וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

פיוטרקובסקי חוזר למגרש של הגדולים

הארץ

12.7.2002 / 9:25

כניסת משפחת ספרא להתמודדות על דיסקונט ניו יורק מציבה את יו"ר הבינלאומי שוב מול יריביו הוותיקים בפועלים ולאומי



מאת סמי פרץ



האחים יוסף ומואיז ספרא הצטרפו אתמול לבנק הפועלים ולבנק לאומי בהתמודדות על רכישת בנק דיסקונט ניו יורק. האחים ספרא הם בעלי השליטה בבנק הבינלאומי הראשון , ובבעלותם קבוצת בנקאות בינלאומית הכוללת את נשיונל בנק אוף ניו יורק, בנק המתמחה בבנקאות פרטית; בנקו ספרא הפועל בסאו פאולו, ברזיל; וכן בנקים ונציגויות בנקאיות בלוקסמבורג, איי בהאמה, ארגנטינה, מקסיקו, אורוגוואי וצ'ילה.



קבוצת הבנקאות של ספרא מנהלת נכסים בהיקף של 50 מיליארד דולר והון עצמי של 4 מיליארד דולר. דובר הקבוצה אישר אתמול כי הקבוצה מנהלת מגעים עם הרשויות בישראל בנוגע לרכישה אפשרית של דיסקונט ניו יורק, וסירב למסור פרטים נוספים.



אם קבוצת ספרא תרכוש את דיסקונט ניו יורק, היא עשויה למזג את פעילותו עם ספרא נשיונל בנק אוף ניו יורק, שפעילותו דומה בהיקפיה לאלה של דיסקונט ניו יורק. ההון העצמי של נשיונל ניו יורק הוא כ-400 מיליון דולר, והיקף הנכסים שהוא מנהל מסתכם ב-5 מיליארד דולר.



הונו העצמי של דיסקונט ניו יורק מסתכם בכ-490 מיליון דולר, והוא מנהל נכסים בהיקף של 6.2 מיליארד דולר.



לקבוצת ספרא יש פעילות רבה בדרום אמריקה, וכך גם לדיסקונט ניו יורק - ש-80% מהנכסים אותם הוא מנהל מקורם בהפקדות של תושבי דרום אמריקה, רובם יהודים. לעומת זאת, תיק האשראי של דיסקונט ניו יורק מרוכז ברובו בלקוחות מסחריים בארה"ב.



מיזוג בין שני הבנקים יהפוך את הבנק המאוחד לאחד הגדולים באזור ניו יורק. מקור פיננסי העריך אתמול כי כניסתה האפשרית של משפחת ספרא להתמודדות על רכישת דיסקונט ניו יורק תקשה על הבנקים הישראלים שמעוניינים לרכוש את הבנק, הפועלים ולאומי, לבצע את העסקה. זאת, בשל הסינרגיה הרבה בין עסקי ספרא לעסקי דיסקונט ניו יורק, ויכולותיה הכספיות של המשפחה.



אדמונד ספרא, אחיהם המנוח של מואיז ויוסף, החזיק בעבר בקבוצת הבנקאות ריפבליק שנמנתה על הבנקים הגדולים בארה"ב. ריפבליק נמכר לפני כשנתיים לקבוצת הבנקאות הבריטית HSBC, למורת רוחם של מואיז ויוסף.



לפני שנה וחצי הקימו האחים ספרא בנק חדש באירופה, ג'ייקוב ספרא בנק, הנושא את שמו של סבם. באמצעות בנק זה הם מעוניינים לגייס לקוחות מקרב קהל היעד המסורתי שלהם - יהודים וערבים אמידים, ויוצאי המזרח התיכון.



אדמונד ביקש לרכוש מהמדינה את בנק לאומי בתחילת שנות ה-90, אך בנק ישראל דרש - כתנאי לביצוע העסקה - שאחיו ימכרו את השליטה בבנק הבינלאומי, כדי למנוע בעלות צולבת בשניים מחמשת הבנקים הגדולים. בשנים האחרונות ניסו האחים ספרא לבדוק שוב את האפשרות לרכוש את לאומי, אולם ההתעניינות לא הבשילה לכדי משא ומתן של ממש.



משפחת ספרא, שמוצאה מחאלב, סוריה, פועלת בתחום הבנקאות כבר כמה דורות. הפריצה הבינלאומית התחילה כאשר המשפחה היגרה לברזיל בתחילת שנות ה-50, והחלה בהקמת האימפריה העסקית שלה, הכוללת בנקים, טלקומניקציה ותאית (חומר גלם המשמש לייצור נייר). בנקו ספרא, זרוע הבנקאות המרכזית של המשפחה בברזיל, נחשב לאחד המוסדות הפיננסיים היציבים והמכובדים בברזיל. הוא מתמקד בחוג לקוחות עשירים מצומצם, שמוצאם במזרח התיכון.



בשנות ה-60 עקר האח הבכור אדמונד לשווייץ, והקים שם בנק משלו - אשר הוביל כמה שנים אחר כך להקמת ריפבליק בנק אוף ניו יורק.



עסקי הבנקאות המשגשגים של משפחת ספרא איפשרו לה לבצע השקעות בתחומים נוספים, וכך היתה המשפחה לאחת ממייסדות חברת סלקום בישראל, ושתי חברות סלולר הפועלות בברזיל.



שלמה פיוטרקובסקי, המשמש כיום יו"ר דירקטוריון הבנק הבינלאומי, הוא אחד האנשים הקרובים ביותר לאחים ספרא, ומעורב בהקמת בנק ג'ייקוב ספרא באירופה. הוא גם משמש מטעמם יו"ר סלקום. פיוטרקובסקי מעורב, כנראה, גם בבדיקות שעורכת הקבוצה לקראת האפשרות של רכישת בנק דיסקונט ניו יורק.



בעבר בחן פיוטרקובסקי את האפשרות שהבינלאומי ודיסקונט יתמזגו, על רקע הצורך בהקמת קבוצה בנקאית גדולה אשר תתמודד היטב מול שני ענקי הבנקאות הישראלית, הפועלים ולאומי.



הבדיקה לימדה אותו כי למרות ההיגיון העסקי הרב בצעד כזה, הסיכונים הכרוכים בביצועו גדולים מאוד בשל הסכמי העבודה הקשיחים במערכת הבנקאות הישראלית, ובעיקר בדיסקונט - שיטרפדו את צעדי ההתייעלות המתבקשים ממהלך כזה.



ההצטרפות של משפחת ספרא להתמודדות על רכישת דיסקונט ניו יורק מציבה את פיוטרקובסקי מול יריבים ותיקים כמו מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, ויו"ר בנק הפועלים, שלמה נחמה.



בשנים האחרונות ניהל שלמה פיוטרוקובסקי קמפיין נגד עוצמתם של שני הבנקים במגזר הקמעוני, הגורמת לרמת תחרות נמוכה ביותר בתחום זה. הבנק הבינלאומי אף ניסה לנגוס בפעילות הקמעונית של הגדולים באמצעות הקמת חברת כרטיסי האשראי אלפא קארד, אך היוזמה הזו נכשלה בעקבות הפסדים גדולים של אלפא קארד - שפורקה, ונכסיה נמכרו לבנק לאומי.



כעת תינתן לפיוטרקובסקי הזדמנות נוספת לשחק ב"מגרש של הגדולים" - כפי שהוא מכנה את שני הענקים - באמצעות רכישה אפשרית של דיסקונט ניו יורק.


טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully