בהוטן, ממלכה קטנה ומבודדת בין הודו לסין, הייתה ידועה עד לא מזמן בעיקר בזכות נופי ההימלאיה המרהיבים וכן בזכות הובלת מדד האושר הלאומי. דווקא שם, הושקה לאחרונה מערכת תשלומים חדשנית המאפשרת לתיירים לשלם בקריפטו - ביטקוין, את'ריום וסטייבל-קוינים - עבור ויזה, טיסות, לינות במלונות, סיורים ושירותים נוספים.
מדובר ביוזמה לאומית - לא פיילוט פרטי - שנעשית בשיתוף עם Binance Pay ובנק ממשלתי (DK Bank), והופכת את בהוטן למדינה הראשונה בעולם שמספקת מערכת תיירות שלמה מבוססת קריפטו.
לרכישת מטבעות דיגיטליים. וואלה קריפטו >>
זהו לא צעד חד־פעמי, אלא חלק מאסטרטגיה רחבה, כאשר המערכת לתיירים מצטרפת לשורה של צעדים לאימוץ הקריפטו. המדינה הקטנה החלה בכרייה כבר בשנת 2019 באמצעות תחנות הידרו־חשמליות, ומשתמשת ביתרות לקרן הריבונית שלה (Druk Holding & Investments).
החזקות המדינה במטבעות על פי הערכות הן בשווי העולה על מליארד דולר, מה שמציב את בהוטן בחמישיה הראשונה של המדינות המחזיקות יתרות קריפטו, לצד ענקיות כמו ארה"ב וסין.
למה דווקא בהוטן?
המדינה מפיקה חשמל בעיקר מהידרו, ומטבעות קריפטו זו דרך להפוך את שפע עודפי האנרגיה המתחדשת לנכס כלכלי גלובלי.
בנוסף, כלכלת בהוטן מוגבלת ותלויה בתיירות ובחקלאות, כך שקריפטו נתפס כדרך לגוון הכנסות, למשוך מטבע זר ולייצר מקומות עבודה. לכך יש להוסיף את שאיפתה של בהוטן, התלויה במדינות אחרות בהיבטים רבים, לעצמאות טכנולוגית מסוימת או לכל הפחות יתרון יחסי ייחודי. במילים אחרות, הם צריכים לחשוב מחוץ לקופסא.
עד כמה זה משמעותי באמת?
מבחינת יחסי ציבור ההשקה מציבה את בהוטן כמדינת קריפטו ידידותית, וממתגת אותה בצורה חדשנית מול תיירים - בעיקר צעירים.
מבחינה כמותית הכלכלה של בהוטן קטנה מאוד, ולכן גם אם הקריפטו יהפוך אפילו ל-10% מהתמ"ג, מה שיביא להשפעה דרמטית עבור המדינה הקטנה, אין זה יביא להשפעה גלובלית כלשהי באופן ישיר.
עם זאת, מבחינה מגמתית, ייתכן שמדינות נוספות, במיוחד עם עודפי אנרגיה מתחדשת, יראו בכך כפיילוט וילכו בעקבות בהוטן במידה והפיילוט יתגלה כמוצלח.
האם החדשנות הטכנולוגית-תיירותית תשפיע עלינו הישראלים, שנמצאים בחזית הבלוקצ'יין והפינטק, למצוא עניין ביזמות תיירותית דומה של שילוב בין קריפטו לחוויית התייר הנכנס? לכל הפחות ניתן לטעון שזה רעיון מעניין להשקה המחודשת של התיירות הנכנסת ביום שאחרי המלחמה.
בנוסף מעניין לבחון האם הדבר יביא למשיכת תיירים ישראלים חובבי טכנולוגיה וקריפטו - יעד אקזוטי שבו אפשר "לשלם בביטקוין על הכל".
ייתכן כי הדבר אף יצית את דמיונן של חברות פינטק ישראליות לחפש שיתופי פעולה עם בהוטן או מדינות דומות.
בהוטן מוכיחה שגם מדינה קטנה ומסורתית יכולה להמציא את עצמה מחדש כחלוצה בתחום טכנולוגי עולמי. השילוב של תרבות עתיקה עם מטבעות מבוזרים הוא לכל הפחות אחד הניסויים המרתקים ביותר שנעשו בעשור האחרון בתחומי התיירות הגלובלית והתשלומים.
אסף צוקר הוא מומחה בתשלומים בינלאומיים ולשעבר סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת פינטק ישראלית.