חברת אספן נכסים , הנמצאת בשליטת אליעזר פישמן, ביצעה ברבעון הרביעי של השנה הפחתה לירידת ערך בסך של כ-7.6 מיליון שקל בגין מלאי המקרקעין שלה - כך עולה מדו"חות החברה המתפרסמים היום.
הפחתה זו, לצד הפסד של כ-2.3 מיליון שקל שנגרם כתוצאה משינוי סיווג ההשקעה באיגרות חוב של חברת התקשורת ברק, הובילו את אספן נכסים להפסד רבעוני של כ-8.7 מיליון שקל. הפסד זה מחק את הרווח שהושג בשלושת הרבעונים הראשונים, והחברה סיימה את שנת 2002 עם הפסד שנתי של כ-8.1 מיליון שקל. באשר להחזקה באיגרות החוב של ברק - אלה נמכרו לפני כשלושה שבועות ומכירה זו הניבה רווח של כ-1.2 מיליון שקל, שיירשם ברבעון הראשון של שנת 2003.
הכנסות החברה מדמי שכירות, דמי ניהול וממכירות וביצוע עבודות קטנו בשנה החולפת בשיעור של כ-11% והן הסתכמו בכ-27.5 מיליון שקל, מזה הכנסות של כ-6.9 מיליון שקל ברבעון הרביעי. הרווח התפעולי בשנת 2002 נותר יציב והסתכם בכ-12.6 מיליון שקל.
לבד מההפחתות שבוצעו בגין איגרות החוב של ברק, אשר נמכרו לצד שלישי בראשית החודש, ובגין מלאי המקרקעין, ביצעה אספן נכסים בשנת 2002 מחיקה נוספת בהיקף של כ-3.1 מיליון שקל בגין ההשקעה אותה ביצעה במהלך שנת 2000, כשרכשה איגרות חוב של גילת לוויינים. במסגרת הסדר הנושים של גילת שאושר בבית המשפט, החברה תקבל כ-1.6 מיליון דולר ע.נ. מניות של גילת לוויינים בתוספת 654 אלף דולר ע.נ. אג"ח להמרה חדש שיונפק. ההשקעה בגילת רשומה בספרי החברה לפי עלות של כ-5.3 מיליון שקל, בעוד ששווי השוק של ההשקעה במניות ובאיגרות החוב עומד כיום על כ-2.6 מיליון שקל. למרות זאת, באספן נכסים סבורים כי אין צורך בביצוע מחיקה נוספת משום שמדובר בירידת ערך זמנית.
ההון העצמי של החברה הסתכם בתום שנת 2002 בכ-53.7 מיליון שקל, והיווה כ-22% ממאזנה של החברה. פעילותה השוטפת של החברה הניבה בשנת החולפת תזרים מזומנים חיובי של כ-3.9 מיליון שקל, כך שביום ה-31 בדצמבר 2002 היו לאספן נכסים אמצעים נזילים בסך של כ-6.3 מיליון שקל.
ההתחייבויות השוטפות של החברה לתאגידים בנקאיים הסתכמו בתחילת שנת 2003 בכ-90 מיליון שקל, ומלבד התחייבויות אלה, לאספן נכסים חובות לזמן ארוך לתאגידים בנקאיים בהיקף של כ-70 מיליון שקל.
אספן נכסים הפרישה ברבעון החולף כ-7.6 מיליון שקל לירידת ערך מלאי מקרקעין; הפסד רבעוני של כ-8.7 מיליון שקל
אלי דניאל
24.3.2003 / 11:49
החברה מחקה כ-2.3 מיליון שקל בגין איגרות החוב של ברק שמכרה בראשית החודש; יציבות ברווח התפעולי השנתי - 12.6 מ' ש'; ההכנסות השנתיות נשחקו בכ-11% לכ-27.5 מ' ש'