עוד חדשות כלכליות קשות: תחזית הצמיחה של האוצר התעדכנה בחדות כלפי מטה בהשוואה לתחזית שפורסמה רק לפני חודש.
הכלכלן הראשי במשרד האוצר ד"ר שמואל אברמזון עדכן היום (שלישי) את תחזית הצמיחה לשנים 2024 ו-2025. לפי התחזית העדכנית, הצמיחה ב-2024 תהיה 0.4% בלבד ו-4.3% ב-2025. מדובר בהפחתה ביחס לתחזית הקודמת שפורסמה רק לפני כחודש, לפיה הצמיחה תעמוד על 1.1% השנה ועל 4.4% בשנה הבאה. לפי אברמזון, הגורם העיקרי לעדכון חזית הצמיחה הוא התרחבות הלחימה לחזית הצפונית בסוף ספטמבר.
גורמים נוספים שהביאו לדברי אברמזון לירידה בתחזית הצמיחה הם העיכוב בהשבת האזרחים שפונו מבתיהם לפעילות כלכלית, וכן עיכוב בהשבת הפעילות בענפי משק שנפגעו מהמחסור בעובדים זרים. בנוסף לכך ניתן למצוא גורמים כמו ירידה באמון המשקיעים והתרחבות מהלכים בינלאומיים נגד ישראל.
מנגד, מציין אברמזון כי ישנם גורמים שיוכלו לסייע לתחזית הצמיחה בהם בין היתר סיום מובהק של המלחמה שיתבטא בין היתר בהשבת המפונים לבתיהם ושחרור מוגבר של כוחות מילואים, חידוש תהליכי נורמליזיציה עם מדינות ערב וביצועים טובים מהצפוי של הכלכלה העולמית.
"תרחיש הבסיס עליו התבססה התחזית אשר פורסמה בתחילת ספטמבר הניח המשך שגרת לחימה כפי שהתקיימה עד אז עד הרבעון הראשון של 2025, ולא הניח המשך של הלחימה מעבר לכך, עליה בעצימות הלחימה או התרחבותה לאזורים נוספים", נכתב בסקירה. "תרחיש זה אינו רלוונטי עוד, שכן הלחימה התרחבה החל מסוף ספטמבר לזירה הצפונית".
עוד כתב אברמזון כי "תרחיש הבסיס העדכני מניח המשך לחימה עצימה במהלך רוב הרבעון האחרון של 2024, מה שמלווה בגיוס מילואים מוגבר וצמצום היקפי הגיוס לאחר מכן ובכל שנת 2025. בתרחיש זה, המשק מתאושש הדרגתית במהלך שנת 2025, הן מבחינת הביקוש והן מבחינת ההיצע".
התרחיש הקיצוני
אברמזון מוסיף כי לאור חוסר הוודאות הקיצוני, נבנה תרחיש נוסף לפיו שלה הלחימה העצימה מתארך במקצת, והירידה בגיוס המילואים תימשך לתוך שנת 2025 באופן הדרגתי יותר לעומת תרחיש הבסיס. בתרחיש האלטרנטיבי, שלב הלחימה העצימה הינו ארוך יותר, ובהתאם לכך גם החזרה של המשק לפעילות מלאה מתעכבת. בתרחיש זה, צמיחת התוצר צפויה להסתכם בשנת 2024 ב-0.2%, ובשנת 2025 ב-3.4%.