היורו חוזר לרמות שרשם בפברואר 2001 בעקבות חולשת הדולר האמריקאי. המטבע האירופי האחיד נסחר ב-93.87 סנט, לעומת שער של 93.5 סנט אמש. בחודש החולף רשם היורו עלייה של 4.1% מול הדולר על רקע סימנים מהוססים להתאוששות הכלכלה האמריקאית. הין התחזק אף הוא לרמה של 124.04 ין לדולר, לאחר שנחלש ל-124.24 ין לדולר הבוקר.
שאלת ההתאוששות הכלכלית בארה"ב הופכת למשנית עתה לנוכח הפיחות בדולר. האם יישבר המטבע האמריקאי וייפול בשיעור חד מול המטבעות הזרים היא השאלה על הפרק בקרב המשקיעים במט"ח וגם המשקיעים בשוקי המניות. מתחילת השנה נפל הדולר בכ-6% מול הין וגם מול היורו, ובשיעור של 6.7% מול הפרנק השווייצי, הנסחר עתה בשער של 1.5644 לדולר. הליש"ט, המפגינה חולשה מול המטבעות האירופיים, התחזקה מול הדולר ל-1.4665 דולר.
שורה של נתונים כלכליים חלשים מארה"ב שפורסמו השבוע, וירידות בשוק המניות שימשו כגורם מאיץ לפיחות בדולר: עלייה נמוכה מהצפוי בסנטימנט הצרכנים, עלייה חלשה מהצפוי בתמ"ג הרבעון הראשון וצריכה פרטית נמוכה מהתחזיות.
אולם נתוני היסוד בכלכלת ארה"ב ואירופה לא תומכים בפיחות כשבוחנים אותם באופן יחסי. כלכלת ארה"ב צפויה לצמוח בקצב שנתי של 3.1% ברבעון השני, לעומת 2.8% צמיחה החזויה לגוש היורו ברבעון השני. ברבעון הראשון גאה התוצר בארה"ב ב-5.8% בעוד זה של גוש היורו צמח ב-2% בלבד.
עליית הדולר מול הין מוגבלת בשל חששות מהתערבות של הבנק המרכזי של יפאן במסחר. היום אמר מסארו הייאמי, נגיד הבנק היפאני, כי בכוונתו לעקוב מקרוב אחר התנודות בשוקי המט"ח, והוסיף כי העלייה בין נובעת מחששות לגבי כלכלת ארה"ב ותקוות להתאוששות ביפאן.
הבנק של יפאן התערב במסחר במט"ח בשבוע שעבר פעמיים במטרה להחליש את הין. עליית שערו של הין מול הדולר מסכנת את ההתאוששות הכלכלית ביפאן, שכן היא מייקרת את סחורות היצוא של יפאן בחו"ל.
היורו ממשיך בנסיקה: הגיע לרמות של פברואר 2001 ב-93.87 סנט
דפנה מאור
30.5.2002 / 11:12