ארמניה הודיעה שהיא משעה את המו"מ על רכישת מטוס הקרב ההודי טג'אס, בעקבות ההתרסקות שלו בתצוגה האווירית בסלון דובאי בשבת. בהתרסקות נהרג טייס המטוס, מפקד הכנף נמאנש סיאל.
ארמניה מנהלת עם ממשלת הודו ויצרנית המטוס HAL שיחות על רכש 12 מטוסים תמורת 1.2 מיליארד דולר. זאת אמורה להיות עסקת הייצוא הראשונה של המטוס, שפיתוחו החל עוד ב-1982, במסגרת ניסיונם של ההודים להפוך לא רק לאחד מרוכשות הנשק הגדולות בעולם, אלא גם ליצואנית שלו.
An Indian-built fighter jet of the Indian Air Force, Tejas, crashed at the Dubai air showpic.twitter.com/fASftzJRwN
— Guy Elster גיא אלסטר (@guyelster) November 21, 2025
מכ"ם, כוונות, קסדה וטילים ישראליים
הטג'אס נועד להחליף את מאות מטוסי המיג 21 ההודים שהאחרונים שבהם קורקעו השנה, אבל עד כה חיל האוויר ההודי קיבל רק 40 טג'אסים מגרסת הייצור הראשונה. כעת מתחיל ייצור 97 יחידות מגרסה מתקדמת המכונה A1, שמיישרת קו עם מטוסים מערביים, הרבה בזכות מערכות ישראליות המותקנות בו.
בין השאר מצויד המטוס במכ"ם AESA מתוצרת אלתא של התעשייה האווירית ובמערכת לוחמה אלקטרונית מתוצרת החברה. לרשות הטייסים יעמוד הדור החדש של כוונת הקסדה של אלביט והמטוסים יחומשו בטילי הדרבי מונחי המכ"ם שמייצרת רפאל.
The Indian Air Force deeply mourns the tragic loss of Wg Cdr Namansh Syal, who lost his life in the unfortunate Tejas aircraft accident at the Dubai Air Show.
— Indian Air Force (@IAF_MCC) November 22, 2025
A dedicated fighter pilot and thorough professional, he served the nation with unwavering commitment, exceptional skill… pic.twitter.com/1XytMiFWsG
"זועזע מהאסון וההחלטה להמשיך"
עוד לא הובהר אם ההתרסקות בדובאי נגרמה בגלל תקלה טכנית או טעות טייס, אבל המוניטין של המטוס כבר נפגע. אם תבוטל העסקה תפסיד התע"א הכנסה המוערכת בעשרות מיליוני דולרים.
מפקד הצוות האירובאטי של חיל האוויר האמריקאי F-16 וייפר טים, שהשתתף בתערוכה, ביקר לאחר האסון את החלטת מארגני הסלון בדובאי להמשיך במופעים האירובאטיים גם אחרי התרסקות הטג'אס.
רס"ן טיילור הייסטר כתב בחשבון האינסטגראם שלו כי זועזע מהאסון ומההחלטה, ומתוך כבוד לטייס ההודי ומשפחתו ביטל הצוות את הופעתו האחרונה באירוע.
