אין הרבה מסעדות בישראל שהפכו לאתר תיירותי. פונדק יוטבתה, שאינו מצטיין בעידון קולינרי יוצא דופן, שייך למעטות ביניהן שהפכו לתחנת עצירת חובה למי שבוחר לרדת לאילת במכונית. אולי בגלל הנוסטלגיה ואולי בגלל ברז השוקו המפורסם שנפתח שם באופן מסורתי בקיץ, החליטו באחת השבתות ת' ושתי בנותיו לחלץ שם רגליים ולתפוס משהו קטן לאכול וחזרו משם עם פוסט כעוס שהפך לוויראלי.
הפונדק שנמצא בבעלות הקיבוץ הסמוך, מגיש, כך לפי הפרסומים, ארוחות קלות ומלאות, בופה חם עם מגוון מנות בשריות, תוספות חמות ובר סלטים עשיר. קפטריה חלבית בשם "שוקובר", שמגיש ארוחת בוקר לדרך, כריכים, טוסטים, סלטים ומשקאות מפנקים. לכל הארוחות, כך מבטיחים שם, יש כשרות מטעם רבנות אילת. אבל מתברר שבשבת הכללים הפונדק משתנים בלי הסבר הגיוני.
"חזרנו מאילת", מספר ת', "אני קניתי קפה בקופה אחת, והבנות קוראסונים בקופה אחרת. ואז הן אומרות לי, 'אבא תראה איזה קטע. ביקשנו לחמם את הקוראסונים ואמרו והמוכרת אמרה שאי אפשר בגלל השבת. הטריף אותי שהמקום פתוח, ולא היתה בעיה להפעיל את הקופה הרושמת כדי לסלוק את כרטיס האשראי שלי, אבל את התנור לא פותחים בגלל ששבת.
"כשניגשתי למוכרת קיבלתי את אותה התשובה. הייתי מכבד את זה לגמרי אם המקום היה סגור. אבל הם פותחים אותו, חוץ מהמזנון החלבי, ומשרתים לקוחות. זה בדיוק כמו שבבתי מלון הכל עובד בשבת, חוץ ממכונת הקפה. אני לא נגד שמירת שבת, אבל לא נראה שאלוהים התכוון לזה. תהיו קודם בני אדם".
התקשרנו לפונדק כדי לבדוק במה מדובר. העובדת שענתה לנו, הסבירה שבשבת המזנון הבשרי פתוח, הגלידה פתוחה, ורק המזנון החלבי סגור, אבל יש הוראה לא לחמם מוצרים, והכל בכשרות מסודרת. כשניסנו להבין מה ההיגיון באיסור החימום, כשהשבת מחוללת בכל מקרה כשפותחים את העסק, משתמשים בחשמל וגובים כסף מלקוחות, היא הפנתה אותנו למנהל.
בפונדק יוטבתה לא סיפקו תשובה הגיונית לאיסור, ונתלו בהוראות הרבנות: "פונדק יטבתה הוא נקודת עצירה אייקונית בכביש 90 כבר עשרות שנים, ואנו עושים את מירב המאמצים לספק חוויית אירוח טובה ומכבדת לכלל האורחים, כולל אלו המקפידים על כשרות.
"אנו פועלים בהתאם להנחיות הגורמים המוסמכים בתחום הכשרות, כפי שעשינו תמיד, וממשיכים להקדיש לכך תשומת לב ומתן מענה לכלל המבקרים".
מבדיקה שערכנו עולה שרק לאחרונה עבר הפונדק מכשרות של רב אילתי, לכשרות של המועצה הדתית באילת, שם, לטענתם, מנסים להגיע לדרך האמצע. הם נותנים את הכשרות למזון, אבל מתירים לפתוח את אותו, לגבות כסף. "הבעיה עם החימום בשבת הוא השינוי הכימי", אמר לנו הרב שאחראי על הכשרות. "אין בעיה לחמם בשבת אם משאירים את התנור פתוח לפני כניסתה. יש שומרי כשרות שיאכלו וישתו שם גם כשהמקום פתוח בשבת ויש כאלה שלא. אנחנו מנסים להקל עד כמה שניתן".