וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מס הכנסה: מעבר בעלי מקצועות חופשיים לחברה יהיה חייב במס

בן ציון ציטרין

5.9.2002 / 7:32

המטרה: במטרה להקטין את חבות המס1 באחרונה נקטו צעד זה עצמאים ושותפים במשרדי עורכי דין, רואי חשבון, מהנדסים רופאים ואחרים



מס הכנסה מתכוון להקשות על בעלי מקצועות חופשיים השותפים בפירמה לצאת מהשותפות ולעבור למעמד של חברה, במטרה להקטין את חבות המס שלהם. באחרונה נקטו צעד זה עצמאים ושותפים במשרדי עורכי דין, רואי חשבון, מהנדסים רופאים ואחרים בעקבות ביטול התקרות לתשלומי ביטוח לאומי ומס בריאות החל ביולי 2002 למשך שנה וחצי.



סגן נציב מס הכנסה לעניינים מקצועיים, אוסקר אבורזק, אמר כי לא ניתן להעביר את הזכות בשותפות ללא תשלום מס לפי סעיף 104 לפקודת מס הכנסה. לדבריו, פקידי השומה הונחו לדרוש הערכות שווי מפורטות של הזכויות המועברות מהשותפות לחברה ולבחון בעקבות כך את חבות המס. עמדתו של אבורזק, שהוא הסמכות העליונה בנציבות לפרשנות מס בעניינים מקצועיים, מעוררת סערה בקרב בעלי מקצועות חופשיים ובראשם עורכי דין ורואי חשבון מהשורה הראשונה, שהעבירו את חלקם בשותפות לחברה שהקימו.



סעיף 104 לפקודה קובע כי העברת נכס מאדם לחברה בשליטתו המלאה ללא תמורה או תמורת הקצאת מניות בלבד אינה נחשבת כאירוע מס. לדברי אבורזק, לפירמת שותפות יש הרבה נכסים כגון מוניטין, ציוד, נכסים והתחייבויות, ומעבר של שותף למעמד של חברה במקרה הנדון כרוך בנטילה מהשותפות של הזכות לרווח בלבד. לדבריו, במקרים אלה אין מדובר ביציאה אמיתית מהשותפות, ולכן לא ייתכן שהמעבר יהיה פטור ממס.



לדברי אבורזק, בתום התקופה שבה מבוטלות התקרות בסוף דצמבר 2003, יתברר כי העברת הנכס היתה לזמן מוגבל, ולכן ההכנסות ייזקפו ליחיד ולא לחברה. במקרה כזה הוא יידרש לשלם את מלוא המס, כולל ביטוח לאומי ומס בריאות.



רו"ח ג'ק בלנגה, חבר ראשות ועדת המסים של לשכת רואי חשבון, אמר כי לא ייתכן שהרשות המבצעת תפרש באופן כה מחמיר את הוראות סעיף 104. לדבריו, דרישות מס הכנסה להערכות שווי של הזכויות המועברות מיותרות, וברוב המקרים מטרתן להפעיל סנקציות. בלנגה קרא לנציבות לפרסם את עמדתה בנוגע לאופן הביצוע הנכון של שינוי משותפות של עצמאים למעמד של חברה.



לגבי מעבר שכירים לחברה אמר אבורזק כי אם המעביד משלם השכר לא יקבל שירות מהחברה, לא ינכה מס במקור וההסכם בין הצדדים לא יגובה בחוזה מפורט - פקיד השומה יתייחס לכך כאל עבירה פלילית של המעביד.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully