מאת עמירם כהן, ענת ג'ורג'י, צבי זרחיה, זוהר בלומנקרנץ, עירית רוזנבלום והדר חורש
"מטרת משרד האוצר היא לשחוק את שכר עובדי המגזר הציבורי ב-2002 ב-4%-3% ולהביא לשחיקה נוספת של השכר ב-2003 ב-1% - כך אמר אתמול הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, יובל רכלבסקי.
לדבריו, משרד האוצר הבהיר להסתדרות שהוא אינו מתכוון להיענות לדרישתה לשלם תוספת שכר של 2.4% עבור השנים 2001-'99. "תוספת השכר בשיעור 3.6% ששולמה לעובדי המגזר הציבורי, לרבות משרדי הממשלה, בינואר 2001 אינה בגדר מקדמה המשאירה פתח לתוספת משלימה כפי שההסתדרות טוענת, אלא סוף פסוק לגבי התקופה 2001-'99' ", אמר רכלבסקי.
"הבהרנו להסתדרות שעד ראשית 2004 עובדי המגזר הציבורי לא יקבלו העלאות שכר מתוקפם של הסכמים בינה לבין האוצר", אמר רכלבסקי. "אני סבור שההסתדרות מגלה הבנה לעמדתנו זו, למרות שכלפי חוץ היא מתחילה להשמיע קולות של צחצוח חרבות".
באשר לדרישת ההסתדרות לחידוש מנגנון תוספת היוקר לכלל השכירים במשק, לאחר שלוש שנים שבהם מנגנון זה לא פעל בשל האינפלציה הנמוכה, אמר רכלבסקי שהדבר תלוי בתוצאות המו"מ בין ההסתדרות לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (המעסיקים הפרטיים), שעדיין לא התחיל. הוא העריך שתוספת היוקר, המפצה על חלק מההתייקרויות, תשולם לא לפני 2003. "אנו מתואמים בעניין זה עם המעסיקים הפרטיים", אמר.
יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, שלמה שני, אמר אמש שמשרד האוצר "מנצל באופן ציני את המצב הביטחוני, כדי לפגוע בשכר העובדים במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי-עסקי".
לדבריו, ההסתדרות ניהלה עם צוות מטעם משרד האוצר, בראשות רכלבסקי, מו"מ על השלמת תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי לשנים 2001-'99, אך המגעים נקלעו למבוי סתום. "העובדים קיבלו מקדמת שכר של 3.6% בינואר 2001 ובדיונים עם רכלבסקי דרשנו תוספת של 2.4%, כדי שהעלאת השכר הכוללת עבור אותן שלוש שנים תהיה 6%", אמר שני. לגרסתו, רכלבסקי הציג עמדה בלתי מתפשרת של האוצר שגרמה להפסקת המו"מ. "גם נכונותנו להגמיש את דרישתנו ולהסתפק בתוספת נמוכה מ-6% לא קידמה את הדיונים בין הצדדים, בגלל הנחיות שקיבל רכלבסקי מהשר סילבן שלום, שלא להסכים לתוספת שכר, פרט לתיקונים שוליים", טען.
שני הוסיף כי אין הסכמה גם בשיחות בין ההסתדרות ללשכת התיאום של הארגונים הכלכליים על חידוש מנגנון תוספת היוקר לשכירים. "בפועל שורר נתק בין הצדדים, ונכון להיום לא נקבעה פגישת מו"מ נוספת עם לשכת התיאום. זאת, בגלל עמדת נשיא התאחדות התעשיינים, עודד טירה, לפיה עד סוף 2002 אין מקום לדבר על תוספת יוקר", אמר שני.
לדבריו, ההסתדרות והאיגודים המקצועיים הפועלים במסגרתה נמנעים בשנה וחצי האחרונות מלקיים שביתות או שיבושים במשק, מתוך התחשבות במצב הביטחוני ובמשבר במשק. "משרד האוצר מודע לאיפוק שאנו מגלים ביחסי העבודה, אך הדבר אינו מונע ממנו לעשות יד אחת עם המעסיקים הפרטיים נגד השכירים", טען שני. "אנו במחצית השניה של 2002, ועדיין לא נחתם ההסכם ל-2001-'99 ובמקביל השכירים אינם זוכים לפיצוי על אינפלציה שנעה בקצב שנתי של כמעט 10% על השחיקה בשכרם".
לדבריו, מטה המאבק בראשותו, שבו חברים ועדי עובדים מכל המגזרים, יתכנס השבוע כדי להחליט על אסיפות מחאה בשעות העבודה ובהמשך יוחלט על שביתות, בכל פעם במגזר אחר.
מטרת האוצר - שחיקת השכר הציבורי ב-4%-3% ב-2002
הארץ
29.7.2002 / 7:58