצביעו בעד המיזוג, אחרת הוא ייכשל. בהפניקס חושבים אחרת.
מנכ"ל החברה, בר כוכבא בן-גרא, אמר כי אלישרא תצביע באסיפת המבוטחים של החברה, שם יש קול לכל בעל פוליסה, ללא קשר לסכום התביעה שלו.
בן-גרא סבור כי בהצבעה זו המיזוג יאושר. לדבריו, מבוטחים רבים עמם שוחח אישרו לו כי יצביעו בעד המיזוג.
בן-גרא:"אלישרא משחקת משחקים"
לדברי בן-גרא, "אחרי 40 שנה בענף הביטוח ומיליארדי שקלים ששולמו לאורך השנים על ידי החברה למבוטחים שתבעו אותה, אלישרא משחקת משחקים והיא שמעכבת את ההליכים". בן-גרא הוסיף כי כל מבטחי המשנה הודיעו כבר להפניקס כי יצביעו בעד המיזוג, כך שגם בהצבעה זו אין הוא צופה בעיות.
אך בכך לא תמו בעיות הפניקס. כדי לאשר את המיזוג תתכנס ביום ראשון גם אסיפה כללית של בעלי מניות בהדר. הפניקס מחזיקה בכ-80% מהמניות של הדר, ולכן נדרש שם אישור של שליש מבעלי המניות שבידי הציבור, שם צופה בן-גרא קשיים.
ואולם יום ראשון הוא יום חשוב נוסף להפניקס. לפני כשלושה חודשים נחתם הסכם למכירת השליטה בחברה לקבוצת מאיר, שבבעלותם של ישראל קז ויעקב שחר. השליטה בחברה, 56.6%, נמכרה לשחר בכ-312 מיליון דולר ויום הסגירה אמור לחול אף הוא בראשון הקרוב. מכיוון שהעסקה מותנית גם באישור של המפקח על הביטוח, סביר שהיא לא תיסגר במועד.
"הצדדים לעסקה אינם מחפשים סעיפי מילוט מההסכם", מרגיע בן-גרא. לדבריו, הצדדים הודיעו לעורכי הדין שלהם כי במקרה שההסכם לא ייחתם עד המועד, אלו יפעלו להארכתו.
בן-גרא אמר כי לפי הידוע לו, הפיקוח כבר קיבל מהחברה את כל המסמכים שדרש, אך הביע חשש כי אין מי שיאשר העסקה, מכיוון שמאז פרישתה של ציפי סמט לא מונה מפקח על הביטוח.
לדברי בן-גרא, שחר מעורה בכל הקשור למיזוג המתוכנן ואף הביע את תמיכתו בו, גם אם המיזוג לא ייצא אל הפועל "זה לא יהיה אסון". "אנו מדברים על שתי חברות מצליחות ואיתנות", אמר, "ולכן גם אם ימשיכו לפעול בנפרד, זה לא יהווה בעיה". ואולם בן-גרא סבור כי המיזוג יתרום רבות לחברות, ייעל אותן ויביא לחיסכון גדול בהוצאות.
הוא הוסיף כי לאחר שתיסגר עסקת המכירה, תתקיים ישיבה, ייבחרו דירקטורים חדשים והחברה תצא לדרך חדשה - אם המיזוג יצליח או אם ייכשל.
הפניקס נחשבה עד לפני כמה חודשים לחברת הביטוח השלישית בגודלה בישראל, וכיום היא ממוקמת במקום הרביעי. נראה כי הזרמת דם חדש לחברה יכולה להחזיר אותה לימי הזוהר שלה.
יום אחד במאי
הארץ
24.5.2002 / 8:41