יצרניות השבבים הגדולות - מיקרון, סמסונג אלקטרוניקס ואינפיניאון - קיבלו זימון מבית משפט מחוזי בקליפורניה ובו הן נדרשות למסור מידע לצורך חקירה, בטענה כי בוצעו פעולות אנטי-תחרותיות בשוק שבבי הזיכרון מסוג DRAM.
אתמול הודיעה מיקרון מאיידהו כי קיבלה את הזימון ביום שני אך להערכתה לא עברה על החוק. "שוק ה-DRAM הוא תחרותי מאוד ומועד לזעזועים", אמר סגן נשיא החברה, קיפ בדרד, לסוכנות הידיעות רויטרס. "כוחות השוק הם שדחפו את מחירי השבבים לשפל חסר תקדים".
שוק שבבי ה-DRAM העולמי ספג באחרונה זעזועים גם על רקע ניסיונה של מיקרון, היצרנית האמריקאית היחידה בעולם בשוק ה-DRAM, לרכוש את יצרנית השבבים הקוריאנית הייניקס, תמורת 3.4 מיליארד דולר. העסקה טורפדה בחודש שעבר בידי דירקטוריון החברה. הייניקס, היצרנית השלישית בגודלה בעולם אחרי סמסונג אלקטרוניקס ומיקרון, הואשמה פעמים רבות על ידי המתחרים בנקיטת מדיניות מחירים אגרסיווית שדירדרה את שוק שבבי הזיכרון. יצרנים רבים בשוק טענו שאם תירכש על ידי מיקרון, המחירים יעלו, שכן מיקרון תרסן את עודף כושר הייצור של הייניקס.
אתמול הודיעה גם חברת אינפיניאון הגרמנית, הנחשבת לרביעית בגודלה בשוק, כי זומנה לחקירה. "אנחנו מתכוונים לשתף פעולה עם הפקידים המנהלים את החקירה", אמר דובר החברה, "אם כי עדיין לא ברור לנו אם ניחקר או שרק התבקשנו לספק מידע".
שבבי Dynamic Random Access Memory) DRAM) הם שבבי זיכרון בסיסיים המותקנים בעיקר על לוחות אם של מחשבים אישיים. על פי ההערכות, השוק העולמי של שבבי DRAM יסתכם ב-11.9 מיליארד דולר ב-2002. מדובר במוצר שתכנונו סטנדרטי, ולכן התחרות העיקרית בין היצרניות מתמקדת במחירו ובגודלו.
ב-2001 סבל השוק מירידות של עד 90% במחיר שפגעו קשות בחברות הקטנות. על פי נתונים שמסרה חברת המסחר בשבבים ConvergeTrade, בנובמבר 2001 נמכרו שבבי DRAM ללקוחות במחיר של דולר ליחידה. המחיר עלה ל-4.80 דולרים במארס 2002 וירד ל-2.60 בשבועות האחרונים. זאת לעומת עלות ייצור של כ-5-4.5 דולרים לשבב המאחסן מידע בנפח של 128 מגה-בייט.
באחרונה נשמעו תלונות על שיטת המסחר בשוק זה, בהן גם של יצרניות השבבים היפאניות NEC וטושיבה, שהחליטו לצאת מהשוק בסוף 2001 עקב ירידות המחירים. שתי החברות, שנחקרו בשנות ה-80 על ידי הרשויות בארה"ב בגלל מחירי היצף, בעיקר בעקבות תלונות של מיקרון, איימו באוקטובר 2001 להגיש תלונה בארה"ב נגד שיטות אנטי-תחרותיות בשוק. "מהנעשה בשוק שבבי ה-DRAM עולה בבירור כי מתקיים בו תמחור לא הוגן, העומד בניגוד לתחרות בריאה בשוק", אמר דובר טושיבה.ושיבה.
ארה"ב חוקרת פעולות אנטי תחרותיות בשוק השבבים
הארץ
20.6.2002 / 9:48