שוקי ההון בארה"ב ננעלו בסוף השבוע באחת הטלטלות העזות ביותר שידעה וול סטריט בשנים האחרונות.
מה שהחל כשבוע של דריכות, הפך ביום שישי ל"מרחץ דמים" של ממש: מדדי המניות המרכזיים איבדו ביום מסחר אחד שווי שוק בלתי נתפס של בין 800 מיליארד לטריליון דולר.
המשקיעים, שנאלצו להתמודד עם שילוב קטלני של הסלמה צבאית חריפה מול איראן ונתוני תעסוקה קטסטרופליים, שלחו את "מדד הפחד" לשיאים של שנים.
הנפט רותח: מצר הורמוז נסגר למעשה
מחירי הנפט רשמו את הזינוק השבועי הגדול ביותר שלהם מאז לפחות שנת 1985. מחיר הנפט מסוג WTI (הבנצ'מרק האמריקאי) זינק ביותר מ-38% בתוך שבוע אחד, וחצה את רף 92 דולר לחבית. הנפט מסוג ברנט לא נשאר מאחור ונסחר מעל 94 דולר - רמות מחירים שלא נראו זמן רב.
הסיבה המרכזית לבהלה היא חסימתו המעשית של מצר הורמוז, עורק התחבורה הקריטי שדרכו עוברת כחמישית מאספקת הנפט העולמית בים. לפי נתוני Vortexa, כ-16 מיליון חביות נפט נותרו "כלואות" במפרץ הפרסי ללא יכולת הגעה לקונים. המחסור כבר מורגש בשטח:
עיראק וכווית הודיעו על קיצוץ בייצור של מיליוני חביות ביום בשל חוסר היכולת לשנע את הסחורה.
מתקני אנרגיה הותקפו: בתי הזיקוק בבחריין ובערב הסעודית (ראס תנורה) הושבתו או נפגעו, וקטאר הודיעה על מצב של "כוח עליון" במתחם הגז הנוזלי שלה.
האנליסטים של Macquarie מזהירים: "אם המצור על המצר יימשך שבועות, אנחנו עלולים לראות אפקט דומינו שידחוף את מחיר הנפט ל-150 דולר לחבית".
מדד הפחד בשיא
מדד ה-VIX, המכונה "מדד הפחד", זינק ביום שישי ב-12% והשלים עלייה של 70% מתחילת השנה, מה שמעיד על פאניקה עמוקה בקרב הסוחרים. מי שספגו את המכה הקשה ביותר הן מניות הטכנולוגיה, שהובילו את הירידות במדד הנאסד"ק 100 שאיבד 1.5% ביום שישי.
החשש בקרב משקיעי הטק הוא כפול: ראשית, מחירי האנרגיה המזנקים מעלים את החשש מאינפלציה שתשאיר את הריבית גבוהה לאורך זמן - מצב שפוגע ישירות בהערכות השווי של חברות צמיחה. שנית, הסנטימנט השלילי הוחמר בשל חששות קיימים מ"בועת AI" וסדקים בשוק האשראי הפרטי. חברת Anthropic, שזעזעה את השוק עם כלי ה-AI שלה, הודיעה השבוע כי תילחם משפטית בהחלטת הפנטגון שהכריזה עליה כ"איום על שרשרת האספקה האמריקאית", מה שהוסיף לחוסר היציבות במגזר.
מכה כפולה: דו"ח התעסוקה המפתיע
אם המלחמה לא הספיקה, יום שישי הביא עמו "בוקס" נוסף לבטן של הכלכלה האמריקאית. דו"ח התעסוקה של חודש פברואר חשף אובדן של 92 אלף משרות - נתון שהיכה את הכלכלנים בתדהמה, לאחר שציפו לצמיחה מתונה. שיעור האבטלה טיפס ל-4.4%.
השילוב בין האטה חריפה בשוק העבודה לבין זינוק במחירי האנרגיה מעלה את החשש הכבד מסטגפלציה - סיוט כלכלי שבו המחירים עולים בזמן שהצמיחה נעצרת. המצב הזה מותיר את הפדרל ריזרב "משותק": מצד אחד שוק העבודה זקוק להורדת ריבית, אך מצד שני מחיר הנפט מקשה על המלחמה באינפלציה.
הצהרותיו של הנשיא טראמפ, שדרש "כניעה ללא תנאי" מאיראן ושלל הסכם בטווח הקרוב, הוסיפו שמן למדורת אי-הוודאות. המשקיעים חוששים כעת כי השילוב בין מלחמה ארוכה, משבר אנרגיה ונתוני מאקרו חלשים יחתמו את שנת 2026 כשנה של תנודתיות קיצונית.
