וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

לימודים מחתרתיים בבניינים הרעועים של צפת: "טיל אחד וכל הבניין מתפרק לגורמים"

17.3.2026 / 12:26

בעת שההורים עוד מחכים לוודאות בנוגע לחל"ת ומסגרות העבודה במשק, תושבת צפת חושפת את מציאות מוסדות החינוך שפועלים בניגוד להנחיות: "ראיתי מלמד עם 30 ילדים בפארק, וכשהגיעה המשטרה הוא התנתק מהם כאילו זו חבילת סמים. המסגרות פועלות כאילו אין מלחמה, זו סכנת חיים"

בצפת פתחו כיתות חינוך פיראטיות/נטלי פיטוסי

על אף הנחיות פיקוד העורף המפורשות האוסרות על פתיחת מסגרות חינוך באזורים מאוימים, המציאות בצפת חושפת תמונה מדאיגה של מוסדות לימוד ופעוטונים הפועלים "מתחת לרדאר". בזמן שהורים רבים נאלצים לבחור בין פרנסה לביטחון ילדיהם, נחשפות עדויות על מסגרות מחתרתיות הפועלות בתוך מבנים ישנים וללא מיגון מספק, תחת אש בלתי פוסקת.

נטלי פיטוסי, תושבת צפת, שוחחה עם ליאת רון ברדיו צפון 104.5FM ותיארה מציאות בלתי אפשרית: "בצפת המסגרות פועלות כאילו אנחנו לא במלחמה. אלו סוג של מסגרות מחתרתיות, כמו פעוטון בבניין מגורים מאוד ישן. כנראה שבצפת ההנחיות לא חלות על כולם". פיטוסי ציינה כי עירבה את קב"ט הרשות בנושא, אך התופעה נמשכת.

באחד המקרים המתוארים, נתקלה פיטוסי במחזה חריג: "בשבוע שעבר ראיתי מלמד עם 30 ילדים בפארק. כשהגיעה המשטרה הוא פשוט התנתק מהם כאילו זו חבילת סמים", שחזרה. "הוא נשאל אם הוא מכיר את הילדים ואמר 'לא, אני לא מכיר את כולם'. שאלתי את הילדים והם ענו פה אחד 'זה המלמד שלנו'. הוא כעס כי אסור לדבר עם זרים, אבל ברגע שהמשטרה הגיעה הוא הבין שזה לא חוקי".

החשש העיקרי הוא מפני אסון המוני במבנים שאינם ערוכים לספיגה. "קיבלתי דיווח על פעוטון בתוך בית בבניין מגורים ישן, כשהמקלט נמצא בתחתית הבניין. היו שם מעל עשרה ילדים. מי אמר שהם רצים איתם? בניין כל כך ישן שטיל אחד יפרק אותו לגורמים". פיטוסי קוראת למשטרה לעצור את המטפלים: "אם לא יעצרו אף אחד, זה ימשיך. למה לא למנוע את האסון הבא?".

בצפת פתחו כיתות חינוך פיראטיות/אתר רשמי, נטלי פיטוסי
בצפת פתחו כיתות חינוך פיראטיות/אתר רשמי, נטלי פיטוסי

מתווה החל"ת: הבטחות לחוד ומציאות לחוד

ברקע הלחץ הכבד, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי במסגרת המתווה המתגבש, הורים לילדים מתחת לגיל 14 יוכלו לצאת לחל"ת בכל זמן שמערכת החינוך סגורה. הזכאות למתווה אמורה להיות תקפה רטרואקטיבית החל מיום ראשון שעבר, ה-1 במרץ, היום בו שובשה השגרה באופן משמעותי.

אלא שלמרות ההצהרות, בשטח שורר כעס רב בקרב ציבור ההורים. עשרה ימים חלפו מאז החלו השיבושים הקשים, ועדיין אין מתווה סופי ומאושר שמאפשר להורים ודאות כלכלית מינימלית. המתווה, שאמור היה להיסגר בתיאום עם ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי, נותר תלוי באוויר בזמן שמאות אלפי הורים נאלצים להישאר בבית ללא שכר, או גרוע מכך - לשלוח את ילדיהם למסגרות מחתרתיות ומסוכנות בהיעדר פתרון אחר.

אחד המכשולים המרכזיים שטרם נפתרו הוא "עיוות 14 הימים" - דרישה לרצף היעדרות ממושך כתנאי לפיצוי, שעלולה להשאיר עובדים רבים ללא שום הגנה כלכלית. "המדינה מצפה מאיתנו לתפקד, אבל לא נותנת לנו את הרשת הביטחונית הבסיסית ביותר", אומרים הורים מודאגים. כל עוד אין מתווה חתום וסופי, חוסר הוודאות רק מעמיק את הכאוס בצפון.

תגובות: "אין לעירייה שליטה על מסגרות שפועלות בניגוד לחוק"

ממשטרת ישראל נמסר: "אנחנו מודעים לבעיה ואוכפים בכל מקום שבו מתקבלת פניה בשיתוף עם כל הגורמים הרלוונטיים".

מעיריית צפת נמסר: "העירייה חידדה את ההנחיות, ועם זאת אין לה שליטה על מסגרות שפועלות בניגוד לחוק. האכיפה נעשית על ידי המשטרה".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully