מחלקת המחקר של בנק הפועלים מעניקה המלצת "קנייה" לחברת בזק, ומחיר יעד של 5.8 שקלים למניה, הגבוה ממחיר השוק בכ-29%. למעשה, מוריד משה מושקוביץ מהפועלים את מחיר היעד ב-3%, בהשוואה למחיר היעד שהעניק לחברת התקשורת באפריל השנה.
בסקירתו מעריך מושקוביץ כי, "אכזבת המשקיעים מהעיכוב בהפרטת החברה ועל רקע חובות זאבי לבנקים סביב אחזקתו במניות בזק, שער המניה הגיע לאחת מרמות השפל הנמוכות ביותר בשלוש השנים האחרונות, ללא הצדקה כלכלית אמיתית". מושקוביץ מציין מספר גורמים הצפויים להשפיע לחיוב על פעילות בזק: שינוי שיטת תעריפים לאזור גיאוגרפי אחד, שיפור בפעילות החברות הבנות: בזק בינלאומי, YES ופלאפון, גידול בהכנסות מאינטרנט מהיר, ואי שינוי בתחרות מול חברות הסלולר בתחום הטלפוניה הנייחת. להערכתו, פלאפון תציג רווח תפעולי חיובי לקראת סוף השנה, כאשר השורה התחתונה תהפוך לחיובית רק בשנת 2003.
הערכתו מושקוביץ, ככל שחולף הזמן, חברות הסלולר הופכות תחליפיות יותר ויותר גם לסוג שיחות שנחשבו למעוזה הבלעדי של בזק - שיחות מהבית. מושקוביץ מציין כי קיימת שחיקה בדקות השיחה המקומיות של החברה, שצפויה להתמתן בחודשים הקרובים בעקבות ירידה בקצב החדירה של החברות הסלולריות, העלאה צפויה במחירי השיחות הסלולריות, ומעבר בזק לשיטת החיוב החדשה שצפויה להגדיל את מספר דקות השיחה.
בסקירתו, מציין מושקוביץ את השיפור בפעילות בזק בינלאומי שהציגה רווח של 24 מיליון שקל לראשונה מזה שלוש שנים של הפסדים. להערכתו, דחיית פתיחת השוק לתחרות קשה יותר, צמיחת מנויי האינטרנט ותהליך ההתיעלות בחברה, צפויים לשפר את רווחיות החברה הבת בשנת 2002.
בקשר לחברת הטלוויזיה הרב ערוצית YES, אומר מושקוביץ כי תגיע לאיזון רק עם 600 אלף מנויים לעומת 330 אלף, שיש לחברת הלווין היום. להערכתו, "הכפלת מספר מנויי החברה בשוק תחרותי ורווי מבעבר, כאשר חברות הכבלים מספקות שירותים דיגיטליים במחירים דומים, נראית קשה מאוד עד לכדי בלתי אפשרית". בנוסף, מציין כי, "כמעט ואין עוררין כי לכבלים ישנה טכנולוגיה אמינה יותר, הן לצורך השידורים הנוכחיים ובמיוחד באספקת שירותי פס רחב דו כיווניים". יש לציין כי בזק צפויה לרשום הפחתת מוניטין של כ-180 מיליון שקל, בגין הגדלת השקעה ב-YES, שתתפרש על פני 10 שנים (כ-4.5 מיליון שקל לרבעון).
בנוגע לפלאפון, מעריך מושקוביץ כי מגמת השחיקה בהכנסות למנוי לא תתהפך גם בהמשך השנה. "פלאפון תיאלץ להמשיך ולשים דגש על שימור רמת ההכנסות הנוכחית על ידי העמקת הקשר עם הלקוחות והחדרת שירותי ערך מוסף חדשים, שחלקם מתוך ההכנסות ילך ויגדל". להערכת החברה ההכנסות משירותי ערך מוסף יסתכמו בסוף השנה בכ-3% מתוך ההכנסות. מושקוביץ מוסיף כי, "פלאפון נמצאת במגמת שיפור בפעילותה הן מבחינת שימור מספר מנוייה ואולי אף גידול מסויים, ובעיקר בגלל ההתייעלות בהוצאותיה התפעוליות שבאה לידי ביטוי כבר הרבעון. לחברה צפויה שנת מאבק קשה בסלקום ובפרטנר על רקע השקת המוצרים החדשים לדור 2.5". להערכתו, החברה תציג רווח תפעולי חיובי לקראת סוף השנה, כאשר השורה התחתונה תהפוך לחיובית רק בשנת 2003.
לסיכום, מותיר מושקוביץ את המלצת "הקנייה" למניה, אך מוריד את מחיר היעד ב-3% ל-5.8 שקל מאחר שמעריך כי בפני פלאפון עומד מאמץ שיווקי, עקב השקת תשתית לדור 2.5, הפסדי חברת הלווין YES ימשיכו לצמוח ולהעיב על תוצאות בזק, והאפשרות כי בזק תתמודד בתחרות גואה בכל החזיתות כאשר ידיה יישארו כבולות עוד זמן רב כתוצאה מדחיית מועד ההפרטה.
בנק הפועלים: אין הצדקה כלכלית למחיר השפל של מניית בזק
אמיר טייג
19.6.2002 / 12:35