וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הבנקים יתקשו לגייס אשראי לעסקות עתידיות

הארץ

1.7.2002 / 8:43

לראשונה, דירוג האשראי של הבנקים בישראל במגמת ירידה; בכיר באחד הבנקים הגדולים: "אני מודאג משינוי היחס של חברות הדירוג הבינ"ל, ומהמסרים ששוגרו למערכת הבנקאות המקומית בסוף השבוע מצד חברת הדירוג פיץ'"



מאת עמית שרביט



"כשמורידים דירוג לבנק, יש לו קושי גדול יותר בעבודה עם בנקים זרים ובגיוס כספים. זה לא תמיד בא לידי ביטוי באופן חד. ההשפעה של הורדת דירוג היא העלאת הריבית על הכספים בשוליים - בעסקות אחרונות שמבוצעות בטווח הקצר. דירוג גבוה יותר בא לידי ביטוי במחיר נמוך יותר שהבנק ישלם. ואולם בנק לא תמיד מגייס כספים באופן יום-יומי, ולכן ההשפעה לא חייבת להיות מיידית. אני מעריך שהדירוג של שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, לא יירד כל כך מהר. יש לזכור שפיץ הורידו את הדירוג לבנק שדיווח על הפסד. זה שונה מבנקים שהרווחיות שלהם בירידה, שהציגו תשואות של 7%-8%. אני מניח שתשואות מסוג זה לא מביאות להורדת דירוג" - כך אומר עמירם סיון, עד לאחרונה מנכ"ל בנק הפועלים.



סיון התייחס להודעה של חברת הדירוג פיץ מיום חמישי, על הורדת הדירוג לטווח הארוך של הבנק הבינלאומי מרמה של A מינוס לרמה של BBB פלוס. כמו כן הורידה פיץ את הדירוג האינדיווידואלי של הבנק - הבודק את היכולת של הבנק לעמוד ברשות עצמו ללא עירוי חיצוני במקרה חירום - מרמה של C לרמה של C/D. גם בחברת הדירוג מודי'ס בוחנים בימים אלה את הורדת הדירוג של הבנק.



בפיץ התייחסו גם לבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי , ואמרו כי הם עשויים להיפגע אם יוחמר המצב המצב הביטחוני-כלכלי. בפיץ אומרים כי החמרה תפגע באיכות באיכות תיק האשראי של הבנקים - ותשפיע על שורת הרווח הנקי שלהם. כל זאת על רקע יחס הלימות הון (היחס בין ההון העצמי לנכסי הסיכון) נמוך של בנקים אלה, ביחס לסטנדרטים בינלאומיים.



בכיר באחד הבנקים הגדולים אמר אתמול: "אני מודאג משינוי היחס של חברות הדירוג הבינלאומיות, ומהמסרים ששוגרו למערכת הבנקאות המקומית בסוף השבוע מצד חברת הדירוג פיץ, שהודיעה על הורדת הדירוג של הבנק הבינלאומי וגם כי היא עשויה להוריד את הדירוג של שני הבנקים הגדולים.



"ואולם אין הרבה מה לעשות; השילוב של האטה ומיתון כלכלי עם מצבה הייחודי של ישראל - מצב ביטחוני ההולך ומידרדר - ימשיך להעיב על התדמית של הכלכלה הישראלית בעולם; ייתכן שהוא אף יגרום להורדת הדירוג של שני הבנקים הגדולים".







סיון אמר שזו הפעם הראשונה מאז שחברות הדירוג הבינלאומיות - מודי'ס, סטנדרד אנד פורס ופיץ - התחילו לדרג את מערכת הבנקאות (בתחילת שנות ה-90), שבה חברת דירוג מורידה דירוג ולא מעלה אותו. חברות אלה לא נוהגות להוריד או להעלות דירוג בפתאומיות. מדובר בתהליך ארוך; בתחילתו הן מזהירות ומודיעות על שינוי בתחזית ובהסתכלות על הבנקים (Outlook) - מחיובי ליציב, ואחר כך לשלילי. במערכת הבנקאות זוכרים מקרים בודדים שבהם חברות הדירוג הורידו לפתע את התחזית (ה-Outlook): לאחר שמטוסי חיל האוויר הפציצו ערים בגדה המערבית, הודיעה החברה מיד על הורדת התחזית מיציב לשלילי.



להורדת הדירוג של הבנק הבינלאומי, ולאפשרות של הורדת דירוג של שני הבנקים הגדולים, יש השלכות על הפעילות של מערכת הבנקאות - ולפיכך גם על הפעילות הכלכלית במשק. ההשלכה המיידית עשויה להיות צמצום בקווי האשראי (הגדרת מסגרת למתן אשראי) במשק והעלאת מחירי האשראי לבנקים הישראליים. כמו כן הדבר עשוי להשפיע על היכולת של הבנקים להנפיק חוב סחיר ולשפר את מבנה ההון שלהם.



כיום כבר ניכרת מצוקת מקורות מט"חיים, הגורמת להעלאת מחירי האשראי במשק. הורדת הדירוג תביא לייקור הריבית המט"חית שישלמו הלווים - אף שפער הריביות בין הריבית המוניטרית של בנק ישראל לריבית האמריקאית קורץ ללווים הגדולים.



"עד כה לא צומצמו קווי אשראי לבנקים הגדולים עקב המצב הביטחוני-מדיני והמיתון הכלכלי", אמר הבכיר. "הבנקים הגדולים באירופה וארה"ב מנתחים את המשק לפי אינדיקטורים כלכליים, ובוחנים את חוסנו לטווח הארוך. הם מושפעים פחות (לעומת הבנקים הקטנים יותר) מהשתקפותה של ישראל בתקשורת העולמית. עם זאת הורדת דירוג האשראי על ידי חברות הדירוג עשויה ליצור קושי בקרב הבנקים הישראליים".







לדברי הבכיר, מדובר בעיקר בקווי אשראי הניתנים לבנקים מקומיים לצורך ביצוע עסקות עתידיות בתחום שערי המטבע, ריבית ונגזרות פיננסיות, ופחות לגבי קווי אשראי רגילים. לדבריו, הורדת הדירוג תפגע ביכולת של הבנקים לבצע עסקות אלה מול בנקים בעולם. כמו כן הבנקים ייאלצו לצמצם את הטווח של עסקות אלה; לדבריו, כיום אין בעיה לבצע עסקות עתידיות לתקופה של חמש שנים, אך אם תהיה ירידה בדירוג, הטווח המקסימלי יירד לשלוש שנים.



סמנכ"ל בבינלאומי, ראש אגף תכנון וחשבות, דובי גולדפריין, אומר כי מדובר בשינוי מינורי ברייטינג. לדבריו, לשינוי לא תהיה השפעה על הפעילות של הבנק. "לא הופתענו מהורדת הדירוג", אמר. "פיץ הזהירו אותנו בעבר לאחר שדיווחנו על הפסד. מדובר בהורדת דירוג של בנק איכותי. אין להורדת הדירוג השפעה, ולא תהיה לכך השפעה על פעילותנו (שתורגש על ידינו או על ידי לקוחותינו), מכיוון שמדובר בהפחתת דירוג לא משמעותית. צריך לזכור שבפיץ מסתכלים עלינו תחת הכותרת 'יציב'. חוץ מהגידול העצום שהיה לנו בהפרשות לחובות מסופקים, ניתן לראות שהפעילות העסקית שלנו מתפתחת יפה. גם בפיץ מעריכים כי הגידול בהפרשות לחובות מסופקים הוא לא קבוע, אלא זמני".



לבנק הבינלאומי יש נתח שוק של יותר מ-20% במתן אשראי למגזר העסקי. ואכן הלקוחות העסקיים הגדולים כמו גד זאבי ותבל מסבירים כ-51% מההכנסות המימוניות, לפני הפרשות לחובות מסופקים. ואולם הגידול העצום בהפרשות לחובות מסופקים - 848% - שהסתכמו ב-294 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2002, נובע בעיקר ממגזר הבנקאות העסקית. כתוצאה מהפרשה זו, התרומה לרווח הנקי של אשראים עסקיים אלה היא שלילית.



באינווסטק לא היו מופתעים מהורדת הדירוג של פיץ. האנליסטים של אינווסטק כתבו לפני כחצי שנה כי איכות תיק האשראי של הבינלאומי, שנחשב עד אז האיכותי במערכת - הידרדרה. בבינלאומי אמרו אז כי מדובר בירידה זמנית בלבד באיכות תיק האשראי.



"משקל יתר למצב הביטחוני"



האנליסט קובי פינקלשטיין מאינווסטק אומר כי בפ

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully