שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הודיע היום (ראשון) כי במסגרת המתווה הפיצויים המתגבש, הורים לילדים מתחת לגיל 14 בכל רחבי הארץ יוכלו לצאת לחל"ת (חופשה ללא תשלום) בכל זמן שמערכת החינוך סגורה. ההחלטה מגיעה על רקע אי-הוודאות סביב פתיחת מוסדות החינוך, שכרגע אמורים לשוב לפעילות רק ב-14 במרץ.
בימים הקרובים צפוי משרד האוצר לגבש סופית את פרטי הסיוע לעסקים ולעובדים, בתיאום עם נשיאות המגזר העסקי וההסתדרות. המתווה צפוי להתבסס על מנגנון הפיצוי שהופעל במבצע "עם כלביא", אך עם התאמות נדרשות לשיבושים הקשים שחווה המשק במלחמה הנוכחית.
המוקש: "עיוות ה-14 יום"
למרות הבשורה להורים, מאחורי הקלעים מתנהלים דיונים אינטנסיביים ורווי מתח. כפי שפורסם לראשונה בוואלה, הסוגיה הנפיצה ביותר היא תנאי הסף לקבלת פיצוי בחל"ת. במערכות קודמות נוצר מצב אבסורדי: עובד היה זכאי לפיצוי רק אם נעדר מעבודתו במשך 14 ימים רצופים.
התנאי הזה יצר עיוות בשטח: עובדים שנענו לקריאת המדינה וחזרו לעבודה ברגע שהעסק נפתח (במבנים ממוגנים), גילו כי איבדו את זכאותם לפיצוי כיוון שלא השלימו רצף של שבועיים בבית. כך, דווקא מי שסייע להניע את גלגלי הכלכלה - נפגע בכיסו.
במגזר העסקי חוששים שהכשל הזה יחזור על עצמו. המעבר המהיר בין "מצב אדום" (עסקים חיוניים בלבד) ל"מצב כתום" (פתיחת עסקים ממוגנים) קריטי למדינה: כל שבוע של פעילות כזו מכניס לקופה הציבורית כ-5 מיליארד שקלים. אולם, ללא "חל"ת גמיש", עובדים עלולים לסרב לחזור לעבודה מחשש שסבב לחימה נוסף יקטע את רצף הימים שלהם וישאיר אותם ללא שכר וללא פיצוי.
נכון לעכשיו, המעסיקים וההסתדרות דורשים לקצר משמעותית את תקופת ההכשרה לחל"ת, לאחר שבמערכה הקודמת נאלצו להיאבק כדי להוריד את הרף מ-14 ימים ל-10 ימים בלבד.
