מאת שלומי שפר
"יציאתן של חברות הביטוח לפעילות בחו"ל היא רק עניין של זמן, ואם חברות הביטוח רוצות לצמוח, לא תהיה ברירה אלא לפעול בארצות נוספות" - כך אמר מנכ"ל חברת הביטוח כלל , אביגדור קפלן. לדבריו, ענף הביטוח הישראלי בנוי הפוך ביחס לענף פיננסי בעולם המערבי, והרגולציה בישראל מסורבלת מדי.
לכן, לדעתו, הענף בישראל יעבור שינויים מפליגים לטובה בשנים הבאות. קפלן הרצה בכנס שערך גלובס ייזום השבוע בתל אביב. לדבריו, מקומו של סוכן הביטוח יישמר, אך תפקידו ישתנה והוא ייאלץ לעבור הכשרה לייעוץ בהשקעות - כפי שקרה בעולם.
"האינטגרציה בין חברות הביטוח לבנקים תגבר"
קפלן אמר כי האינטגרציה בין חברות הביטוח לבנקים בישראל תגבר. לדבריו, בשל כך הרגולטור ייאלץ להתאים עצמו למצב: "לא ייתכן שעסקת מיזוג או רכישה בחו"ל מקבלת אישור מהרשויות תוך כמה שבועות, ובישראל עסקה דומה - של העברת שליטה בחברת ביטוח - אורכת יותר משנה".
בעולם הפיננסים בחו"ל, הוסיף קפלן, מרחיבים הבנקים המסחריים את פעילותם לתחומי החיתום, ומתחרים בבנקים להשקעות. האינטגרציה בין הגופים המרכיבים את ענף הפיננסים - חברות ביטוח, בנקים ובנקים להשקעות - גוברת, מכיוון שאלה מבינים את יעילות המיזוגים והרכישות, ובייחוד את היתרון השיווקי שמושג בפנייה ללקוח הסופי, אמר קפלן.
בישראל, בנקים אינם מורשים למכור ביטוח - פרט לביטוחים משלימים ללקיחת משכנתא. עם זאת, יש בנקים וחברות ביטוח המחזיקים יחד קרנות פנסיה וסוכנויות ביטוח, ובנקים המחזיקים בחברות ביטוח (לאומי מחזיק כ-20% במגדל ובביטוח ישיר, פועלים כ-20% בכלל ודיסקונט כ-20% בהראל).
בנוסף, מספר מצומצם של חברות ביטוח מחזיקות מניות של בנקים בתקווה להיות בעתיד חלק מגרעין השליטה בהם, למשל, מגדל ואליהו בלאומי. לדברי קפלן, בעולם מקובל שחברות ביטוח הן השולטות בבנקים, ואילו בישראל המצב הפוך - הבנקים מחזיקים כ-20% ממניות של חברות הביטוח - שזוהי האחזקה המקסימלית המותרת להם - ואילו חברות הביטוח אינן יכולות לשלוט בבנקים.
קפלן אמר כי בישראל יש עדיין 5 קבוצות ביטוח גדולות: מגדל, כלל, הפניקס, הראל ומנורה - כאשר השאר מחזיקות נתח קטן יחסית מהשוק. הביטוח הכללי התפתח לכ-13 מיליארד שקל ב-7 השנים האחרונות, אך פרט ל-2002-2001 - אז חל ייקור משמעותי של הפרמיות - הענף נמצא בקיפאון, עם תנודתיות רבה הגורמת לכך שהרווחיות בענף אפסית. באחרונה, אמר קפלן, מנסות חברות הביטוח לשנות את מגמת התנודתיות ולנסות להרוויח מחיתום נכון.
בביטוח החיים, לעומת זאת, יש צמיחה מתמדת - למרות ההאטה שחלה בתקופה האחרונה. כיום חלקו של ביטוח החיים שווה לחלקו של הביטוח הכללי בענף, אך קפלן סבור כי הפוטנציאל של ביטוח החיים עדיין לא מוצה. לדבריו, בעולם מקובל שנתח השוק של ביטוח החיים הוא כשני שליש מענף הביטוח, והביטוח הכללי מהווה כשליש.
לפי הנתונים שהציג קפלן, חלוקת החיסכון ארוך הטווח בישראל היא כזו: בענף הביטוח כ-16%, הפנסיה מהווה 24%, קופות הגמל 24.8%, פיקדונות בבנקים 5.7%, קרנות השתלמות 9.6% ותוכניות חיסכון 20.1%. לדעתו, השילוב בין פנסיה לביטוח בישראל יגבר, כפי שקורה בעולם, וכך גם ניהול הנכסים הפיננסיים על ידי חברות הביטוח - אשר החלו כבר ברכישה של בנקים להשקעות.
קפלן מעריך כי חברות הביטוח יעמיקו את מעורבותם בתחום הפנסיוני, שנשלט על ידי קרנות הפנסיה ההסתדרותיות, אשר גם הן יעברו בעתיד תהליך של הפרטה. חברות הביטוח לא יוכלו להתבונן מהצד ויהיו חייבות להגביר את מעורבותם בתחום. קפלן הוסיף כי חברות הביטוח יגבירו את תחום ההשקעות ארוכות הטווח הלא סחירות, למשל פרויקטים של B.O.T, שיכולים להניב תשואות נאות לפוליסות הביטוח המשתתפות ברווחים.
אביגדור קפלן: יציאת חברות הביטוח לחו"ל - רק עניין של זמן
הארץ
12.7.2002 / 8:47