נציג הסחר של ארה"ב הודיע היום (שלישי) כי הממשל ינקוט צעדים נגד תעשיית המוליכים למחצה בסין ויטיל מכסים חדשים על שבבים המיובאים מהמדינה. על פי ההודעה, המכסים יחולו על מוצרים ששיעור המס הנוכחי עליהם עומד על 0%, והם צפויים להיכנס לתוקף ב-23 ביוני 2027.
המהלך האמריקאי מצטרף לשורת צעדים שמקדם הממשל בשנים האחרונות במטרה לצמצם את התלות בשרשראות אספקה סיניות בתחומים שנחשבים אסטרטגיים לביטחון הלאומי וליתרון הטכנולוגי של ארה"ב. תעשיית השבבים נמצאת בלב העימות הכלכלי בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, על רקע החשש בוושינגטון מהעברת ידע, סבסוד ממשלתי נרחב בסין ופגיעה בתחרות הוגנת.
לצד המכסים, ארה"ב כבר הפעילה מגבלות יצוא מחמירות על ציוד מתקדם לייצור שבבים ועל העברת טכנולוגיות לחברות סיניות, צעדים שפגעו ביכולתן של יצרניות מובילות בסין להתקדם לייצור שבבים מתקדמים. במקביל, הממשל האמריקאי השקיע מאות מיליארדי דולרים בתמריצים להקמת מפעלי ייצור מקומיים, במסגרת מדיניות שמטרתה לחזק את הייצור הפנימי ולהפחית סיכונים גיאו-פוליטיים.
בסין רואים בצעדים הללו ניסיון לבלום את התפתחותה הטכנולוגית של המדינה ולשמר עליונות אמריקאית בשוק העולמי. עד כה, בייג'ינג הגיבה בשילוב של צעדי נגד נקודתיים, הגבלות על יצוא חומרי גלם קריטיים וניסיונות להאיץ פיתוח עצמאי של טכנולוגיות ליבה. כניסת המכסים לתוקף רק בעוד כשנה וחצי משאירה חלון זמן למו"מ, אך גם מגבירה את אי-הוודאות עבור חברות שבבים, יצרני אלקטרוניקה ושווקים גלובליים התלויים בשרשרת האספקה הסינית.
