בזמן שהבורסות המסורתיות היו סגורות, הקריפטו נשאר הזירה היחידה שפתוחה 24 שעות ביממה. וכשהטילים עפו במזרח התיכון, ביטקוין ספג ראשון את הלחץ.
לרכישת מטבעות דיגיטליים. וואלה קריפטו >>
צלילה חדה על רקע מתקפה באיראן
המהלך החל לאחר תחילת המתקפות הנרחבות בתוך איראן, בו השווקים הגיבו מיד. ביטקוין איבד כמעט 4% בתוך שעות וירד לבחינת רמת ה-63 אלף דולר. על פי נתוני CoinGlass, הונזלו פוזיציות ממונפות בהיקף של יותר מ-250 מיליון דולר בתוך ארבע שעות בלבד.
כשאין מסחר במניות, אג"ח או סחורות, הכסף שמחפש לצאת מסיכון מוצא את הדרך דרך נכס אחד מרכזי שפתוח תמיד, ביטקוין ושוק הקריפטו.
ואז הגיעה התפנית
לאחר הירידות והמשך התפתחות האירועים, בהם דווח כי המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, נהרג במהלך התקיפות, הסנטימנט השתנה במהירות.
ביטקוין זינק ביותר מ-2% וחזר להיסחר סביב 68,000 דולר. אתריום קפץ מעל 4% וחצה שוב את רף 2,000 הדולר. לפי נתוני CoinGecko, שוק הקריפטו כולו השיב לעצמו 150 מיליארד דולר בשווי שוק.
התגובה הזו מלמדת משהו מעניין על הפסיכולוגיה של השוק. המשקיעים לא בהכרח רואים בעימות איראן-ארה"ב אירוע כלכלי עולמי שיגרור מיתון או קריסה מערכתית. להפך, חלקם כבר ממצבים את עצמם לקראת פגישת הפד הקרובה ומחפשים הזדמנויות.
ביטקוין - הסנונית שמרמזת על הבאות?
אנליסטים מציינים תופעה שחוזרת על עצמה בכל אירוע דרמטי שמתרחש בסוף שבוע. ביטקוין הופך לשסתום הלחץ של השווקים.
כאשר מניות, סחורות ואג"ח לא נסחרות, כל גילוי המחיר מתרחש דרך הקריפטו. המשמעות היא תנודתיות חדה יותר, אך גם התאוששות מהירה יותר כאשר הפאניקה הראשונית נרגעת.
במקביל, משקיעים עברו גם לזירות מסחר מבוזרות בטוקנים שמייצגים סחורות. חוזים הקשורים לנפט, זהב וכסף זינקו, על רקע חשש להסלמה נוספת ולפגיעה בנתיבי שיט אסטרטגיים כמו מצרי הורמוז.
הירידות האחרונות לא התחילו רק בגלל איראן. ביטקוין נמצא במגמת ירידה ממושכת מאז השיא באוקטובר, אז נגע ב-126 אלף דולר. מאז איבד כ-50% מערכו.
נתוני אינפלציה חמים בארה"ב, חוסר הצלחה לחזור מעל 70 אלף דולר, וחמישה חודשים רצופים של חולשה, כל אלה יצרו קרקע רגישה במיוחד.
ועדיין, יש מי שמדגיש כי עיקר המינוף כבר נוקה מהמערכת בשל אותן ירידות חדות, ולכן עוצמת הפגיעה הפעם הייתה מתונה יחסית למה שנראה באירועים קודמים.
המבחן האמיתי - מחר
כעת השאלה הגדולה היא איך ייפתחו השווקים המסורתיים. כאשר חוזי וול סטריט וקרנות הסל של ביטקוין יחזרו להיסחר, יתברר האם סוף השבוע היה רק תגובה רגשית קצרה או תחילתו של גל תנודתי רחב יותר.
עם טילים ברחבי מזרח התיכון, איומים על בסיסים אמריקאיים וסיכון פוטנציאלי לסגירת מיצרי הורמוז, קשה לטעון שמדובר באירוע נקודתי בלבד. מצד שני, השוק כבר הראה שהוא יודע לבלוע גם חדשות קשות במיוחד.
בינתיים, ביטקוין שוב הוכיח שהוא לא רק "זהב דיגיטלי" ולא רק נכס ספקולטיבי. הוא גם מדד סיכון גלובלי שפועל מסביב לשעון, ולעיתים הראשון לשקף את הלחץ לפני כולם.
