הממשלה אישרה את הצעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להעניק רשת ביטחון כלכלית לנפגעי פרוטקשן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. התוכנית מיועדת לעסקים וחקלאים שניזוקו מדמי חסות ואינם מבוטחים, במטרה לעודד עמידה מול העבריינים ושיתוף פעולה עם רשויות האכיפה.
יריב בן עמי, מנכ"ל ארגון 'עד כאן', שחזר את חשיבות ההחלטה בראיון ברדיו צפון 104.5FM: "ממשלת ישראל מכירה באחריות שלה לספק הגנה לאזרחים, אני לא אשם שבא מחבל ושרף לי את הקומביין ואני לא יכול לשאת בנזק הזה לבד כי המשמעות של זה היא פשיטת רגל ואני לא אוכל לקיים עסקים וכל האיזור דועך בגלל התופעה הזאת - אנשים לא יכולים להקים עסקים".
בן עמי השווה את המתווה החדש למנגנון הפיצויים הקיים בנזקי מלחמה: "המדינה אומרת כמו במצב ביטחוני, כשנופל לך חס וחלילה טיל על הרכב - מס רכוש בא ומשלם על הרכב. בא מחבל פרוטקשן ושרף לך את הרכב כי הוא רוצה לסחוט אותך - המדינה תשלם על הרכב ככה שאין לך עניין כדי לשלם לו ולקבל כביכול 'הגנה'. בעצם העניין הזה שובר את משוואת הפרוטקשן בצורה שאני מקווה שהיא מאוד משמעותית".
מאחר שחברות הביטוח הפרטיות והממשלתיות אינן מבטחות עסקים מפני סחיטת דמי חסות, הפיצוי יופעל ישירות על ידי המדינה. "בגלל שאין ביטוח המדינה נכנסת לאירוע, באמצעות מס רכוש", הסביר בן עמי. "אנחנו צריכים לעקוב ולראות שזה מתבצע בצורה מדויקת ובאמת שתהיה זמינה לציבור אבל עדיין אני חומש שזה הישג מאוד משמעותי ואמירה מאוד משמעותית".
עם זאת, בארגון מדגישים כי הצעד הכלכלי הוא רק חלק מהמענה הנדרש. "האמירה של שר האוצר 'אל תשלמו פרוטקשן, אנחנו מאחוריכם' היא אמירה מאוד חשובה ואני מצפה מכל הרשויות, הפרקליטות, בתי המשפט והמשטרה להגיד את אותה האמירה ולהוכיח אותה הלכה למעשה. שלא יהיה מצב של דלתות מסתובבות או עסקאות טיעון, רוצים לראות אותם נמקים בכלא בגלל עבירות פרוטקשן", דברי בן עמי. "גם הקרן הזו לא תפתור את בעיית הפרוטקשן אבל היא צריכה להיות חלק ממערך רחב שיאפשר לאנשים עמידה".
לסיכום הבהיר בן עמי כי המאבק ליישום ההחלטה בשטח רק בתחילתו: "אנחנו לא נאיביים, קיבלתי המון תגובות שאומרות שעושים עלינו סיבוב. הגענו ליעד מסוים ונעשה הכל כדי שהכדור יעבור את קו השער - לא נעצור עד שזה לא יקרה".
