מאת חיים ביאור ורותי סיני
4,000 עובדי המוסד לביטוח לאומי במשרד הראשי בירושלים ובסניפים ברחבי הארץ נוקטים עיצומים כבר שבוע, בלא שמסתמן פתרון לסכסוך. העובדים מאיימים להחריף את צעדיהם בשבוע הבא. במסגרת העיצומים הננקטים, שקיבלו את אישור הסתדרות עובדי המדינה, העובדים אינם משיבים לפניות טלפוניות ואינם מתאימים את פעילות הביטוח הלאומי לקיצוצים בקצבאות השונות שנקבעו בחוק ההסדרים ל-2003.
"נמשיך לשלם את הקצבאות על פי החוק הישן. החלשים רק ירוויחו מזה, האוצר רק יפסיד", אמר שלשום יו"ר הוועד הארצי של עובדי הביטוח הלאומי, אורי אלפרין.
מדובר באי-ביצוע קיצוצים של 20% עד 23%, בממוצע, בקצבאות הבטחת הכנסה של כמעט 100 אלף משפחות. כן היה על העובדים להודיע לכ-35 אלף אמהות חד-הוריות עם ילדים בני שנתיים ויותר כי עליהן להתייצב בהקדם בלשכות התעסוקה. עד כה היו זכאיות אמהות עם ילדים עד גיל שבע לקבל הבטחת הכנסה בלא להתייצב בלשכות.
הודעות גם היו אמורות להישלח לכ-40 אלף מקבלי הבטחת הכנסה שקיבלו עד כה פטור רפואי מהתייצבות בלשכות אך כעת נדרשים להתייצב שלוש פעמים בשבוע. כל הצעדים הללו אמורים היו לחסוך לאוצר כמיליארד שקלים. אולם משלוח ההודעות, כמו גם הזנת הנתונים למחשב, שינוי תוכנות, העברת הוראות לסניפים לגבי השינויים בחוק, הדרכת העובדים - כל הצעדים הללו הוקפאו.
אלפרין ציין אתמול כי פגישות המשא ומתן שהתקיימו בימים האחרונים בין הוועד לבין הסמנכ"ל למשאבי אנוש, אפי שני, שבהן נדונו דרישות העובדים, לא נענו. לדבריו, בעקבות ההסכם להגדלת התגמולים לנכים שנחתם במחצית 2002, נוצר עומס עבודה בסניפי הביטוח הלאומי. "אנו זקוקים לתוספת של עשרות עובדים לסניפים ולסניפי המשנה ולחלופין - לתוספת שכר שתפצה אותנו על המאמץ המיוחד", אמר.
העיצומים גם מכוונים נגד סעיף בחוק ההסדרים המכפיף את חשב המוסד לחשב הכללי באוצר ונגד כוונת הממשלה לאחד את הגבייה של הביטוח הלאומי עם זו של מס הכנסה.
מנכ"ל הביטוח הלאומי, יוחנן שטסמן, קרא אמש לעובדים לחדש את העבודה התקינה "ולהימנע מגרימת נזק למאות אלפי אנשים מהשכבות החלשות הנזקקים באופן שוטף לשירותי המוסד".
עובדי הביטוח הלאומי מאיימים להחריף את העיצומים מהשבוע הבא
חיים ביאור
7.1.2003 / 9:39
עובדי המוסד דורשים תוספת של עשרות עובדים או תוספת שכר; העיצומים מכוונים גם נגד הכפפת חשב המוסד לחשב הכללי באוצר וכוונת הממשלה לאחד גביית הבט"ל עם זו של מס הכנסה