לא צפויה תפנית ביצוא ההיי-טק של ישראל בשנת 2002, למרות שישנה התמתנות בקצב הירידה בחודשים אפריל ומאי השנה. כך העריך היום ראש מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ס, מוטי איש שלום.
לעומת זאת, כלכלני התמ"ס ציינו היום שהם מזהים תחילה של תפנית ביצוא התעשייתי, שבאה לידי ביטוי בהאטה משמעותית של כ-2% בקצב ירידתו בחמשת החודשים הראשונים של השנה (7.4%), בהשוואה לשליש הראשון של השנה (9.3%).
היצוא התעשייתי בחודשי ינואר-מאי 2002 ירד ב-7.4% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד והסתכם ב-9.7 מיליארד דולר. ללא ענף היהלומים, ירד היצוא התעשייתי בשיעור גבוה יותר של 13.1% והסתכם ב- 7.3 מיליארד דולר.
אולם היצוא של מגזר ההיי-טק רשם עדיין ירידה חזקה בשיעור של 17.7% בחודשים ינואר-מאי השנה, לעומת התקופה המקבילה בשנת 2001. בלטו במיוחד ענף ציוד תקשורת אלקטרוני שירד ב-28% וענף הרכיבים האלקטרוניים שירד ב-33% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
איש שלום אינו צופה מפנה חיובי בשוק ההיי-טק הישראלי, כל עוד אין סימנים להתאוששות בהשקעות הון של חברות בארה"ב. לדבריו, מאז מארס 2000 ועד היום לא חל שיפור בענף הטכנולוגיה בארה"ב.
לעומת זאת, צופה איש שלום שהשיפור ביצוא התעשייתי יילך ויגבר לקראת המחצית השנייה של השנה. הוא מבסס את הערכתו זו על ארבעה איתותים מכיוונים שונים המצביעים על המפנה:
1. נתוני מגמת היצוא שהשתפרו בחמשת החודשים הראשונים השנה לעומת חמשת החודשים האחרונים של 2001.
2. מגמת העלייה המסתמנת ביבוא חומרי גלם לתעשייה - דבר שיבוא לידי ביטוי ביצוא עתידי, לאור מרכיב היבוא הלא מבוטל שבו.
3. פיחות של כ-20% בשער השקל לעומת הדולר מאז דצמבר. ניתוח אמפירי בנוגע לפיחותים דומים של השקל מול הדולר בעבר מצביע על כך כי תגובת היצוא לפיחות מתחילה לתת את אותותיה לאחר שני רבעונים ומגיעה לשיאה לאחר חמישה רבעונים, ולכן פיחות של 1% משמעו עלייה של 0.5% ביצוא.
4. ההתחזקות בחודשים האחרונים של היורו לעומת הדולר ב-6.5% ושל היאן ב-7.5% - דבר אשר ישפיע לטובה על היצוא לארצות האיחוד האירופי ויפאן - שני הגושים "האשמים" העיקריים בירידת היצוא התעשייתי מאז 2001.
איש שלום העריך בסוף מאי השנה כי היצוא התעשייתי במחצית השנייה של השנה צפוי לגדול בכ-10%-12% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2001. עם זאת, למרות תחזית השיפור ביצוא לקראת המחצית השנייה של השנה, היצוא השנה עדיין יהיה נמוך ב-3% מזה של 2001.
התמ"ס: לא צפויה תפנית ביצוא ההיי-טק השנה
בעז בבאי
16.6.2002 / 16:05