וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

נתניהו נגד סמוטריץ' בקרב על 200 מיליארד: הדרמה מאחורי התוספת לצה"ל

עודכן לאחרונה: 20.8.2026 / 8:11

ראש הממשלה ושר האוצר בעימות חזיתי על דרישת צה"ל לתוספת עתק שתביא את תקציב הביטחון ליותר מ-200 מיליארד שקל, ותחייב את הממשלה הבאה בתקציבי השנים הבאות. באוצר מבהירים כי קיצוץ רוחבי לא על הפרק כרגע: "כבר אין ממה לקצץ"

נתניהו ב"שיפודי אולגה" ביחד עם ראש עיריית חדרה ניר בן חיים/שיפודי אולגה

עשרות מיליארדי שקלים עומדים בימים אלה במרכז המאבק בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'. מערכת הביטחון דורשת תוספת מיידית לתקציב, נתניהו רוצה להיענות לדרישות הצבא, ואילו סמוטריץ' מתעקש לפתוח את הכיס כמה שפחות ולאשר רק את המינימום ההכרחי.

הזמן להכריע קצר. ההחלטה צריכה להתקבל בימים הקרובים, כדי שאפשר יהיה להביא אותה לאישור הממשלה ולהעביר את פתיחת תקציב 2026 בשלוש קריאות בכנסת עוד לפני חגי תשרי. במערכת הביטחון לא מוכנים לחכות להשבעת הממשלה הבאה, שעלולה להתעכב חודשים ארוכים, ודורשים לבצע כבר עכשיו רכש שלטענתם אי אפשר לדחות בלי ליצור פערים שעלולים לפגוע בצורכי הצבא.

מנגד, סמוטריץ' לא מוכן לתת למערכת הביטחון צ'ק פתוח, בעיקר בתקופת בחירות, כשמי שיצטרך להתמודד עם חלק גדול מהחשבון יהיה מי שיישב בממשלה הבאה. באוצר מזכירים גם את תהליך ההתייעלות שנדרש ממערכת הביטחון כחלק מההסכמות הקודמות, ושלטענתם לא מתקיים כפי שסוכם.

נכון לעכשיו עדיין לא ברור בכמה כסף מדובר והדיונים בין נתניהו לסמוטריץ' נמשכים. בכל מקרה, הסכום שיאושר יתווסף ל-25 מיליארד השקלים של תוספת המל"ל שכבר אושרו, ובכך צפוי תקציב הביטחון ל-2026, שעמד על 158 מיליארד שקל, לחצות את רף 200 מיליארד השקלים, כמעט פי 3 מתקציב מערכת הביטחון בתחילת מלחמת חרבות ברזל.

נתניהו וסמוטריץ'. "אין ממה לקצץ"/ראובן קסטרו

350 מיליארד שקל בעשור

למרות המספרים, במשרד האוצר שומרים על אופטימיות זהירה. "אם לא תהיה ברירה", אומר לוואלה גורם המעורה בפרטים, "יעד הגרעון ל-2026, שעומד על 4.9% מהתוצר לא ישתנה, מכיוון שהוא עומד עכשיו על 3.3% בלבד, בגלל ההכנסות היפות ממיסים, שהפתיעו את כולנו. נתוני הלמ"ס מתחילת השבוע הראו שברבעון האחרון התוצר עלה ב-15% במונחים שנתיים".

גם קיצוץ רוחבי נוסף במשרדי הממשלה לא צפוי כרגע להיות חלק מהמהלך. המקור מעריך שככל הנראה לא יהיה קיצוץ כזה, כיוון ש"מרוב פלאטים, לא נשאר ממה לקצץ".

הוויכוח הנוכחי הוא המשך למאבק שמתנהל כבר חודשים בין האוצר למערכת הביטחון על הכסף. בסוף 2024 המליצה ועדת נגל על תוספת של כ-130 מיליארד שקל על פני עשור, אבל בסוף 2025 הציגה מערכת הביטחון דרישות גבוהות בהרבה, ובסופו של דבר סוכם על תוספת של כ-350 מיליארד שקל לעשור, כש-100 מיליארד מתוכם אמורים להגיע מהתייעלות ומהכנסות אחרות.

אלא שההתייעלות הזאת הפכה עכשיו לאחת מנקודות המחלוקת המרכזיות. באוצר טוענים שהיא לא מתבצעת כפי שסוכם, ולכן סמוטריץ' מתנגד לתת למערכת הביטחון את מלוא התוספת שהיא דורשת. נתניהו, מנגד, מקבל את עמדת מערכת הביטחון שאי אפשר להמתין עוד חודשים עם הרכש הדרוש לצבא.

sheen-shitof

עוד בוואלה

נלחמים ביוקר הנדל"ן: כך תוסיפו לבית חדר ביום אחד

בשיתוף קבוצת גוטליב אלומיניום

כיפת ברזל. רכש שאי אפשר לדחות/משרד הביטחון

ההחלטה שתתקבל עכשיו לא תסתיים ב-2026. נתניהו מבקש לעגן בהחלטת ממשלה תוספות של עשרות מיליארדי שקלים גם לתקציבי הביטחון של 2027 ו-2028, ובכך להשאיר לממשלה הבאה התחייבויות בהיקף גדול.

לפי הנומרטור האחרון שפורסם ביוני, בשנים 2027 ו-2028 התחייבויות הממשלה נמוכות בכ-30 מיליארד שקל ממה שתקרת הגירעון בחוק מאפשרת, אבל מגבלת ההוצאה כבר קרובה למקסימום. המשמעות היא שהממשלה הבאה תצטרך למצוא את הכסף לתוספות האלה, באמצעות קיצוצים בהוצאות אחרות, העלאת מסים או הגדלת הגירעון.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully