"חברת לבידי ישראל, שהוקמה כמיזם משותף לשלושת המפעלים לייצור לבידים, עלולה להפסיק את פעילותה ולפטר את כל עובדיה בסוף אוגוסט אם לא יימצא פתרון מיידי להפסדיה המצטברים" - כך אמר אתמול אמציה רייז, מנהל קרן תנופה לצמיחה - עמותה בבעלות ההסתדרות, המסייעת למפעלים במצוקה.
חברת לבידי ישראל, המנוהלת על ידי המנהל המיוחד שמינה בית המשפט המחוזי בנצרת, עו"ד אילן שביט, כוללת את מפעל קלת אפיקים בעמק הירדן, ת.ע.ל (תעשיות עץ לבוד) ליד קיבוץ משמרות שבעמק חפר ואת מחלקת הפורמאיקה של מפעל לבידי אשקלון שנסגר לפני שנתיים. לחברה הפסד מצטבר של 13-12 מיליון שקל.
הממשלה החליטה להקצות ללבידי ישראל הלוואה בסך 14.5 מיליון שקל. מתוך סכום זה הועברו כבר לחברה 11 מיליון שקל בתנאי שתעסיק 250 עובדים - 100 בקלת אפיקים, 100 בת.ע.ל משמרות ו-50 באשקלון - אך בפועל מועסקים בה 200 בלבד.
עם זאת, הרוב מבין 100 עובדי מפעל ת.ע.ל מושבתים בפועל מעבודה ומשתתפים בקורסים להכשרה מקצועית. גם מחלקת הפורמאיקה באשקלון עדיין לא החלה בייצור.
לדברי רייז, בידי החברה מצויה עבודה לכ-10 ימים "ולאחר מכן היא תיאלץ לסגור את שעריה". זאת, לדבריו, מכיוון שוועדת הכספים שעמדה להחליט לפני כמה ימים על הטלת היטל ביטחה בסך 50 דולר למ"ק לבידים המיובאים מסין, ביטלה את ישיבתה.
נציגת העובדים, עו"ד גלילה הורנשטיין, אמרה אתמול כי היא פועלת כדי להביא למעורבות לשכת ראש הממשלה אריאל שרון, כדי למנוע את סגירתה הסופית של החברה.
עו"ד שביט אמר בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בבית המשפט בנצרת כי היטל הביטחה הוא חיוני לפחות בשנה הראשונה לקיומו של המיזם, מכיוון שהלביד המיובא מסין נמכר בישראל במחיר של 62 שקל לפלטה, בעוד שעלות ייצורו של לביד בישראל היא 81 שקל לפלטה, עוד לפני רווח.
לבידי ישראל עלולה לפטר את כל עובדיה
הארץ
26.7.2002 / 9:53