וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

שנה אחרי "יום השחרור": טראמפ מטיל מכסי עתק של 100%

עודכן לאחרונה: 3.4.2026 / 7:14

אחרי שבית המשפט פסל את המכסים הקודמים, נשיא ארה"ב חוזר עם אולטימטום אגרסיבי ליצרניות התרופות והמתכות

טראמפ: "המלחמה תסתיים תוך שלושה ימים"/Forbes

שנה בדיוק לאחר ההכרזה הדרמטית על "יום השחרור", נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבצע פניית פרסה אסטרטגית בניסיון להחיות את מדיניות המכסים שלו. טראמפ חתם הלילה על צווים חדשים המטילים מכסי ענק של 100% על יבוא תרופות ממותגות מסוימות, לצד רפורמה מקיפה במכסי הפלדה, האלומיניום והנחושת.

המהלכים הללו מגיעים בזמן שהממשל מנסה להתאושש מהחלטת בית המשפט העליון מחודש פברואר, שפסלה את המכסים הגלובליים הקודמים ואילצה את רשויות המכס לגבש תוכנית להחזר כספי חסר תקדים של כ-166 מיליארד דולר ליבואנים.

חזית המאבק החדשה של הבית הלבן מתמקדת הפעם בתעשיית התרופות. על פי הצהרה המבוססת על חקירת ביטחון לאומי ממושכת, טראמפ דורש מיצרנים זרים של מוצרים המוגנים בפטנט לחתום על הסכמים להורדת מחירי התרופות, ולהתחייב להעברת קווי הייצור לארצות הברית.

גורם בממשל הבהיר כי חברות שלא יבצעו את המעבר ייפגעו קשות: אלו שיעבירו רק חלק מהייצור יספגו מכס של 20%, בעוד חברות שיסרבו לשתף פעולה עם דרישות הממשל יתמודדו עם מכס מקסימלי של 100%.

עם זאת, המכסים לא יחולו באופן גורף. במסגרת הסכמי סחר עם האיחוד האירופי, יפן, דרום קוריאה ושוויץ, המכס על תרופות ממותגות יוגבל ל-15%. במקביל, נחתמה עסקה נפרדת מול בריטניה המבטיחה פטור מלא ממכס על תרופות בריטיות למשך שלוש שנים, בזמן שהן מקימות תשתיות ייצור בארה"ב. לחברות הגדולות יינתנו 120 יום להתאמת הפעילות, בעוד שליצרנים קטנים ניתנו 180 יום.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים/רויטרס

במקביל לדרמה בענף הפארמה, טראמפ שיגר צו נוסף המעדכן את המכסים על מתכות. המהלך החדש מפחית את שיעור המכס ל-25% על מוצרי מתכת נלווים רבים, ומבטל אותם לחלוטין עבור מוצרים שתכולת המתכת בהם זניחה, כמו מיכלי חוט דנטלי.

למרות שהמכס על חומרי גלם נותר על 50%, הממשל הציג שינוי מהותי בשיטת החישוב. מעתה, המכס יוטל על מחיר המכירה בשוק האמריקני ולא על ערך היבוא המוצהר, שלטענת הממשל נשמר נמוך באופן מלאכותי. השינויים הללו, שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, נועדו לפשט את המערכת הבירוקרטית שהקשתה על יבואני רכיבים - מחלקי טרקטורים ועד ציוד רכבת. בנוסף, הממשל יוריד את המכס על ציוד כבד לרשת החשמל ל-15% עד שנת 2027, במטרה להקל על בניית מרכזי נתונים ותשתיות תעשייתיות.

התגובות למהלך בוושינגטון ובתעשייה חלוקות וסוערות. נציג הסחר האמריקני, ג'יימיסון גריר, הגן על המדיניות וטען כי מדובר ב"איפוס הכרחי למערכת סחר עולמית שבורה", שמעודד הקמת מפעלים חדשים ומחזק את שרשרת האספקה.

מנגד, בלשכת המסחר של ארה"ב הזהירו כי הצעדים החדשים יטילו לחצי עלויות כבדים על המשפחות האמריקאיות, במיוחד בתקופה שבה המלחמה מול איראן כבר הובילה לזינוק במחירי האנרגיה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully