אחרי נאום "הסופר ספרטה" של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שגרר ירידות חדות בבורסה בתחילת יום המסחר והגביר את חוסר הוודאות במשק, ניסה אתמול נתניהו למזער נזקים באמצעות מסיבת עיתונאים מיוחדת.
כדי להעניק כובד ראש לאירוע, הזמין נתניהו שורת בכירים מהזירה הכלכלית, בהם שר הכלכלה, ניר ברקת, יועצו הכלכלי פרופ' אבי שמחון ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. שמחון וברקת התייצבו, סמוטריץ' הבריז.
מקור המעורה בפרטים אמר לוואלה כי היעדרות שר האוצר נבעה מחילוקי דעות עם ראש הממשלה לגבי תוכן ההצהרות שתוכננו. לדבריו, "מכיוון שלא הייתה הסכמה בין השר לרה"מ על תוכן הדברים, הוא החליט לא להגיע". גם נציגות בכירה אחרת ממשרד האוצר לא נכחה במקום. במשרד האוצר מסרו מנגד כי סמוטריץ' נעדר בשל אילוצים אחרים.
אחרי מסיבת העיתונאים ספג נתניהו ביקורת, על כך שלא הציג תכנית פעולה ברורה להתמודדות עם הבידוד הבינלאומי והטלטלה הכלכלית. "לא הבנתי כלום במסיבת העיתונאים הזאת", אמר דובי אמיתי, יו"ר התאחדות האיכרים ויו"ר נשיאות המגזר העסקי, בראיון ל־104.5FM רדיו צפון. "מה המסר? לאן אנחנו הולכים? ציפיתי להרבה יותר. כבר שנתיים אני אומר שהממשלה צריכה להשקיע במנועי צמיחה, ולא היה שם כלום".
"נתניהו מבין בכלכלה. בדרך כלל הוא מגיע מוכן, בודק כל מילה. זאת הייתה אחת האמירות האומללות שלו. הוא היה צריך להגיד מה עושים ולא אמר שום דבר. לא חוק יעדים לאומיים, לא תכנית לטווח ארוך. ואני מאוד מוטרד"
בעקבות נאומו השנוי במחלוקת על "משק אוטרקי" ו"בידוד מדיני", שערך טלטלה בשווקים הפיננסיים והוביל לירידות חדות בבורסה בתל אביב, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש (שלישי) מסיבת עיתונאים כלכלית מיוחדת בניסיון להרגיע את הרוחות. לדבריו, חלה "אי הבנה" בדבר כוונותיו הכלכליות, והוא ביקש להבהיר: "אנחנו שואפים לעצמאות ביטחונית - לא להסתגרות כלכלית".
המסר החריג שנשמע יום קודם, על כניסת ישראל ל"מצב של בידוד מסוים", והצורך להסתגל ל"כלכלה עם סממנים אוטרקיים", יצר בהלה בשוק ההון. יום המסחר נפתח בירידות חדות - מדד ת"א 35 איבד למעלה מ-2%, ת"א 90 ירד בכ-2.5%, ומדדי הביטוח, הבנקים והבנייה נחלשו בצורה משמעותית. גם שוק האג"ח הושפע מהחשש, ותשואות האג"ח ל-10 שנים עלו לרמה הגבוהה מ-4.2%. בהמשך התאושש השוק מהירידה.
"יש לי אמון מלא בכלכלת ישראל - היא מדהימה את העולם בעשורים האחרונים, וגם בשנתיים האחרונות", אמר נתניהו במסיבת העיתונאים, והוסיף כי הוא אינו מזלזל ב"ניסיונות לפגוע בישראל כלכלית". הוא טען כי התעשיות הביטחוניות מבוקשות יותר מאי פעם, אך אותן מנסות, לדבריו, "לבלום מגבלות פוליטיות מבחוץ". את הצורך ב"עצמאות ביטחונית" הוא נימק ברצון שלא להיות תלויים בגורמים חיצוניים המאיימים על הייצוא הביטחוני.