עסקת הענק למערכות הגנה אווירית עם יוון מתקדמת עוד שלב. הפרלמנט היווני אישר אתמול את פרויקט "מגן אכילס" לרכישת מערך הגנה אווירית מחברות ישראליות, שיספק לתושבי יוון הגנה מפני טילים בליסטיים, כטב"מים ורחפנים.
זאת בזמן שהמלחמה עם איראן והתקפותיה על ישראל, סעודיה ומדינות המפרץ מוכיחה כעת מדי יום את חשיבותו של מערך הגנה לאומי כזה בכל מדינה.
הפרויקט, בשווי 3 מיליארד יורו (כ-3.5 מיליארד דולר) יכלול רכש של סוללות טילי ברק MX מהתעשייה האווירית וקלע דוד מרפאל, לצד מערכות ספיידר ניידות מרפאל גם כן. קלע דוד וברק MX מסוגלות ליירט טילים בליסטיים, בזמן שהספיידר מיועדת יותר עבור כטב"מים ורקטות, ותוצב באיי יוון הגדולים.
לא איראן, מטורקיה
ביוון פחות מודאגים מהאיום האיראני, אבל מוטרדים יותר מההתעצמות הצבאית של טורקיה והאיומים הקבועים של ארדואן נגדה, למרות ששתי השכנות חברות בנאט"ו. הפרויקט יכלול גם רכש של מערכות AI ישראליות שישולבו בניהול מערך ההגנה האווירי היווני, כאשר 25% מייצור כלל המערכות יתבצע בידי חברות יווניות.
למרות שהפרויקט עוד זקוק לאישור מהוועדה הממשלתית ליחסי חוץ וביטחון, ליוונים כבר יש לוח זמנים מאתגר. בין השאר הם דורשים יכולת מבצעית ראשונית ב-2027. התעשייה האווירית הגיעה לקצב דומה בעסקת החץ שנחתמה בסוף 2023 עם התחייבות למסירת סוללה ראשונה ב-2025, ועמדה בו.
השווי הכולל של העסקה היוונית יהיה דומה לזה של עסקת החץ הראשונה עם הגרמנית, שמהווה עד היום לעסקת הנשר הגדולה ביותר בתולדות המדינה. רק שהעסקה היוונית כולל כאמור שלוש מערכות ובעסקה עם הגרמנים לא הייתה דרישה לייצור מקומי.
