שר האוצר, סילבן שלום, ונגיד בנק ישראל, דוד קליין, ידונו מחר בפגישתם בהנפקת הגלבועים אותה מתכנן האוצר לבצע בקרוב. כפי שפורסם אתמול ב-TheMarker, הדרגים המקצועיים בבנק ישראל במשרד האוצר מקיימים בימים אלו התייעצויות דחופות, על מנת לבדוק את האפשרות לחזור ולהנפיק גלבועים.
בימים האחרונים עלה הצורך להנפיק כלים דולריים כדי לקלוט את הביקושים הגדולים למט"ח בשוק. האוצר הפסיק את הנפקת הגלבועים לפני כשנתיים וחצי, כחלק ממדיניות גיוס החוב הסחיר.
בכירים במשרד האוצר ובבנק ישראל החלו לגבש את ההחלטה, על רקע המשך הפיחותים, שלא נבלמו גם בעקבות העלאות הריבית של בנק ישראל. בשוק המט"ח נשמעת מזה תקופה ארוכה הקריאה להנפיק גלבועים - אג"ח הצמוד לדולר.
הגלבוע הינה איגרת חוב המונפקת ונסחרת בשקלים, אך צמודה ב-100% לשער היציג של הדולר האמריקאי ומובטחת על ידי מדינת ישראל. האיגרת מניבה ריבית ניידת מסוג ליבור המשולמת מדי חצי שנה (ריבית הליבור הינה ריבית דולרית משתנה המקובלת מאוד בשוקי העולם), בתוספת שיעור חיובי מסוים.
בחודשים האחרונים גברו מאוד הביקושים לגלבועים, בעקבות גיוסים ערים של קרנות נאמנות הצמודות לדולר. ביקושים אלו, שהצטרפו לביקושים של גופים מוסדיים כגון קופות גמל וחברות ביטוח, העלו את מחירי איגרות החוב מסוג גלבוע, ותשואותיהן ירדו בהתאם.
באוצר, הממונה על ניהול החוב של המדינה, מתנגדים מזה תקופה ארוכה להנפקת גלבועים. באוצר טוענים שגיוס דולרי צריך להתבצע בשוקי חו"ל, ובארץ יש לגייס את ההתחייבויות השקליות. אולם, המשך העלייה בשער הדולר גרמה לבכירי האוצר להבין את החשיבות של הנפקה זו.
שלום וקליין ידונו בפגישתם מחר על הנפקת הגלבועים המתוכננת
ליאור כגן
11.6.2002 / 16:38