השבוע נפל דבר בפוליטיקה הישראלית. זה לא עוד ספין מבית היוצר של ראש הממשלה שנועד להרגיע את החרדים עם חוק ההשתמטות. זאת לא עוד מלחמה מומצאת נוספת של קבלן המלחמות בנימין נתניהו.
המדובר באירוע משפטי פוליטי. שר האוצר לשעבר משה כחלון חתם על עסקת טיעון לפיה יואשם בעבירה של אי דיווח לפי חוק ניירות ערך בחברת האשראי החוץ בנקאית יונט קרדיט. העונש בכפוף לאישור בית המשפט יכלול 180 אלף שקל קנס ומאסר על תנאי למספר חודשים ללא קלון.
חברת האשראי החוץ בנקאית שבה שימש כחלון כיו"ר דירקטוריון כמעט וחסלה את האשראי הפוליטי שלו. עשרות הטלפונים שקיבל כחלון לאחר פרסום העסקה מעידים שבמערכת הפוליטית מפרגנים עדין לשר לשעבר וזה נדיר במקומותינו.
הוא נחשב בימים אלה סחורה פוליטית חמה. מאז פרש מהפוליטיקה לפני שלוש וחצי שנה ניהל את חברת הנדל"ן המשפחתית וגם ובייעוץ. בעקבות הסדר הטיעון הוא מחשב מסלול מחדש ובוחן את כל מפת הדרכים בדרכו לפוליטיקה המחכה לו בזרועות פתוחות: הושט ידך וגע בה.
לא רק אני אומר את זה אלא ביבי בכבודו ובעצמו שהמליץ לשריו "תהיו כחלונים" בעקבות הרפורמה בסלולר שהוביל בממשלתו. אבל כחלון לא האמין וקודם להצטרפותו אליו והחתים אותו לפני על הסכם בכתב עם פירוט התחייבויותיו שמזכיר אותה מגנא קרתא מאשר הסכם קואליציוני.
הוא נחשב לאחד משרי האוצר הטובים בעשור האחרון אבל גם בתחום הנדל"ן הוביל את הרפורמה החשובה ביותר והיא "מחיר למשתכן". חלק ממהלכיו היו שנויים במחלוקת. למשל הטיפול השלילי במגזר העסקי שהתבטא בחוק שכר הבכירים במערכת הפיננסית שאושר בסיועה של שלי יחימוביץ (מי זוכר אותה עדין).
ההסבר לכך שהוא תמיד היה קשוב לפן החברתי. האם מישהו זוכר שהוא היה הראשון שאסר להכניס מכונות הימורים לדוכני הפיס ואסר על הימורים בטוטו על מרוצי סוסים?
כחלון היה נחשב למגן בולט של מערכת המשפט בימים שביבי התחיל לזייף ושמר ככל יכולתו על מעמד בית המשפט העליון. לא אני אומר את זה. אהרון ברק הנשיא המיתולוגי הגדירו לפני שנתיים בעת ביקור ניחומים לאחר מות אשתו אלישבע "כמציל הדמוקרטיה הישראלית".
במסגרת תפקידו לאיזון מערכת המשפט הוא גם דאג לצירופו של השופט המזרחי יוסי אלרון לבית המשפט העליון. אגב כחלון עובד בימים אלה מאחורי הקלעים לבחירת אלרון מבקר המדינה ואף משוחח עם חברי כנסת. זאת משימה לא פשוטה כשמנגד ניצב גורם נכלולי כמו נתניהו.
ראש הממשלה יציג שני מועמדים: את דניאל הרשקוביץ מקורבו כמועמד דמי מול עורך דינו הפרטי שלו מיכאל רביליו. ההנחה שאף אחד מהשנים לא ייבחר בסבוב הראשון ברוב של 61 ח"כים ואז נתניהו ילחץ שרביליו ייבחר בסיבוב השני. אצל נתניהו שום טריק או שטיק אינו קטן למידותיו.
אגב כחלון בחיים לא האמין שנתניהו ימשיך כראש ממשלה אם יוגש כנגדו כתב אישום. זאת ועוד: אחרי טבח ה-7 באוקטובר גם לא היה לו ספק שנתניהו יפרוש לפנסיה במיאמי. בסוף התברר שבענייני מוסר אצל נתניהו אסור ומותר, מקובל או בזוי. הקווים האדומים מתנדפים.
בניגוד לנהוג לחשוב, לצד היותו שר חברתי כחלון היה נץ טורף בטחוני. תמיד ראה לנגד עיניו את טובת מערכת הביטחון. בתפקידו כשר אוצר הוביל את פתרון משבר ההתעצמות בצה"ל בתקופה שגדי אייזנקוט שימש כרמטכ"ל.
במצב הנוכחי של חברי הליכוד ששום תעלול אינם קטן למידותיהם בעקבות הפריימריס, עוצמתו של כחלון שקולה למשקלם של עשרה חברי כנסת מהליכוד. תבחרו את השמות בעצמכם: וטורי, סילמן, אטבריאן, קרעי, אמסלם, קיש, טלי גוטליב, מאי גולן, אושר שקלים או בועז ביסמוט.
במצב הנוכחי של הליכוד כחלון, בטח כשביבי עדין בפנים, יחפש כחלון יחפש פלטפורמה פוליטית אחרת. הדיבורים על הקמת מפלגת "ליכוד חדשה" הכוללת את מאוכזבי נתניהו יישארו בגדר דיבורים. שר האוצר לשעבר מעוניין לחזור לתפקיד בעמדת השפעה משמעותית.
הפלטפורמה הפוליטית המתאימה לו ביותר להערכתי היא של גדי אייזנקוט מקים מפלגת ישר. הוא מכיר היטב את כחלון ומעריך אותו מאוד. יש להם ערכים משותפים חברתיים, חמלה ואהבת אמת של המדינה ובליכוד הנוכחי זה כבר לא מובן מאליו.
כחלון מצויד בניסיון הפוליטי היקר מפז והוא כבר ראה הכול. לאייזנקוט את המעמד הביטחוני הציבורי הייחודי המסוגל לשאוב גם קולות מהימין. לפני כמה שבועות נפגשו השנים ואפשרות החבירה עמדה על הפרק. ההימור שלי היא שבזמן הקרוב נתבשר על הצטרפות כחלון אליו
