ועדת המינויים של נציבות שירות המדינה פסלה היום (ד') את מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר.
ההחלטה התקבלה לאחר שחלק מחברי הוועדה, בראשות הנציב דניאל הרשקוביץ, התנגדו למינוי בשל הסכם ניגוד העניינים המורכב שעליו חתם פרוזנפר, המגביל את מעורבותו בתחומים משמעותיים בפעילות האוצר, בהם ענף הביטוח.
לוואלה נודע, כי בנוסף, העובדה ששר האוצר לא מינה עד כה נשים לתפקידים בכירים במשרד, הביאה את הנציבות לפסול את מועמדותו של פרוזנפר בסופו של דבר. על פי הנחיות נציבות שירות המדינה, שנקבעו בעקבות פסיקת בג"ץ, מחויב כל שר המבקש להציג מועמד גבר לתפקיד בכיר להסביר אילו צעדים נקט כדי לעמוד בחובת הייצוג ההולם של נשים.
ההנחיות מדגישות כי לנוכח המספר הזניח של מנכ"ליות במשרדי ממשלה, יש לשקול בכובד ראש את האפשרות למנות אישה ולתת לכך משקל משמעותי בתהליך. חובה זו נבחנת בקפידה על ידי ועדת המינויים במסגרת הליך הבדיקה, ובהמשך מובאת גם בפני הממשלה לצורך שקילת המינוי/
המינוי היה יוזמתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבחר בפרוזנפר לתפקיד לפני קרוב לחודשיים, אך עיכובים נרשמו בשל הצורך בהסדרת ההסכם מול משרד המשפטים. טיעון נוסף שהועלה נגד המינוי נגע לכך שבתקופת כהונתו של סמוטריץ' מונו לתפקידים בכירים באוצר רק גברים, ולא נשים.
הסכם ניגוד העניינים, שנחתם בשבוע שעבר מול משרד המשפטים, חייב את פרוזנפר למכור חלק מהחזקותיו בחברות שבבעלותו ולהעביר את יתרת הנכסים ל"נאמנות עיוורת" עד תום כהונתו. נוסף לכך, נאסר עליו לעסוק בענפים שבהם פעל בעבר, ובראשם תחום הביטוח.
משרד המשפטים דרש להשלים את ההסדר לפני שהמינוי יובא לדיון בוועדה, מחשש לניגוד עניינים שיפגע באמון הציבור וביכולת התפקודית של ראש אגף התקציבים. המשמעות היא כי אילו היה המינוי מאושר, פרוזנפר לא היה יכול לעסוק בהחלטות מרכזיות הנוגעות לרפורמות בביטוח ולשוק הפיננסי - תחומים שבהם מחזיק משרד האוצר בסמכויות נרחבות.
הוועדה הדגישה כי לא נמצאו פערים בכישוריו המקצועיים של פרוזנפר, שנחשב מועמד בעל רקע רחב וניסיון משמעותי, בין היתר כיועץ הכספי לרמטכ"ל בעברו ובהמשך כאסטרטג פיננסי בכיר במגזר העסקי.
פרוזנפר, בן 58, היה אמור להיות הראשון שמגיע לראשות אגף התקציבים מבחוץ, מבלי לצמוח מתוך המערכת הפנימית של האוצר. הוא יועד להחליף את ראש האגף היוצא יוגב גרדוס, שסיים את כהונתו בחודש שעבר, בעוד תקציב המדינה לשנת 2026 עדיין תקוע וממתין לאישור.
"מעיד יותר מכל על אופן ניהולו הלקוי של שר האוצר"
מפורום הייטק למען ישראל, הכולל מנכ"לים ומנכ"ליות מתחום ההייטק, נמסר כי פסילת מינויו של פרוזנפר לראש אגף תקציבים: "מעידה יותר מכל על אופן ניהולו הלקוי של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. עצם העובדה שתפקיד כה קריטי נותר ללא איוש מסודר בתקופה של אתגרים כלכליים חמורים מצביעה על חוסר אחריות מנהיגותי. הכשל הזה אינו מנותק מהמציאות הכלכלית הרחבה: גירעון הולך וגדל, תקציב לא אחראי שמבוסס על הנחות אופטימיות מדי, וחלוקת כספים פוליטיים בהיקפים עצומים - כל אלו יוצרים פגיעה ישירה בכלכלה הישראלית, בתעשיית ההייטק ובאמון המשקיעים. קוראים לשר האוצר להתפטר מתפקידו ולהותיר את הזירה למי שיפעלו באחריות לטובת כלל אזרחי המדינה".