סין מסכמת את 2025 עם צמיחה של 5% בתוצר, אך הרבעון האחרון משקף האטה משמעותית של 4.5% בלבד - הנתון החלש ביותר זה שלוש שנים. במקביל, המשבר הדמוגרפי מחריף, כאשר מספר הלידות צנח ל-7.92 מיליון בלבד, השפל הנמוך ביותר מאז 1949, כשהאוכלוסייה מתכווצת זה השנה הרביעית ברציפות.
הנתונים הרשמיים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין חושפים תמונה מורכבת: הכלכלה הסינית אמנם עמדה ביעד הצמיחה השנתי, בעיקר בזכות פריחה בייצוא שפיצתה על מלחמת הסחר מצד ממשל טראמפ, אך מנועי הצמיחה הפנימיים מגמגמים. ברבעון הרביעי של השנה הואטה הצמיחה ל-4.5% (לעומת 4.8% ברבעון השלישי), מה שיפעיל לחץ כבד על בייג'ינג להגדיל את התמריצים הממשלתיים לקראת 2026.
ההאטה במחצית השנייה של השנה מגבירה את הלחץ על הנשיא שי ג'ינפינג להכריז על תוכנית תמריצים נרחבת בכינוס הפרלמנט במרץ הקרוב. המשקיעים מודאגים מהירידה החדה בהשקעות בנכסים קבועים, שצנחו ב-3.8% בניגוד מוחלט לצמיחה שנרשמה בשנה הקודמת, ומהסנטימנט הצרכני החלש שהוביל לעלייה זניחה בלבד במכירות הקמעונאיות.
המשבר העמוק ביותר ממשיך להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, שמשלים ארבע שנים של דעיכה ללא סימני התאוששות. ההשקעות בנדל"ן צנחו ב-17.2% והתחלות הבנייה החדשות קרסו ב-20.4%, נתונים המעידים על חוסר האמון של הציבור בשוק הדיור. עם זאת, נקודת האור היחידה נרשמה במגזר הייצור התעשייתי שזינק ב-5.2% בדצמבר, ועקף את תחזיות האנליסטים.
בבייג'ינג מהמרים כעת על אוטומציה ורובוטיקה כפתרון למחסור בידיים עובדות, כאשר המדינה כבר רוכשת מחצית מהרובוטים התעשייתיים בעולם מדי שנה כדי להחליף את כוח האדם המצטמק.
קריסה דמוגרפית
בתוך כך, הקריסה הדמוגרפית הופכת לאיום אסטרטגי ממשי, כאשר שיעור הפריון של האישה הסינית צנח ל-0.98 - פחות ממחצית מהשיעור הנדרש ליציבות האוכלוסייה, כאשר סין רשמה את מספר הלידות הנמוך ביותר מאז החלו המדידות ב-1949.
ב-2025 נולדו 7.92 מיליון תינוקות לעומת 9.54 מיליון בשנה הקודמת. עם 11.31 מיליון מקרי מוות, אוכלוסיית סין התכווצה ב-3.39 מיליון בני אדם ועומדת כעת על 1.405 מיליארד. דמוגרפים מזהירים כי מדובר בשינוי בלתי הפיך, ומחקרים של האו"ם חוזים כי אוכלוסיית המדינה עלולה להצטמק ל-633 מיליון איש בלבד עד סוף המאה.
למרות ניסיונות הממשלה להקל על רישום הנישואין ולעודד ילודה, הפסימיות הכלכלית ויוקר המחיה מונעים מהזוגות הצעירים להרחיב את המשפחה. כתוצאה מכך, סין מוצאת את עצמה עם פחות עובדים משלמי מסים ועם אוכלוסייה מתבגרת שצפויה להכביד משמעותית על תקציבי המדינה בשנים הקרובות.
