שופטת בית משפט השלום בתל אביב-יפו, נורית טביב מזרחי, קיבלה היום (רביעי) את בקשת הבנקים ונתנה צו רשמי לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד איש העסקים ובעל השליטה לשעבר בקבוצת אי.די.בי, נוחי דנקנר. הצו ניתן בהסכמת הצדדים ולאחר שדנקנר הודיע בדיון כי אינו מתכחש לעצם החוב למערכת הבנקאית ומסכים למהלך.
הבקשה לפתוח בהליכים הוגשה באפריל האחרון על ידי הבנקים לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט, שטענו כי דנקנר הפר את התחייבויותיו פעם אחר פעם וביקש דחיות להסדר החוב המקורי שנחתם עמו בשנת 2016. במסגרת ההליך, צורף לתביעה הסדר החוב לצד חמש תתוספות ותיקונים שנחתם לאורך השנים, כשהאחרונה שבהן היא מדצמבר 2025. בתגובתו הרשמית ציין דנקנר, כיום בן 71, כי שוב אין בידו לעמוד בלוח הסילוקין שנקבע לאחר שמיצה את יכולותיו ופעל כעשור לתשלום החובות.
במהלך הדיון פנה דנקנר לבית המשפט ואמר כי הוא תמיד כיבד החלטות שיפוטיות: "אני בחדלות פירעון כבר עשר שנים ויותר, ולאחר שיינתן צו אני אכבד את זה. תמיד עשיתי כמיטב יכולתי, כולל במימוש בית המגורים, ולצערי זה לא הסתייע. נתתי את כל מה שיש לי וגם עכשיו אני נכון לתת את כל מה שיש לי". דנקנר הוסיף בדיון כי הוא הרים ידיים והוא רוצה להגיע להפטר חובות הכי מהר שאפשר.
עורך דינו של דנקנר, שלום גולדבלט, ביקש מבית המשפט כי יינתן פרק זמן טרם מינוי הנאמן על מנת לאפשר לצדדים לנהל מגעים ולהידבר ביניהם. עו"ד רונן מטרי, המייצג את בנק לאומי, ציין כי המבקשים מסכימים למתן פרק זמן של שלושים יום עד למינוי הנאמן. השופטת קבעה בהחלטתה כי עם מתן הצו, הממונה על חדלות פירעון יהיה אחראי על ניהול ההליכים, וכי הבקשות בנוגע למינוי הנאמן ופרק זמן זה יופנו ישירות לממונה. להליך צורף גם אריה רהב, המיוצג על ידי עו"ד סיני אליאס, כתובע מייצג בתביעה ייצוגית המתנהלת נגד דנקנר בבית המשפט המחוזי.
בעקבות מתן הצו, הוקפאו כל ההליכים המשפטיים והליכי הגבייה נגד דנקנר, ובוטלו עיקולים והגבלות שהוטלו עליו במסגרת הליכי גבייה קודמים. במקומם, הושתו על דנקנר הגבלות מחמירות מתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. בין ההגבלות שהוטלו: עיכוב יציאה מן הארץ, הגבלה על קבלה או החזקה של דרכון ישראלי, הגדרה כלקוח מוגבל מיוחד בבנק, וכן איסור על שימוש בכרטיסי חיוב (למעט כרטיס בנק דביט לחיוב מיידי כנגד יתרת זכות בלבד). כמו כן, דנקנר מחויב להתייצב בפני הנאמן והממונה לחקירות, לשלם תשלום עיתי חודשי לטובת נושיו, ולהגיש דוחות על הכנסות והוצאות אחת לחודשיים. הדיון בבקשה למתן צו לשיקום כלכלי נקבע לספטמבר 2027.
חוב של מאות מיליונים
דנקנר, שבעבר נחשב לאיש החזק במשק הישראלי, צבר חובות עתק של כ-500 מיליון שקלים באמצעות חברותיו הפרטיות "גנדן" ו"טומהוק". לאורך העשור האחרון הוא התעקש שלא להכריז על פשיטת רגל וניסה לפרוע את החוב בפריסה ארוכה.
עד כה, הצליח דנקנר להחזיר סכום מצטבר של כ-110 מיליון שקלים, אך רובו המכריע של החוב טרם נפרע.
על פי הבקשה, חלוקת החובות המרכזית עומדת על:
בנק הפועלים: כ-175 מיליון שקלים.
בנק לאומי: כ-162 מיליון שקלים.
בנק דיסקונט: כ-119 מיליון שקלים.
מזרחי טפחות: כ-90 מיליון שקלים.
