וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

עושים לאיראנים את העבודה: הממשלה העבירה הלילה תקציב אובדני

30.3.2026 / 8:02

בלי טילים ובלי סייבר, הקואליציה חתמה על התנקשות בסטארט-אפ ניישן. עם קיצוצים במשרד המדע ובחינוך הטכנולוגי לטובת מוסדות ללא ליבה, הנזק האסטרטגי לתשתיות האנושיות גדול יותר מכל איום חיצוני. תגידו שלום לאקזיטים, אנחנו בדרך למדינה נחשלת

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בהצהרה לתקשורת/איתי בית-און/ לע"מ, סאונד: יחזקאל קנדיל/ לע"מ

ישראל היא מעצמה טכנולוגית. זו לא קלישאה, זו אמת שנחשפת במספרים.

ישראל מובילה בעולם במדדי טכנולוגיה מרכזיים, ועוקפת לעיתים קרובות מדינות גדולות בהרבה על בסיס פר קפיטה (לנפש).

ב-2023, ישראל השקיעה 6.3% מתמ"ג שלה במחקר ופיתוח, הגבוה ביותר בעולם ויותר מכפול בממוצע של OECD של כ-2.7%. זה יותר מדרום קוריאה (5.0%) והרבה יותר מארה"ב (כ-3.5%).

ההשקעה של המדינה בתחום (לאורך שנים, לא רק ב-2023) הפכה את ישראל למדינה שמחזיקה במספר הגבוה ביותר של סטראטאפים לנפש בעולם המערבי וגם יצרנית ה"יוניקורנים" הגדולה בעולם ביחס לאוכלוסייה. ישראל גם מדורגת שלישית בעולם בפטנטים רשומים בארה"ב לנפש - מאחורי יפן וטייוואן בלבד.

ומאחר שזה יתרון יחסי משמעותי של ישראל - אנחנו מובילים את העולם גם בהשקעות הון סיכון במערכת הטכנולוגית שלה. וזה כמובן גם הוביל לפיתוח מרכזי מחקר ופיתוח רב-לאומיים כמו של גוגל, אינטל ו-Nvidia.

בסך הכל, ההייטק תורם כ-20% לתמ"ג של ישראל ושווה למעלה מ-50% מהייצוא (הרבה יותר מכל מדינה אחרת). ועוד משהו. העליונות הטכנולוגית הזו היא הבסיס לעליונות הצבאית הישראלי - רואים את זה בחיל האוויר, בחיל מודיעין, בסייבר וגם במערכת ההגנה.

ולכן, כאשר הממשלה הדתית-הקיצונית והאנטי-ציונית ביותר בהיסטוריה שלנו, פוגעת באופן ישיר בתשתיות האנושיות שעליהן בנו את העליונות הטכנולוגית שלנו, היא עושה לנו נזק גדול יותר מאשר כל טיל מצרר של האיראנים.

בצלאל סמוטריץ', צבי סוכות. הצבעה על תקציב המדינה. 30.3.26/דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

איך הם פוגעים?

הנה דוגמה קטנה. הם העלו את התקציב למוסדות החינוך החרדי שאינם מלמדים ליבה ב-48% וקיצצו ב-23% בעידוד תעסוקה לחברה החרדית.

הנה עוד דוגמה קטנה: בתקציב 2026 קיצצה הממשלה 15% מתקציב משרד המדע (78 מיליון שקל) והוסיפה את הסכום הזה פלוס 22 מיליון שקל לתקציב המשרד לשירותי דת.

זה ככה גם במשרדים אחרים שלוקחים כסף מפיתוח והשקעות במחקר ובמדע ומעבירים אותו לחבורה של אנשים שלא יודעים את ההבדל בין מקש רווח לאנטר.

והמצב רק מחמיר בגלל העלויות הגדולות של המלחמה, שמגדילות את החוב, את תשלומי הריבית השנתיים ובעצם מונעות השקעה בפיתוח המדינה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

רוצים להנות מאינטרנט מהיר וחבילת טלווזיה בזול? זה אפשרי!

בשיתוף וואלה פייבר

אנחנו נהיה בקרוב מאוד מדינה שונה לחלוטין מהמדינה שיש לה הכי הרבה סטראטפים לנפש. לא יהיו כאן "אקזיטים" במיליארדי דולרים בלי זרם יציב של צעירים שלמדו מתמטיקה, מדעים, מחשבים ואנגלית

אבל עוד יותר הרסני לעתידנו כאן זה השמדת היוזמות החינוכיות החשובות לעתידנו כמדינה מתקדמת
הוועדה להגדלת ההון האנושי להייטק פרסמה בשבוע שעבר שנבחנים בבגרויות הייטק נמצאת בנסיגה. היעד ל-2028 היה ש-15.5% מהתלמידים בישראל יהיו זכאי בגרות הייטק ונכון ל-2022 היו 11%. כיום רק 10.8%. זה קשור, מן הסתם, לכך שאחד מהדברים הראשונים שהממשלה הזאת עשתה לבטל את תוכנית חמש יחידות של בנט.

היוזמה הזו של בנט לא היתה קריטית רק להייטק, כאמור, היא היתה קריטית לביטחון ישראלי, לעליונות הטכנולוגית שלה והיא היתה חשובה בצורה בלתי רגילה גם לכל ילד וילדה מוכשרים שגדלו בפריפריה הישראלית. ואולם, הממשלה הזאת, ראש הממשלה הזה, הם אלו שפוגעים הכי קשה בעתיד של הפריפריה הישראלית.

אקזיטים? אל תבנו על זה. גם לא על כיפת ברזל/ShutterStock

"28% שלא יודעים קרוא וכתוב"

לפי אביחי שטרן, ראש העיר של קריית שמונה, "מכיתה א' עד כיתה ח', יש 28% שלא יודעים קרוא וכתוב". זה כאילו שיש לש"ס ולליכוד אינטרס פוליטי להפוך את הפריפריה לנחשלת וחלשה.

בעקבות אובדן מעשי של שש שנות לימודים מאז הקורונה והמלחמות, אנחנו נהיה בקרוב מאוד מדינה שונה לחלוטין מהמדינה שיש לה הכי הרבה סטראטפים לנפש. לא יהיו כאן "אקזיטים" במיליארדי דולרים בלי זרם יציב של צעירים שלמדו מתמטיקה, מדעים, מחשבים ואנגלית (שיעור התלמידים שעושים בגרויות בנושאים אלה צונח בקצב מפחיד והפערים בין המרכז לפריפריה גדלים).

לא יהיה כאן זרם של יוצאי יחידות עילית שישאירו את הידע הכביר שצברו בצבא בתעשייה המקומית. והיום, בגלל התקציבים של ממשלת נתניהו האחרונה, הסיכוי של ילד מקריית גת, אשקלון, חצור הגלילית, צפת או לוד להגיע לחיל מודיעין, חיל האוויר או למקום בצבא שיפתח לו דלתות בתעשיית ההיי-טק קטן אך ורק בגלל הממשלה שקיבלה רוב גדול של הקולות מהמקומות האלה.

בקיצור, התקציב שהממשלה העבירה עושה לנו נזק אסטרטגי עצום שייקח שנים לתקן. אפילו האיראנים לא עשו לנו כזה נזק.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully