שנת 2026 נפתחת עם נורת אזהרה לקופת המדינה: הכנסות המדינה ממסים בחודש ינואר הסתכמו בכ-59.7 מיליארד שקל, נתון המשקף ירידה של כ-5.4% לעומת החודש המקביל אשתקד.
למרות שבמשרד האוצר מנסים לשדר עסקים כרגיל ומצביעים על חזרה לקו המגמה ארוך הטווח, השורה התחתונה ברורה - זרם המזומנים לקופה הצטמצם, בזמן שהגירעון המצטבר ממשיך לטפוח ועומד כעת על כ-104.5 מיליארד שקל (4.9% מהתוצר).
הירידה בהכנסות מורגשת היטב בכיס של המדינה, במיוחד בגזרת המסים העקיפים והצריכה. נתוני המע"מ רשמו ירידה ריאלית של 4%, לאחר שהצריכה המוגברת של סוף 2025 "שאבה" את הכנסות העתיד.
גם ענף הרכב והנדל"ן, מנועי הצמיחה המסורתיים של הגבייה, מקרטעים: הכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין ירדו ב-6% וגם מס הקנייה על רכבים רשם ירידות ריאליות. למעשה, רק אירועים חד-פעמיים וחלוקת דיבידנדים חריגה מנעו ירידה חדה עוד יותר בהכנסות המדינה.
בזמן שההכנסות מתכווצות, הממשלה דווקא מגבירה את קצב ההוצאות. בחודש ינואר לבדו הוציאה הממשלה כ-42.7 מיליארד שקל, עלייה של כ-6.1% לעומת ינואר אשתקד. הפער הזה - פחות מסים שנכנסים ויותר כסף שיוצא - הוביל לכך שהגירעון ב-12 החודשים האחרונים גדל ב-0.2 נקודות אחוז תוך חודש אחד בלבד. מדובר במגמה מדאיגה שמציבה את הממשלה בעמדת זינוק בעייתית להמשך שנת התקציב.
