וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

ההאקרים הישראלים תקפו, והקריפטו האיראני לא מתאושש

27.8.2025 / 10:00

הקריפטו האיראני לא מתאושש מהמתקפה הישראלית: ירידה חדה בהיקף המסחר בעקבות פריצת בורסה מרכזית ותקיפות סייבר מצד האקרים פרו-ישראליים. המתקפות, שהתרחשו במקביל לניתוקי אינטרנט נרחבים והתקפות נוספות, פגעו קשה בשוק המטבעות הדיגיטליים האיראני

בווידאו: דור אופיר בתוכנית "וואלה פתרנו" עם מדריך לפתיחת ארנק דיגטלי לקריפטו/צילום: אולפן וואלה

כלכלת המטבעות הדיגיטליים של איראן ספגה מכה קשה בחודשים האחרונים, עם ירידה של 11% בהיקף המסחר בין ינואר ליולי 2025. על פי דוח חדש של חברת המחקר TRM Labs, הירידה החדה ביותר נרשמה לאחר הסלמת העימות עם ישראל בחודש יוני, לצד פריצת ענק לבורסת הקריפטו המקומית הגדולה ביותר.

הנתונים מספרים סיפור דרמטי: נפח המסחר במטבעות דיגיטליים באיראן ירד לכ-3.7 מיליארד דולר בשבעת החודשים הראשונים של השנה. הקריסה החריפה במיוחד ביוני, עם ירידה של יותר מ-50% בהשוואה לשנה שעברה, וביולי המצב החמיר עוד יותר עם צניחה של 76%.

התזמון אינו מקרי. הירידה התרחשה בדיוק בתקופת העימות בן 12 הימים עם ישראל שהחל ב-13 ביוני, במקביל להפסקות חשמל נרחבות באיראן שנגרמו משילוב של תקיפות קיברנטיות ופיזיות ישראליות, לצד ניתוקי אינטרנט שיזם המשטר האיראני עצמו.

שריפות באיראן/רויטרס

הפריצה שזעזעה את השוק האיראני

במרכז הסערה עומדת בורסת Nobitex, בורסת הקריפטו הפופולרית שהייתה אחראית על יותר מ-87% מכל עסקאות הקריפטו באיראן. ב-18 ביוני, בשיא המתיחות בין איראן לישראל, קבוצת האקרים פרו-ישראלית בשם "Predatory Sparrow" (דרור טורף) פרצה לבורסה וגנבה כ-90 מיליון דולר.

הפריצה לא הייתה גניבה רגילה. ההאקרים העבירו את הכספים הגנובים לכתובות דיגיטליות אבודות שנושאות את השם של משמרות המהפכה כאקט הפגנתי, צעד שהבטיח שהכספים יוקפאו ולא יהיו ניתנים לשימוש, יחד עם העברת מסר. המטרה הייתה ברורה - לפגוע בתשתית הפיננסית של איראן ולא רק להרוויח כסף.

החקירה שלאחר הפריצה חשפה פרטים מדאיגים על הבורסה האיראנית. קוד המקור שדלף הראה שהמשטר האיראני שילב במערכת יכולות מעקב ללא צו על משתמשי הבורסה, תוך הגנה על פרטיות של משתמשי VIP. כמו כן, נמצאו קשרים בין הבורסה לגורמים הקשורים למשמרות המהפכה ולכלי תקשורת של חמאס.

sheen-shitof

עוד בוואלה

זה כל כך טעים ופשוט: מתכון לבננות מקורמלות

בשיתוף חברת גליל

ביטקוין/ShutterStock

הבריחה מהמטבע הדיגיטלי של הדולר

ביולי, חברת Tether שמנפיקה את המטבע הדיגיטלי USDT (שווה ערך דיגיטלי לדולר אמריקאי), ביצעה את ההקפאה הגדולה ביותר שלה של כתובות הקשורות לאיראן - 42 ארנקים דיגיטליים הוקפאו, כשיותר ממחציתם היו קשורים לבורסת הקריפטו האיראנית Nobitex.

התגובה האיראנית הייתה מהירה - קמפיין מתואם של הבורסות המקומיות, משפיעני קריפטו וערוצים הקשורים למשטר קראו למשתמשים למכור את אחזקות ה-USDT שלהם ולעבור למטבעות דיגיטליים אחרים, במיוחד DAI ברשת Polygon, שמציעה עלויות נמוכות יותר ומהירות גבוהה יותר.
למה קריפטו חשוב לאיראנים?

עבור מיליוני אזרחים איראנים מן השורה, מטבעות דיגיטליים הם לא רק השקעה אלא כלי הישרדות. במדינה שסובלת מאינפלציה דוהרת ומנותקת ברובה מהמערכת הפיננסית העולמית בשל סנקציות, מטבעות דיגיטליים מאפשר לאזרחים לשמור על ערך כספם ולבצע עסקאות בינלאומיות.

הנתונים מראים שלמרות הירידה בהיקפי המסחר, הזרימה החוצה של כספים מאיראן נמשכת. זה מעיד על כך שאיראנים ממשיכים להשתמש בקריפטו כדי להוציא כסף מהמדינה, למרות הסיכונים והשיבושים.

השימוש החשאי של המשטר

מעבר לשימוש האזרחי, המשטר האיראני ממשיך לנצל את הקריפטו למטרותיו. על פי הדוח, איראן משתמשת במטבעות דיגיטליים לרכישת רכיבים לכלי טיס בלתי מאוישים, ציוד חשמלי וחומרה קריטית לבינה מלאכותית מספקים סינים.

בנוסף, תועדו לראשונה מקרים של תשלום במטבעות דיגיטליים לסוכנים זרים למטרות ריגול, כולל שלושה אזרחים ישראלים שנעצרו בחשד לריגול עבור טהרן.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully