וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

רגולציה במשבר

8.8.2002 / 14:10


פרסום המלצות "ועדת קרול" מחזק את התחושה כי מפת התחרות העתידית בשוק התקשורת הפנים ארצית תושפע יותר משינויים בתנאים הכלכליים, תוך שכללי הרגולציה אינם נמצאים ב"נתיב הקריטי" של התפתחות התחרות. במצב הקיים שינויים בכללי הרגולציה לא ישפיעו על תנאי הסביבה העסקית בענף ועל אופן התפתחות התחרות בשוק התקשורת הפנים ארצית.

כתוצאה מכישלון מכרז ה-LMDS, וחוסר הנכונות של גורמים עסקיים להקים רשתות תקשורת אלחוטיות שיספקו שירותי תקשורת פנים ארצית מתחרה ל"בזק", הוחלט על הקמת הצוות לבחינת התחרות בתחום התקשורת הפנים ארצי- "ועדת קרול". הקו המנחה שעמד בפני מקימי הועדה היה ששינויים בכללי הרגולציה הקיימים יצמצמו את חסמי הכניסה לענף ויביאו לשינוי במפת התקשורת העתידית בדרך של האצת תהליכים בענף ובאמצעות הגדלת מספר השחקנים שיפעלו בו.

אולם מתברר כי עוצמת ההשפעה של התנאים הכלכליים שהתפתחו במשק בכלל ובשוק התקשורת בפרט גבוהה משמעותית מעוצמת ההשפעה שעשויה להיות לשינויים בתנאי הרגולציה שתכתיב הממשלה בשוק התקשורת. מציאות זו מובילה למסקנה כי כללי הרגולציה אינם נמצאים עוד ב"נתיב הקריטי" של התפתחות התחרות.

המלצות "ועדת קרול", עוסקות בסוגיות פרטניות/טקטיות בפריפריה של עולם התקשורת ולא בהיבטים אסטרטגיים המצויים בליבת הענף, נגזרות מהבנת מיקומה הזניח של הרגולציה במכלול המרכיבים המשפיעים על הסביבה העסקית בענף התקשורת. לכן אין כל מקום לחוש אכזבה מסט המלצות הועדה, אשר נדרשה למשימה בלתי אפשרית של טיפול ברגולציה במשבר, רגולציה שאינה יכולה להשפיע על תנאי הסביבה העסקית הנוכחית.

היווצרות תנאי סביבה עסקית לא נוחה להתפתחות תחרות בתחום התקשורת הפנים ארצי, נובעת משני תהליכים מרכזיים:

המשבר בשוקי ההון ורמת הסיכון הנתפסת על ידי הבנקים בארץ את שוק התקשורת המקומי, מצמצמים למינימום את מקורות המימון הדרושים להמשך התפתחות הענף.

העדר נכונות מצד משקיעים להיכנס לאתגרים פיננסיים מורכבים בשוק התקשורת, זאת לנוכח החשש כי פוטנציאל ההכנסות הטמון בענף הגיע למיצוי וכתוצאה מכך שלא ניתן להבטיח את החזר ההשקעות הכבדות הכרוכות בכניסה לענף.

העיכובים הבלתי פוסקים במימוש מהלך פתיחת שוק התקשורת הפנים ארצית לתחרות, והשינויים בתנאי הסביבה העסקית שחלו במהלך תקופה זו, הביאו להעלמות "חלון ההזדמנות" ממנו נהנה שוק התקשורת בעבר ולצמצום במספר המתחרים הפוטנציאלי. בעוד שבתחילת הדרך רווחה ההערכה כי ארבע מתחרים לפחות ישתלבו בתחום התקשורת הפנים ארצי, המציאות העסקית והכלכלית הנוכחית מובילה לציפייה כי שני מתחרים לכל היותר- חברת הכבלים המאוחדת ובתנאים מסוימים גם חברת "סלקום" ישתלבו בעתיד בתחום זה. יתרה מכך, בעוד שההערכות שבוצעו בעבר הצביעו על כך שהתחרות בתחום הטלפוניה תתפתח בסמוך לפתיחת הענף לתחרות, כיום ניתן להצביע על כך שהתחרות בתחום הטלפוניה תתחיל לקראת שנת 2004 לכל המוקדם, תוך שבשלב ראשון תתפתח תחרות בתחום שירותי הנתונים בלבד.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully