מאת עמירם כהן
אפריקה-ישראל תגדיל את אחזקתה בקונסורטיום להולכת הגז הטבעי ל-26% לעומת 20% כיום - כך אמרו מקורות בתעשיית הגז הטבעי. על פי המקורות, גם קבוצת פז, שותפתה של אפריקה-ישראל בקונסורטיום, תגדיל את אחזקותיה מ-20% ל-26%; בכך יושוו האחזקות של החברות הישראליות בקונסורטיום לאלה המיועדות להימסר לבריטיש גז (BG).
BG מנהלת מו"מ מתקדם עם השותפות הישראליות בקונסורטיום על הצטרפותה כחברה מובילה בו במקומה של טרקטבל הבלגית שפרשה. האחזקות שאמורה BG לרכוש (26%) ותוספת האחזקות לחברות הישראליות יבואו על חשבון אחזקותיה של טרקטבל שהחזיקה 60% מהקבוצה; את יתרת האחזקות של טרקטבל עשויה לרכוש חברת תשתית מקומית.
להערכת המקורות, הסיכומים שהושגו בין אפריקה-ישראל לבין הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, יעמדו בעינם גם בהרכב החדש של הקונסורטיום. אפריקה-ישראל הגישה בקשה לשטרום כי יאשר לה להצטרף לקונסורטיום ולרכוש 20% אחזקות; אפריקה-ישראל היא שותפה בכירה בחברת הדלק אלון, והצטרפותה לקונסורטיום בתחום האנרגיה, שבו שותפה גם קבוצת פז, טעונה אישור של הממונה. בדיונים עם שטרום סוכמו השינויים שאפריקה-ישראל תצטרך לעשות בשותפות עם אלון; לדוגמה, אפריקה-ישראל לא תוכל להטיל וטו על מינוי מנכ"ל לאלון.
לאחר פרישת טרקטבל הודיעה אפריקה-ישראל לממונה כי היא מושכת את בקשתה להצטרף לקונסורטיום. עם זאת הבהירה כי ברגע שיסתיים המו"מ על צירוף BG (או חברה אחרת), תחדש את בקשתה על בסיס התנאים שהוסכמו עם הממונה, ועל פי העיקרון כי אחזקותיה יושוו לאלה שמתכוונת קבוצת פז להחזיק (26%). ההערכה היא כי הממונה לא יתנגד להצטרפותה של אפריקה-ישראל לקונסורטיום בתנאים החדשים, מפני שאלה אינם שונים במהותם מאלה שהוסכמו.
סגירת כל הקצוות להקמת הקונסורטיום בהרכבו החדש מותנית בסיכום חיובי שיושג במו"מ שמנהלת BG עם חברת החשמל לאספקת 0.5 מיליארד מ"ק לשנה גז טבעי מעזה לחברת החשמל. בימים אלה מתקיימים דיונים בין הצדדים במטרה להגיע להסכם במהירות, ואולם ההערכה היא כי מדובר בכמה שבועות לפחות.
מנכ"ל משרד התשתיות, יאיר מעין, אמר אתמול כי הוא מאמין שעד סוף השבוע תציג קבוצת פז את ההרכב החדש של קונסורטיום ההולכה, ובכלל זה את חלקה של אפריקה-ישראל בו, כדי לאפשר הקמה מהירה של התשתית; ההשקעה בתשתית נאמדת ב-400-350 מיליון דולר.
אפריקה-ישראל וקבוצת פז יגדילו האחזקות בקונסורטיום הולכת הגז הטבעי ל-26% כל אחת
הארץ
10.6.2002 / 7:34
בריטיש גז מנהלת מו"מ מתקדם עם השותפות הישראליות בקונסורטיום על הצטרפותה כחברה מובילה במקומה של טרקטבל הבלגית שפרשה