בעלי מניות בחברה הדואלית אורכית עשויים להגיש תביעה כנגדה, במידה שאסיפת בעלי המניות תאשר שורת הצעות בהן תדון בישיבה הקרובה שנקבעה ל-27 בחודש. בעלי המניות טוענים כי נשיא החברה, איציק תמיר, ויו"ר ומנכ"ל החברה, אריק פנת, מתכננים להעביר באסיפת בעלי המניות מהלכים המשרתים את עצמם ופוגעים בבעלי המניות בחברה, עקב חששותיהם מהשתלטות עוינת - כך נודע ל-TheMarker.
עו"ד ערן אילן ממשרד עורכי הדין יגאל ארנון ושות', המייצג חברה זרה המחזיקה אג"ח ומניות של אורכית, טוען במכתב שנשלח לפנת ותמיר, כי השניים מתכוונים לאשר באסיפת בעלי המניות הקרובה עסקה לא הוגנת שמשרתת את בעלי השליטה בלבד. פנת ותמיר יביאו בפני אסיפת המניות הצעה לפיה כל אחד מהם יקבל זכות לרכישת 140 אלף מניות במחיר הגבוה ב-10% ממחיר המניה בשוק במהלך עשרת ימי המסחר הקודמים לרכישה.
במכתב שנשלח מהחברה לבעלי המניות כתוב כי מדובר בעסקה הוגנת משום שהרכישה תתבצע במחיר הגבוה ממחיר השוק. אולם, עו"ד אילן טוען במכתבו כי "מדובר באופציה חד צדדית הניתנת לבעלי השליטה בחברה, אשר ברור כי ינצלו את האופציה שניתנה להם רק בעת שיסברו שמחיר השוק של המניות נמוך ואינו מייצג את השווי האמיתי של עסקי החברה".
בעלי המניות טוענים עוד באמצעות עו"ד אילן כי עסקת הקצאת האופציות לפנת ותמיר לא הוצגה כעסקת "בעלי שליטה". "לדעתנו, היזמים הינם 'בעלי שליטה' בחברה לפי חוק החברות, הן מהטעם שהם מחזיקים בלמעלה מ-25% מזכויות ההצבעה באסיפה הכללית של החברה והן מהטעם שהם בעלי היכולת לכוון את פעולות התאגיד", כותב עו"ד אילן. "לכן הרוב הנדרש לאישור הצעותיהם הינו הרוב הקבוע בסעיף 275 לחוק החברות". פנת ותמיר יתקשו להעביר את ההחלטות באסיפה הכללית במידה שהעסקה תיחשב כ"עסקת בעלי שליטה" משום שאז ידרש רוב של שליש מבעלי המניות שבציבור.
אילן מסביר כי בזימון לאסיפה (ה-Proxy Statement) שפירסמה החברה, נאמר שפנת ותמיר מחזיקים ב-12.1% ממניות החברה. לדבריו, קביעה זו אינה נכונה ומטעה, משום שבניכוי המניות הרדומות (מניות שרכשה אורכית מכלל תעשיות לפני כחודש), מחזיק כל אחד מבעלי השליטה ב-13.8%, כלומר השניים מחזיקים יחדיו ב-27.6%.
לפי עו"ד אילן, לאורכית יש הון מונפק של כ-5 מיליון מניות, כך שבניטרול כ-616 אלף המניות הרדומות עולה אחזקתם מעל ל-25%. מאורכית נמסר בתגובה כי מספר המניות של החברה עומד על כ-5 מיליון לא כולל המניות שנרכשו מכלל. כלומר, לפי החברה, ההון המונפק שלה עומד על כ-5.6 מיליון מניות. בבדיקה בארבעה מקורות שונים: הדו"ח הכספי של החברה ל-31 לדצמבר 2002, דיווחי הבורסה בתל אביב, הדיווח של כלל תעשיות על מכירת המניות לאורכית ומסמך הפרוקסי, עולה כי ההון המונפק של החברה הוא 5 מיליון מניות, כטענת עו"ד אילן.
במכתב שני שכתב עו"ד אילן הוא מציין כי החברה לא פירסמה את המסמכים לבעלי המניות בזמנים הנדרשים. לדבריו, הפרוקסי פורסם רק ב-23 לפברואר, 4 ימים לפני אסיפת בעלי המניות, והוא לא צורף להודעה על כינוס אסיפה כללית מיום ה-6 לפברואר. לדבריו, האסיפה הכללית אמורה לדון בשינויים מהותיים בתקנון החברה אשר נועדו להקשות על החלפת דירקטורים (לדוגמה, אי אפשרות לפטר דירקטורים באסיפת מניות רגילה אלא רק באסיפה השנתית) ועל חלוקת דיווידנד, כל זאת על מנת למנוע השתלטות על החברה.
"תיקונים מסוג כזה משרתים את בעלי השליטה בחברה ואינם משרתים את בעלי מניות המיעוט ואת בעלי המניות של החברה בכלל", כותב עו"ד אילן. אחד התיקונים מדבר על רוב נדרש של 75% מכלל בעלי המניות על מנת לאשר חלוקת דיווידנד. המשמעות של מהלך שכזה הוא שלא ניתן לחלק דיווידנד ללא הסכמת פנת ותמיר, דבר המפחית את כדאיות ההשתלטות על החברה.
עו"ד אילן דורש מהחברה להכריז על ביטול אסיפת בעלי המניות, שכן כל תהליך כינוסה נעשה בדרך שנוגדת את חוק החברות ופוגעת בבעלי מניות המיעוט.
בעלי השליטה באורכית ביצעו גם בעבר מהלכים שיקשו על השתלטות עוינת. אחד מהם הוא רכישות גדולות של אג"ח שהנפיקה החברה. אורכית דיווחה ברבעון הרביעי על רווח נקי של 4.6 מיליון דולר ובשנת 2002 כולה הסתכם הרווח ב-4.1 מיליון דולר. את הרווח ניתן לייחס לרכישות האג"ח, כיוון שירידת מחיר האג"ח של החברה בשוק הניבה רווחי הון של 17.6 מיליון דולר ב-2002 ו-6.9 מיליון דולר ברבעון הרביעי. לאחרונה קיבל דירקטוריון אורכית החלטה לפיה החברה לא תרכוש יותר אג"ח מהמחזיקים בה. מהלך נוסף של "גלולת רעל" בוצע לפני כשנה, ולפיו בעל מניות שיבקש להגיע באמצעות הצעת רכש לאחזקה הגבוהה מ-15% יידרש לאישור החברה.
אורכית נסחרת כיום במחיר של 5.83 דולרים לפי שווי שוק של 26.2 מיליון דולר. לחברה יש כמות מזומנים גדולה של כ-65 מיליון דולר. מזומנים אלו מהווים יעד להשתלטות על החברה - צעד אותו מעוניינים פנת ותמיר למנוע.
מקורבים לחברה מסרו כי פרסום האסיפה הכללית נעשה כחוק 22 יום לפני כינוסה. לדבריהם, מסמך הפרוקסי נשלח גם הוא לבעלי המניות 22 יום לפני כינוס האסיפה, וכי כל המעוניין יכול היה להגיע למשרדי החברה ולהביט במסמכים. המקורבים טענו כי הזכות שמבקשים פנת ותמיר לרכוש 140 אלף מניות של החברה הינה ללא כל הטבה וכי היא תעשה במחיר הגבוה ב-10% ממחיר השוק.
בעלי מניות באורכית: איציק תמיר ואמיר פנת מנסים להעביר החלטות מהותיות ולהציגן שלא כעסקת בעלי שליטה
ליאור כגן
25.2.2003 / 19:07