בעוד פחות מחודש, למעלה מ-2.5 מיליון תלמידים ותלמידות בישראל יחזרו לספסל הלימודים. הם יפתחו ספרי מתמטיקה, אנגלית והיסטוריה, אך בעולם הדינמי והתחרותי של ימינו - מוטל עלינו כחברה לוודא שהם מקבלים גם את ארגז הכלים החיוני והקריטי ביותר לחייהם הבוגרים: עצמאות, אוריינות וחינוך פיננסי. דור ה-Z הישראלי גדל לתוך מציאות כלכלית מורכבת. יוקר המחיה המאמיר, מחירי הדיור הגבוהים, השירות הצבאי והמעבר לחיים עצמאיים, לצד השיח הער ברשתות החברתיות, מייצרים אצל הצעירים מודעות גבוהה מאי פעם לכסף ולצורך החיוני ביצירת ביטחון כלכלי ארוך טווח.
סקר מקיף שערכנו לאחרונה, מציג תמונה ברורה ומעודדת לגבי בגרותם הפיננסית של הצעירים: כ-95.3% מבני 18-25 מסכימים כי התחלה מוקדמת של חיסכון והשקעה היא המפתח ליצירת תשואה משמעותית ולעצמאות כלכלית. יתרה מזאת, למעלה ממחצית מהם חוסכים או שואפים לחסוך למעלה מ- 1,000 שקלים מדי חודש. אלו נתונים שמראים כי גדל בישראל דור אחראי, שקול, מפוקח ובוגר, שמבין היטב את חשיבות הניהול הנכון של כספו.
אלא שבצד המודעות הגבוהה והנכונות לחסוך, נפער פער עמוק בין השאיפה לבין היישום בפועל: רק כ-40% מהצעירים משקיעים את כספם בפועל באפיק פיננסי מניב כלשהו, בעוד שכמעט כל צעיר שלישי בוחר להשאיר את כספו "לישון" בחשבון העו"ש או בפיקדון בסיסי שאינו שומר על ערכו. עם זאת, ברגע שמתאימים פתרונות נגישים, הצורך הקיים בשטח מתפרץ החוצה - גם אצלנו בהכשרה הופתענו מעוצמת הביקוש, כאשר בתוך כ-12 חודשים בלבד מהשקת פוליסת החיסכון הייעודית לצעירים נרשם זינוק של כ-60% בפתיחת פוליסות חדשות ובהיקף ההפקדות.
מה בעצם מונע מהם לעשות את הצעד המכריע לעבר השקעה? בניגוד לתפיסה הרווחת, החסם המרכזי אינו חוסר בהכנסה פנויה או פחד מוגזם מסיכון. הגורם המוביל, בפער ניכר, הוא חוסר ידע והבנה בתחום הפיננסי. הצפת המידע ברשתות החברתיות אומנם מעוררת עניין, אך היא לא פעם מבלבלת, מייצרת רעש רב ואינה מחליפה ידע סדור ומקצועי. החשש ממושגים כבדים, מבירוקרטיה וממערכות מורכבות מותיר רבים מהצעירים מתוסכלים ומהססים.
כדי לשבור את הפחדים הללו ולגשר על הפער, המפתח הבלעדי הוא חינוך פיננסי נגיש בגובה העיניים כבר מגיל צעיר. בישראל אומנם קיימת כיום אוריינות פיננסית כבר מגיל צעיר במערכת החינוך, וזהו צעד מבורך וחשוב מאוד בצבירת הידע הראשוני, אך עדיין יש עוד דרך ארוכה לעשות. על מערכת החינוך להעמיק ולהרחיב את הלימודים הללו, להפוך אותם למעשיים ורלוונטיים יותר, ולשלב בהם כלים פרקטיים לעולם ההשקעות ולניהול הון אישי. ידע והבנה של מושגים פיננסיים בסיסיים הם חשובים לא פחות מכל מקצוע לימודי אחר. כדי לבנות את דור העתיד של הכלכלה הישראלית, עלינו ללמד את בני הנוער לא לחשוש מלדבר על כסף, ולנטרל את ההרתעה מהעולם הכלכלי.
המשימה הלאומית שעומדת לפנינו היא להתייחס לחינוך פיננסי כמקצוע ליבה חיוני, לפשט את המושגים הכלכליים, ולפעול אקטיבית לצמצום פערים מגדריים וגיאוגרפיים כדי להעניק הזדמנות שווה לכל צעיר וצעירה בישראל. חינוך פיננסי וחיסכון מנוהל בגיל צעיר אינם רק כלי טכני לניהול כסף, הם המנוע הקריטי ביותר לבניית יציבות, ביטחון ועצמאות כלכלית. דור צעיר שילמד לנהל את כספו בבית הספר ויבין כלכלה ללא פחד, הוא הדור שיבטיח את חוסנה הכלכלי של החברה הישראלית מחר.
הכותב הוא משנה למנכ"ל ומנהל אגף ביטוח חיים ופיננסים בחברת הכשרה
