שנה בדיוק לאחר שחברת מכתשים אגן השלימה עסקה עם בנק אוף אמריקה לאיגוח חוב לקוחות בסכום של 150 מיליון דולר, עומדת כנראה חברת כי"ל על סף ביצוע עסקה דומה.
כי"ל תמכור חוב לקוחות לבנק זר, שימכור אותו לגוף חוץ בנקאי שינפיק כנגד סל של תיקי חוב לקוחות של חברות במגזר איגרות חוב בדירוג AAA.
אבי דויטשמן, סמנכ"ל כספים, חשבות ומיסוי בכי"ל, אומר שהחברה תקבל שיעור מסוים של 60%-80% מהיקף חוב הלקוחות, וזאת בהתאם למידת הפיזור של לקוחותיה, המדינות שבהן היא פועלת וסיכון המדינה. הוא ציין כי לכי"ל יש מספר עצום של לקוחות, אך היא מוכרת כמויות גדולות להודו וברזיל.
כי"ל מבצעת כבר כיום מכירה של חוב לקוחות (factoring) בהיקף של 124 מיליון דולר (לעומת 114 מיליון דולר בסוף 2001) על בסיס עסקה ספציפית. דויטשמן אינו מוכן לדבר על היקפה של עסקת האיגוח, אך סביר להניח שהיא תהיה כפולה בגודלה מהיקף ה-factoring, כפי שיש להניח שהעסקה תתבצע עם בנק אוף אמריקה, בדומה למכתשים אגן.
העסקה תגוון את מקורות הגיוס ותקטין את התלות במגזר הבנקאי הישראלי, שכיום אחראי על 20%-30% מעסקות ה-factoring, באופן שיקל בעתיד על קבוצת עופר, בעלת השליטה בכי"ל.
מכירת חוב לקוחות משתלבת במגמה של התמקדות בתזרים המזומנים שמאפיינת את כי"ל בשנים האחרונות. החברה ייצרה עודף של 108 מיליון דולר, ששימש בין השאר להקטנת החוב הפיננסי בעוד 23 מיליון דולר ברבעון השני. השיפור במבנה הפיננסי של החברה יאפשר לה לשקול בעתיד רכישת נתחי פעילות מחברות, כגון FMC ,Rhodia ו-Solutia, שבשנים האחרונות לא התמקדו כמוה בייצור תזרימי מזומנים והגברת האיתנות הפיננסית.
כי"ל במגעים לקראת עסקת איגוח של 250 מיליון דולר
יורם גביזון
27.8.2002 / 13:04