בשבועיים האחרונים נחשפה אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות בהיסטוריה של ישראל. מה שחוקרי המשטרה גילו זה שההסתדרות, שאמורה לייצג את העובדים, בראשות ארנון בר-דוד הפכה למפעל לג'ובים של פוליטיקאים ומקורביהם.
כ-300 נחקרים וכ-40 חשודים חשפו בפני השוטרים ארגון רקוב משחיתות, שגרורותיה נמצאות ממש בכל ארגון ממשלתי. ברמה הבסיסית ביותר, ההסתדרות - איגוד העובדים החזק ביותר בישראל - פשוט לא עשתה את העבודה שלה ודאגה יותר לפוליטיקאים ולמקורבים מאשר לעובדים.
זה כמו שמשרד התחבורה לא יעשה את העבודה שלו כי לשרה איכפת יותר מהמצביעים שלה במרכז הליכוד מאשר התחבורה בישראל, ואנחנו נגיע לשיאים חדשים של הרוגים על הכבישים.
זה כמו שמשרד איכות הסביבה לא יעשה את העבודה שלו כי לשרה חשוב יותר הקשרים עם התעשיינים, ולכן הילדים שלנו ינשמו אוויר מלוכלך ומזוהם יותר מאשר הילדים באירופה.
זה כמו שמשרד הספורט לא יעשה את העבודה שלו כי השר רוצה שיותר אנשים "שלו" בארגוני ספורט, ולכן אין מספיק מגרשים בישראל והספורט ינוהל על ידי עסקנים חסרי מושג.
ככה ההסתדרות, במדינה שנשלטת על ידי מפלגת הליכוד, לא עושה את העבודה שלה.
כמו שהמשרדים הממשלתיים הפכו למשרדי כוח אדם למקורבים ומשפחות קבלני הקולות של הליכוד וכל מיני חרדים וחרד"לים שיותר עסקנים מאשר יודעים לעסוק בתחום שהם אחראים עליו, כך קרה גם לאיגוד העובדים החשוב ביותר בישראל.
זה ממש לא הליך שהתחיל בשנים האחרונות, הוא רק הואץ בשנות הממשלה הגרועה ביותר של ישראל כי כבר אין בושה ושרים כמו דודי אמסלם או עידית סילמן אומרים במפורש שהם בתפקיד שהם בשביל לשרת את הממשלה, ראש הממשלה והקואליציה - ולא את המדינה.
ובכל הסיפור הזה, קצת אבדה העובדה שאיגודי עובדים הם חלק בלתי נפרד מכלכלות מוצלחות, ואם אנחנו שואפים למדינה טובה יותר, מוצלחת יותר, מאושרת יותר ושוויונית יותר, אנחנו צריכים לשאוף לכך שיותר עובדים יהיו מאוגדים.
רק תראו מה קרה בכלכלה האמריקאית מאז שרונלד רייגן, לוחם באיגודים, הפך את ארה"ב כבעלת כלכלה שמבוססת רווח ולא רווחה. מאז 1979 התפוקה של הכלכלה האמריקאית צמחה ב-87%. באותו הזמן, השכר צמח רק ב-32%. זה הגיע אחרי שמ-1932 עד 1979, הכלכלה האמריקאית צמחה ב-96% והשכר צמח ב-80%. מה ההבדל? ב-1979 כ-25% מהעובדים היו מאוגדים בארה"ב. היום רק 10%.
נתוני המאקרו מלמדים שככל שהצטמק כוחם של העובדים, כך גדל כוחם של התאגידים והאוליגרכים, והיום אנחנו נמצאים בעידן שבו מקצצים את ההוצאות הממשלתיות בארה"ב כדי לממן, בעצם, את הטבות המסים לאחוזון העליון. אבסורד לא דמוקרטי (ולכן גם יותר מ-50% מהאמריקאים אמרו בסקר חדש שהם מעוניינים "להפריד" בין המיליארדרים לפוליטיקאים).
לפי עשרות מחקרים (לינקים בתחתית הטור), איגודי עובדים מעלים את שכר רוב העובדים בכלכלה, הם מורידים את חוסר השוויון הכלכלי ומקדמים צמיחה כלכלית ויציבות. לפי המחקרים, חבר באיגוד מרוויח 10%-15% יותר מאשר עובד שאינו מאוגד - ולא בגלל שעובדים לא מאוגדים מרוויחים פחות, אלא בעיקר בגלל שעובדים מאוגדים יכולים לחתום על הסכם קיבוצי טוב יותר עם הבעלים של החברות שלהם.
ולכן במדינות עם איגודים חזקים הכלכלה יותר יציבה, וכשיש שכר גבוה יותר ליותר אנשים גם הכלכלה גדלה במתינות, יש תזרים יציב יותר של מסים וצריך להשקיע פחות כספים ממשלתיים בשביל לדאוג לבעלי שכר נמוך בעלי מצב פיננסי שברירי.
במדינות שבהם יש איגודים חזקים ולא מושחתים, עסקים יותר יציבים וגם משקיעים יותר בהון האנושי, בהשתלמויות לעובדים וברווחת העובד. זה, לא רק מתגלה כיתרון למעסיקים בסופו של דבר - זה גם מונע החלפה מרובה של עובדים, מונע סכסוכי עבודה ומשדרג ביצועים של תעשיות.
שוב, הכל על פי מחקרים - לא של מפלגות סוציאליסטיות ושמאלנים סגולי שיער - אלא של משרדי אוצר באירופה וארה"ב ומוסדות אמריקאים כגון Economic Policy Institute.
צריך לומר, יש גם מחקרים שמלמדים על כך שאיגודים חזקים ברמה של מונופול יכולים להפחית את הצמיחה ולסגור עבודות בפני צעירים רבים - אבל אפילו מי שערך מטא-מחקר, ארגון פרייז'ר הקנדי והשמרני, טוען - אחרי בדיקה של 147 מחקרים שונים - שלאיגודים יש "אפקט חיובי על השכר, על שוויון וחוסן הכלכלה".
יכול להיות שיש קורלציה, יכול להיות שזה רנדומלי לחלוטין אבל ב-4 מ-4 המדינות הכי מאושרות הן נורדיות (דנמרק, איסלנד, פינלנד ושבדיה). וכולן ברשימות עשר המדינות הכי "מאוגדות" - כלומר שיעור עובדים מאוגדים שעומד על 70%-80% ואף 90%. ישראל, שגם תמיד למעלה ברשימות האושר העולמיות, גם כן יחסית מאוגדת - מקום 37 בעולם עם 25% מהעובדים שמאוגדים. כלומר, איגודים - בגלל תרומתם ליציבות הכלכלית - גם תורמים לאושר הלאומי.
שורה תחתונה, כשאפשר יהיה להתחיל את השיקום של המערכת הפוליטית כאן בישראל, אז יצטרכו לשקם גם את כוחם של איגודי העובדים בישראל. כי אם בגלל שחיתות של ההסתדרות, אתם מסבירים שכל הקונספט הזה של איגודי עובדים לא עובד כי "שחיתות", אפשר להגיד אותו דבר על הממשלה.
