הירידה החופשית של המטבע האמריקני נמשכת: השער היציג של הדולר נקבע אחר הצהריים (חמישי) על 3.068 שקלים - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז נובמבר 1995. מדובר בשיא שלילי של כ-31 שנים, שמעלה מחדש את השאלה: מתי יחליט בנק ישראל להתערב במסחר?
למרות הצניחה, בנק ישראל טרם החל ברכישה מסיבית של דולרים, אך בקרב גורמים פיננסיים וראשי ארגונים כלכליים שוררת תמימות דעים: אם המטבע יחצה את רף ה-3 שקלים כלפי מטה במהלך המסחר הרציף, הבנק ייאלץ להזרים ביקושים של מאות מיליוני דולרים כדי לייצב את השער - מהלך שבוצע בעבר לא פעם, לעיתים גם הרחק מעין הציבור.
למה זה קורה?
היחלשות הדולר היא שילוב של מגמות עולמיות ומקומיות:
השפעה גלובלית: חוסר הוודאות המדיני בארה"ב תחת ממשל טראמפ והשפעתו על השווקים בעולם.
הזווית הישראלית: פערי הריבית לטובת המשק הישראלי, עודף במאזן התשלומים וצמצום חשיפת המשקיעים המוסדיים למטבע האמריקני בעקבות הגאות בבורסות.
בניגוד למגמה במט"ח, הבורסה לניירות ערך בתל אביב נהנית מרוח גבית. מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5% ומדד ת"א 125 מוסיף כ-0.4%. מניית הבורסה עצמה ממשיכה בזינוק, ולאחר שקפצה אתמול ב-11%, היא מוסיפה היום כ-3% נוספים. הדרמה בשוק המניות מגיעה בעקבות הודעת ענקית הסייבר פאלו אלטו על כוונתה להתחיל להיסחר בישראל.
בשורה לטסים, פחות לקונים
האם השקל החזק יוריד את המחירים בסופר? לא בטוח. בעוד שמחירי הדלק והחשמל נהנים מהייסוף, והתחרות בענף האלקטרוניקה מורידה מחירים, היבואנים טוענים כי העלייה בעלויות המעסיקים, הארנונה והשכר בולמת את הוזלת המזון.
מנגד, התעשיינים מזהירים כי המשך התחזקות השקל עלולה להוביל לאובדן הכנסות של עשרות מיליארדי שקלים למשק.
מי שיוצאים נשכרים באופן מיידי הם הטסים לחו"ל, שנהנים מכוח קנייה חסר תקדים של השקל מול הדולר והאירו.
