"הריכוזיות במשק הישראלי הולכת ומחריפה, ומהווה את אחת מהבעיות המקרו כלכליות הגדולות של המשק כיום. הסיבה העיקרית לכך היא רצונה של הממשלה 'לעזור' למשק בעיתות משבר - עזרה זו יוצרת מונופולים. אולם כאשר הזמנים הרעים יעברו, המונופולים יישארו ואת הנעשה אי אפשר יהיה להשיב". כך אמר דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים בהרצאה בפני סטודנטים לניהול באוניברסיטת תל אביב, במסגרת סמינר מיזוגים ורכישות.
לדברי שטרום, כבר כיום מוחזקים 65% משווי של החברות במשק בידי ארבע קונגלומרטים ו- 73% משווי כל החברות הנסחרות נמצא בבעלות של עד 5 בעלי מניות.
הממונה קבל בפני הסטודנטים לניהול על ה'אקרובטיקה' שעושות החברות הגדולות במשק כדי לשכנעו שבכלל אין להם כוח מונופליסיטי. כך למשל, חברות הכבלים טענו בפניו כי הן פועלות בתחום הפנאי והבידור, בזק טענה כי בבתים ובמשרדים הפסיקו לדבר בטלפון קווי ועברו לסלולרי וכו'. הגדיל לעשות בנק הפועלים , שראשיו סיפרו לשטרום כי הם אומנם לא חשים מאוימים מהבנקים הקטנים או הבינוניים במשק, אבל מאוימים מחברת סלקום. כאשר תהה הממונה לפשר העניין, בנק הפועלים טען כי סלקום עשויה להתמקד בעתיד הקרוב בהפיכת הסלולרי לאמצעי תשלום, ובכך להתחרות ישירות בשירותי הבנק.
הממונה על ההגבלים מאשים: "לממשלה אחריות בהעמקת הריכוזיות במשק"
אמיר טייג
25.6.2002 / 12:35