וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

עמירם סיון מסתבך

הארץ

7.8.2002 / 9:54

המנכ"ל הכל יכול של בנק הפועלים הצליח להסתבך עם התפקוד הלקוי במיוחד של בנק קונטיננטל, שבו הוא מכהן כיו"ר, בפרשת מתן האשראי לקבוצת פלד-גבעוני



הפרישה לא עושה טוב לעמירם סיון. מאז שעזב את תפקידו כמנכ"ל הכל יכול של בנק הפועלים הצליח סיון להסתבך עם פליטת פה לא מוצלחת ("בנק גדול יכול לקרוס") ועם תפקוד לקוי במיוחד של בנק קונטיננטל, שבו הוא מכהן כיו"ר, במתן אשראי לקבוצת פלד-גבעוני. אחרי רפי פלד, שאיבד את שמו הטוב, המוניטין של עמירם סיון נראים כמי שספגו את המהלומה הקשה ביותר בעקבות הפרשה.



סיון מכהן כיו"ר קונטיננטל מאז 1988. קונטיננטל הוא בנק קטן, הנשלט על ידי בנק הפועלים , עם הון עצמי של 255 מיליון שקל בלבד. הכהונה של סיון כיו"ר הבנק היתה חלק מעיסוקיו כמנכ"ל בנק הפועלים, וסביר להניח כי הוא לא השקיע בתפקיד את מירב עתותיו. ייתכן מאוד כי סיון גם ראה בתפקידו כיו"ר קונטיננטל תפקיד זניח, סרח עודף לתפקידו המוביל בבנק הפועלים. עם זאת, הוא נמצא שם כבר 14 שנה, והדרך שבה מתפקד קונטיננטל כיום צריכה להיות במידה רבה פרי עיצובו.



זה לא מנע מסיון לנסות לנער את חוצנו מהכישלון של פרשת פלד-גבעוני. קונטיננטל העמיד לקבוצת פלד-גבעוני אשראי של כ-100 מיליון שקל, קרוב למחצית מהונו העצמי. מראיון שנתן המפקח על הבנקים בבנק ישראל, יצחק טל, עולה כי האשראי הועמד בחלקו הגדול באוגוסט 2001, בעת שהמשבר במשק כבר היה בעיצומו, ולאחר שהיה כבר ברור כי הבנקים הסתבכו באשראים מפוקפקים בשנות הגאות. באותה עת כבר בחשה העיתונות בנעשה בקבוצת פלד-גבעוני, והעלתה שאלות לגבי התבונה שבדרך ניהולה.



כיצד קרה שקונטיננטל הסתבך במתן אשראי גדול כל כך, לקבוצה בעייתית כל כך, בעיתוי משקי רגיש כל כך? לסיון אמורות היו להיות התשובות, אבל אין לו. "יש לי הרגשה שהיה רצון של ההנהלה הקודמת של קונטיננטל להראות פעילות נמרצת, ולכן היא איפשרה את מתן האשראי לקבוצת פלד-גבעוני. אחרת, אני לא יכול להבין את זה", הוא אמר בראיון, כשהוא רומז למנכ"ל ולסמנכ"ל הבנק שפרשו זה כבר. מדבריו עולה שהוא, היו"ר הוותיק של קונטיננטל, לא ידע על כך דבר, וההחלטות כולן היו של ההנהלה הישירה של הבנק.







הדבר המדאיג הוא, שלא בטוח שסיון טועה. ההערכות במערכת הבנקאות היו כי האשראי לקבוצת פלד-גבעוני אושר על ידי הנהלת הבנק וועדת האשראי של הדירקטוריון, אך לא על ידי הדירקטוריון כולו. בכל הבנקים מקובל כי ועדת האשראי מאשרת בקשות לאשראי, עד סדר גודל מסוים. אם מדובר היה בבנק הפועלים, סמכות ועדת האשראי אולי היתה כוללת אשראי של 100 מיליון שקל, אבל בבנק קונטיננטל - כשמדובר בסכום השקול כמעט למחצית הונו - קשה להבין כיצד זה היה בסמכותה.



לא בטוח, אם כן, ממה סיון יוצא גרוע יותר - מכך שלא ידע על מתן האשראי לקבוצת פלד-גבעוני, כשמשמעות הדבר היא שבקונטיננטל שרר כשל מבני חמור בעבודת הדירקטוריון, שעליו היה סיון ממונה, או מכך שידע על מתן האשראי, והוא רק מנסה עתה להרחיק את האשמה ממנו ולהטילה על אחרים בהנהלת הבנק. סביר להניח כי בכל אחד מהמקרים יוצא סיון גרוע במיוחד. גרוע הרבה יותר מכפי שניתן היה לצפות ממי שהיה המנכ"ל הבולט ביותר במערכת הבנקאות בישראל.


טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully