נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע אתמול בערב (ב') שיטיל מכסים בשיעור של 25% על סחורות מקנדה ומקסיקו החל ממחר.
בנוסף, צפוי להיכנס לתוקף גם מכס נוסף של 10% על יבוא מסין, מה שמשאיר את שלושת שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב תחת מגבלות סחר משמעותיות בהשוואה למצב לפני מספר שבועות בלבד.
בימים האחרונים ניסו גורמים רשמיים מקנדה וממקסיקו לשכנע את הממשל האמריקני להימנע מהמהלך. בדברים שנשא בבית הלבן, אמר הנשיא כי כבר אין אפשרות להגיע להסכם שימנע את החרפת מלחמת הסחר דרך משא ומתן עם שתי בעלות הברית ושותפות הסחר של ארה"ב: "זה כבר מוכן. המכסים ייכנסו לתוקף מחר", אמר.
טראמפ הדגיש כי הוא רואה במכסים כלי יעיל לאיזון סחר ולשמירה על הייצור האמריקני. הוא גם דחה את הביקורת על כך שהמהלך עלול לפגוע בכלכלה האמריקנית, במיוחד לנוכח הקשרים ההדוקים בצפון אמריקה, שם עסקים פעלו במשך עשורים תחת סחר חופשי.
"מה שהם צריכים לעשות זה לבנות את מפעלי הרכב שלהם, וכל דבר אחר, בתוך ארה"ב - ואז לא יהיו להם מכסים", אמר.
שוקי המניות בארה"ב הגיבו בירידות חדות, כאשר שלושת מדדי המניות המרכזיים בארה"ב צנחו: מדד דאו ג'ונס נפל ב-1.4%, S&P 500 ירד ב-1.75% ונאסד"ק איבד 2.6%.
המכסים היו אמורים להיכנס לתוקף עוד בתחילת חודש פברואר, אך קנדה ומקסיקו הגיעו לבסוף להסכם מול ארה"ב, במסגרתו נסוגו מעמדותיהם והודיעו שיתגברו את האבטלה בגבולותיהן עם המדינה. בתגובה אותם מכסים נדחו על ידי הממשל האמריקני בחודש.
שרת החוץ של קנדה, מלני ג'ולי, הבהירה בתגובה כי ארצה מוכנה למהלך. "אם טראמפ מטיל מכסים, אנחנו מוכנים", אמרה לכתבים.
ג'ולי הודיעה כי קנדה מתכננת להשיב בצעדים נגדיים, עם מכסים בהיקף של 155 מיליארד דולר על יבוא מארה"ב, כאשר פעימה ראשונה בהיקף 30 מיליארד דולר תוטל מידית על מוצרי צריכה יומיומיים כמו פסטה, בגדים ובשמים.
השרה ציינה כי קנדה אינה מעוניינת במלחמת סחר, אך לא תהסס להגיב אם ארה"ב תפתח בעימות כזה. לדבריה, המכסים מהווים "איום קיומי" עבור קנדה, ומשפיעים על "אלפי מקומות עבודה".
גם מקסיקו וסין הודיעו כי יגיבו למכסים האמריקניים, מה שמעלה את החשש מהתפשטות מלחמת סחר רחבה.
טראמפ הצדיק את המהלך בטענה כי המכסים נועדו להתמודד עם זרימה בלתי-חוקית של סמים ומהגרים לארה"ב. במקור, הם היו אמורים להיכנס לתוקף כבר בחודש שעבר, אך ארה"ב דחתה את המהלך בחודש אחד עבור קנדה ומקסיקו, כדי לאפשר משא ומתן נוסף.
לעומת זאת, על היבוא מסין כבר הוטל מכס של 10% בפברואר, מה שמביא את סך המס על סחורות סיניות ל-20% לפחות.
נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, שלחה מסר לטראמפ באירוע פומבי בעיר קולימה: "מקסיקו דורשת כבוד. שיתוף פעולה ותיאום - כן. כפיפות - לעולם לא".
בתוך כך, ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, שהתארח בוועידת פסגה על אוקראינה בלונדון, הבהיר כי קנדה אינה מקור משמעותי להברחת פנטניל לארה"ב. לפי נתוני הרשויות בארה"ב, רק 1% מהפנטניל המוחרם במדינה מגיע מקנדה.