"מנהלת חשבונות שעובדת כמו מכונה תוחלף במכונה. תוך כשנתיים סוכני בינה מלאכותית יבצעו 90% מהעבודה. ולא, זו לא נבואת זעם, מי שלא תעלה דרגה, מהקלדנית של המספרים למבקרת של המכונה שמייצרת אותם, פשוט תיפלט מהענף" - כך אומר רו"ח יורם שיפר, הנמנה עם חלוצי הפתרונות הדיגיטליים בעולם ראיית החשבון בישראל ומייסד - 'invoice4u' - חברת הפקת החשבוניות הדיגיטליות הראשונה שהוקמה בישראל לפני 21 שנים.
כלל המומחים עימם שוחחנו אחידי דעים כי הבינה המלאכותית משנה את התחום באופן מהותי ומגדירה אותו מחדש : "זה נכון. גם תחום הנהלת החשבונות וגם תחום ביקורת החשבונות יעברו התייעלות משמעותית", מציין פרופ' ירון זליכה, החשב הכללי במשרד האוצר לשעבר, שמכהן כנשיא המועצה האקדמית העליונה וראש בית הספר לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו. לדבריו, "תחומים אחרים מורכבים יותר של משרדי ראיית החשבון ובהם התכנון האסטרטגי, אנליזות פיננסיות, מיסים, תכנון עסקי וכיוצא בזה יקבלו שדרוג משמעותי שיאפשר להם להגיע ליותר לקוחות".
בישראל פועלים כיום כ-80 אלף מנהלי ומנהלות חשבונות, אך השוק חווה מחסור חריף בכוח אדם, הניכר בעיקר במשרדים מייצגים. התוצאה הישירה של פער זה היא עלייה מתמשכת בשכר המשולם בענף. משיחות עם משרדי ראיית חשבון עולה כי מנהלת חשבונות איכותית, הבקיאה בטיפול בחברות בע"מ, דורשת כיום וגם מקבלת שכר של 15 אלף שקלים. "הן מתחילות ב-40 שקלים לשעה, ולאחר כחמש שנות ניסיון השכר שלהן קופץ בקלות ל-12 אלף שקלים נטו", מתאר גורם בכיר בענף ראיית החשבון. לדבריו, התגמול מלווה גם בתנאי העסקה גמישים: "שעות העבודה שלהן מאוד נוחות, ורבות מהן מסיימות בשלוש בצהריים".
חיים מולכו, מנכ"ל חברת "עוקץ מערכות" המספקת פתרונות טכנולוגיים לניהול שכר, נוכחות ופנסיה, מחזק את הדברים: "מנהלת חשבונות איכותית, שהוכשרה גם כחשבת שכר ומיומנת בטיפול בהיבט זה, היא נכס של ממש. משרדים מזהים זאת ומוכנים לשלם סכומים נאים עבור המקצועיות שלה, ואנו רואים עלייה מובהקת בשכר המשולם להן".
ענף הנהלת החשבונות נחלק למעשה לשניים: מנהלת חשבונות שמטפלת בעוסקים מורשים 'בחד צידי' עוסקת בעיקר בקליטת מסמכים, סיווג הוצאות ודיווחי מע"מ ומקדמות. מנהלת חשבונות 'בדו צידי' נדרשת לפקודות יומן, התאמות בנקים וכרטיסים, הבנת סעיפי מאזן והכנת התשתית לדוחות כספיים. זה פער מיומנות של ממש.
וכך, מצד אחר יש חוסר מטורף שמוביל לעלייה דרמטית בשכר המשולם למנהלות שבקיאות בדו צידי, אך התמונה צפויה להשתנות - הביקוש למנהלות חשבונות חד צידיות שעובדות כמו מכונה יצלול דרמטית בגלל הבינה המלאכותית, שכבר כיום עושה חלק נכבד מעבודתן. מי שלא תרכוש ידע בחשבונאות דו צידית וגם בישום מתודולוגיית ביקורת אנושית סדורה על תוצרי המכונה - תהפוך להיות פחות אטרקטיבית.
כיום קיימות בשוק תוכנות, דוגמת AccountBox, המקצרות באופן דרמטי את זמן העבודה של מנהלות החשבונות, ומבצעות אוטומטית חלק ניכר מהמשימות. כך למשל, עד לפני כשנה, נדרשו מנהלי החשבונות לאסוף מסמכים בסוף החודש, להקליד כל חשבונית ידנית ולסווגה - עבודה סיזיפית ומועדת לטעויות, שייצרה עומס רב לקראת מועד הדיווחים לרשויות. כיום, הלקוחות מעבירים מסמכים באופן שוטף במייל, בוואטסאפ או באפליקציה. טכנולוגיית זיהוי שולפת את הנתונים מהצילום, והמערכת לומדת את דפוסי הסיווג בעצמה.
השינוי ניכר גם בהתאמות הבנק. בעבר, פקודות היומן נרשמו ידנית, וההשוואה מול דפי הבנק התבצעה שורה אחר שורה, תהליך ארוך שבו כל טעות הקלדה חייבה חיפוש מחדש. כיום, חיבור לבנקאות פתוחה מזרים את התנועות ישירות אל תוך ההתאמות, תוך קבלת התראות מיידיות על פערים במקום בדיקה ידנית. התוצאה היא שתהליך שגזל בעבר יום עבודה שלם, מצטמצם כעת לבדיקה קצרה של החריגים אותם מסמנת המערכת.
"זה לא עוד פיצ'ר, אפילו לא קפיצת מדרגה. זו מהפכה שמשנה את המקצוע מהיסוד", מסביר רו"ח שיפר. "עד לא מזמן, כדי לוודא שאין טעויות בספרים, מנהל החשבונות עבר ידנית על כל החשבונות וחיפש בעין מה לא מסתדר. מעכשיו הבדיקה שוטפת ואוטומטית. המערכת מזהה חריגים: חשבונית שנקלטה פעמיים, ספק שטרם שולם לו, לקוח ששילם והתשלום לא נרשם על שמו. הוצאה קבועה שקפצה פתאום מ-1,000 ל-5,000 שקלים מייצרת התראה מיידית. בעבר החריגות האלה צפו רק אחרי חודשים, בביקורת החשבונות. היום ביקורת הספרים נעשית בזמן אמת".
המהפכה הטכנולוגית פתרה את בעיית העבודה הידנית, אבל יצרה דרישה חדשה: אנשי מקצוע שיודעים לשפוט את מה שהמכונה מפיקה. וכאן, לטענת רו"ח שיפר, נמצאת החולייה החלשה: "שוק ההכשרות המקצועיות מפספס את המהפכה. חלק מהמסלולים הקלאסיים להנהלת חשבונות מקנים יסודות פיננסיים איתנים, אך אינם נותנים מענה בהיבטי AI: ניתוח נתונים וזיהוי אנומליות. מהעבר השני, קורסי האוטומציה החדשים מלמדים בעיקר טכניקה, איך לתפעל את המערכות, ולא מקנים כלים לשפוט אם התוצר שהתוכנה פלטה הגיוני מבחינה עסקית וחשבונאית. מוסדות הלימוד חייבים להרים את הכפפה ולהקנות לתלמידים מתודולוגיה סדורה של בקרת אנוש על תוצרי המכונה. השוק מחייב היום שילוב בין הבנה פיננסית עמוקה לבין היכולת לבקר נתונים ולקחת אחריות מקצועית על מה שהאלגוריתם הפיק".
עד שמוסדות הלימוד יתאימו את עצמם, את החלל ממלאות חברות הטכנולוגיה עצמן. מערכת AccountBox מבית Invoice4u עורכת הכשרות ייעודיות למנהלי חשבונות, שמכינות אותם לעבודה מול הדור החדש של התוכנות האוטונומיות.
