"ההפחתה בפחת מתבטאת בכך שירדנו לרמת הוצאות פחת נמוכות יותר. הרמה הזו תמשיך להתקיים גם ברבעונים הבאים עם המשך ירידה בשיפוע מתון כפי שהיה בעבר. לא יהיו עוד 'מדרגות' ירידה של 60 מיליון שקל מן הרמה הנוכחית", כך אומר אורן לידר, סמנכ"ל הכספים של בזק .
דירקטוריון החברה החליט שלשום לאמץ את המלצות ועדה שמונתה באוקטובר 2001 לבחינת משך החיים של נכסי הקבוצה. המלצות הוועדה התבססו, בין היתר, על שינויים טכנולוגיים ושינויים בתוכנית ההשקעות של החברה, והצביעו על הצורך בהארכת יתרת אורך החיים של השקעות מסוימות ברשת כבלי הנחושת של בזק, ולעומת זאת קיצור יתרת אורך החיים של מערכות מיתוג מסוימות.
שינויים אלה, נאמר בדו"ח בזק, הביאו להקטנת הוצאות הפחת של החברה ברבעון הראשון של השנה בכ-60 מיליון שקל ולגידול ברווח הנקי של החברה ברבעון בכ-38 מיליון שקל.
חשוב להדגיש שבדו"ח, בזק טוענת כי במידה שהיא היתה מיישמת את שיעורי הפחת החדשים בשנת 2001, היה הפחת לשנת 2001 קטן בכ-220 מיליון שקל ויתרת הרכוש הקבוע היתה גדלה בהתאמה.
לגבי שחיקת התעריפים בדמי השימוש, אמר לידר, "השחיקה נגרמת על ידי האינפלציה. אין לנו התמחות ספציפית בחיזוי האינפלציה העתידית, אבל ההערכה המקובלת בנושא היא שצפויה עוד שחיקה משמעותית נוספת בהמשך השנה".
בדו"ח בזק צוין שלבזק יש פוזיציות בנגזרי מטבע העשויות לגרום לכך שבהתחזקות נוספת של הדולר לעומת השקל ייווצר לחברה עודף התחייבויות מהותי במטבע חוץ. על כך אומר לידר, "עודף ההתחייבויות הוא הנתון המצרפי של היתרות המאזניות ואינו לוקח בחשבון עסקות גידור. בפועל, העודף הזה מגודר ברובו המכריע ויתרת עודף ההתחייבויות שלאחר הגידור היא זניחה.
"עניין נגזרי המטבע משמעו שברמת שערים מסוימת חלק מהגידור 'פוקע' ואז נוצר עודף התחייבויות. אנחנו לא פאסיוויים בעניין והתוצאה המשוערת היא שאם השער יעלה בעוד כמה אגורות נבצע עסקות נוספות להשלמת ה'חור' בגידור".
בנוגע לתזרים המזומנים של בזק שירד לרמה של 648 מיליון שקל הרבעון, בהשוואה לכ-800 מיליון שקל בממוצע בשנה האחרונה, אומר לידר, "ה-EBITDA הרבעוני הנוכחי של בזק (מאוחד) היה 823 מיליון שקל, ואם נוריד מזה גם את הוצאות המימון והמסים נגיע ל-715 מיליון. הדרך מכאן לתזרים של 648 מיליון די סבירה, גם בהתחשב בתשלומי הפרישה המוקדמת, גם בהתחשב בכך שהחברה האם משלמת מס בתיאוריה וחברות הבת המפסידות 'חוסכות' מס בתיאוריה. כך שהתזרים הנוכחי הוא די 'טבעי'.
"בשנה שעברה גם ה-EBITDA היה גבוה יותר וגם היו גורמים טכניים ש'ניפחו' את התזרים - וזו אחת הסיבות לירידת ה'יתר' בתזרים".
סמנכ"ל הכספים של בזק: "לא יהיו עוד ירידות בסדר גודל של 60 מיליון שקל מרמת הפחת הנוכחית"
ערן גבאי
30.5.2002 / 11:22