מסקירת קבוצות טלגרם העוסקות בממכר נפצים וזיקוקים לקראת פורים 2026, עולה כי המחירים נעים בין עשרות שקלים ועד אלפים. שקית "פיצות" או "כדורגל" הכוללת 28 נפצים תעלה 150 שקלים, ואילו חמש שקיות יגיעו ל500 עד 550 שקלים. חבילת "עוזי קטן" הכוללת 50 יחידות נמכרת ב200 שקלים, ו"אבטיח זיקוק" בהיקף זהה ב 250 שקלים.
"מקל סבא", זיקוק שיורה עד 15 כדוריות פירוטכניות לאוויר, עולה 350 שקלים למארז. בקצה היקר: פאקט "אלמנות בום" הכולל 10 חפיסות מגיע ל 650 שקלים, ו"אלמנות 2 בום" לסכום של 750 שקלים, כשרכישה של חמישה פאקטים מהסוג השני מזנקת ל2,800 שקלים.
"תשמע, יש פה טירוף שקשה להסביר", אומר מנהל קהילת טלגרם גדולה למכירת נפצים. "ילדים פשוט מתנפלים על הסחורה. אתה רואה הזמנות של מאות שקלים כאילו זה כסף קטן. מדברים על יוקר המחיה ועל זה שקשה לאנשים, אבל ברוך השם יש מכירות וזה לא עוצר. כנראה שלתחביבים כאלה תמיד מוצאים תקציב".
"המוקדים הכי חזקים שלנו הם בבני ברק, מודיעין עילית ובשכונות החרדיות בירושלים", הוא מספר. לדבריו, במקומות האלה המכירה מתנהלת בשיטה קבוצתית. "הם לא קונים בבודדת. בדרך כלל יש מישהו אחד שיש לו טלפון לא כשר, הוא מרכז את כל ההזמנה של החבר'ה מולנו בטלגרם, ואז הם מתחלקים בסחורה ביניהם. ראיתי כבר הזמנות מרוכזות כאלה שמגיעות לאלפי שקלים".
מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל, גברה הרגישות הציבורית לקולות נפץ. השבוע השיק משרד הביטחון קמפיין הסברה תחת הכותרת "כל נפץ מחזיר אותם לשדה הקרב", במטרה למגר את התופעה שמחמירה את מצבם של נפגעי החרדה הרבים באוכלוסייה.
המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות למציאת פתרונות יצירתיים למאבק בשימוש בנפצים. באשדוד, למשל, הודיעה המשטרה על החמרת האכיפה נגד סוחרים וקבעה כי גם קטינים יקבלו קנסות. המשטרה אף פנתה לציבור בבקשה לקבלת מידע על מוכרי חומרים מסוכנים עוד לפני הפצתם.
גם ההנהגה הרוחנית הצטרפה למאמצים. הרב הראשי לאשדוד, רבי חיים פינטו, קרא לציבור להתרחק מהשימוש בנפצים המרעישים והסביר: "אנו בתקופה רגישה וקולות נפץ מבהילים את כל הסובבים המביא לתחושת פחד וחרדה בקרב הציבור בעקבות המצב". בעיריית רמת גן בחרו להשיק קמפיין פרסומי רחב, בשילוב אכיפה יזומה של אגף העסקים והפיקוח העירוני, כדי לבלום מכירת נפצים.
בעלי העסקים בעיר עודכנו בנהלים המחמירים ובאיסור הגורף על שיווק צעצועים מסוכנים, כשהעירייה מבהירה כי תטיל קנסות כבדים על כל הפרה. במקביל, בפתח תקווה תוגברו הסיורים במוקדי הבילוי של בני הנוער, לצד פעילות הסברה משמעותית בבתי הספר ובמרכזי הנוער.
בעירייה מדגישים כי כלל גורמי האכיפה ימשיכו לפעול במדיניות של אפס סובלנות כלפי התופעה. ביקוש ער לנפצים נרשם גם במגזר הערבי. בדומה למנהג המוכר בפורים, גם במהלך הרמדאן נעשה בהם שימוש נרחב. מפקחי משרד הכלכלה והתעשייה, בשיתוף עם המשטרה, יצאו בתחילת החודש למבצע אכיפה ארצי רחב, במטרה למגר את שיווק הצעצועים המסוכנים לקראת חודש הרמדאן. במהלך הפעילות פשטו המפקחים והשוטרים על עשרות עסקים בירושלים, נצרת, כפר יאסיף, קרית גת, חורה, טירה ויישובים נוספים.
ואם לא די בכל המאמצים שנעשים מצד הרשויות ושאר הגורמים, גם לאבות ולאמהות יש סיבה טובה מאוד לפקח על ילדיהם ולמנוע מהם שימוש בנפצים. "הורים שילדיהם רוכשים ומשתמשים בנפצים צריכים להיות מודאגים מאוד", מזהיר עו"ד אסף ורשה, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין. לדבריו, הפסיקה קובעת כי קיימת חובת זהירות משפטית למעשים של ילדים קטינים, בין אם הם גורמים נזק לעצמם ובין אם לאחרים.
"אחריות זו נובעת מהיכולת של ההורים לשלוט במעשי הקטין ולכוון את התנהגותו, במיוחד לאור היעדרם של מנגנוני הגנה ושיקול דעת מפותחים בקרב קטינים". המשמעות המעשית היא שבמקרה של פציעה שנוצרה בעקבות שימוש בנפץ, הצד הנפגע עלול לתבוע גם את הורי הילד שעשה בו שימוש. "במצב כזה, ייתכן מאוד כי בית המשפט ימצא את ההורים נושאים בחובת אחריות שתתורגם לתשלום פיצוי כספי לנפגעים", הוא מסכם.
