"העובדה שמכתשים אגן מצליחה להציג כבר שלושה רבעונים רצופים צמיחה יציבה ומוצקה תוך שמירה על היכולת לייצר מזומנים בהיקפים גבוהים, מעניקה לחברה בסיס טוב לקראת זינוק נוסף בעתיד, תוך הגברת כושר התחרות של החברה וניצול ההזדמנויות על ידה", כך אומר היום ל-TheMarker מנכ"ל מכתשים אגן, שלמה ינאי.
ינאי מציין כי הוא אינו יכול לפרט נתונים נוספים לגבי התוכניות והמצב העסקי בו מצויה מכתשים אגן בעתיד הקרוב, אך הוא מציין כי בחודשים הקרובים צפויים עדכונים בעניין זה. נזכיר כי ברבעון הקודם אמר ינאי ל-TheMarker כי מכתשים אגן עובדת על קפיצת המדרגה הבאה שלה (אחרי עסקת רכישת המוצרים מבאייר), וכי העסקה צפויה להיחתם עד סוף 2003 או בתחילת 2004. לעיתון "הארץ" אמר ינאי כי היעד הבא של החברה הוא הכפלת המכירות בארה"ב.
עניין אחר שתפס כותרות בחודשים האחרונים הוא ההנפקה המתוכננת של מכתשים אגן. בתקופה האחרונה פורסם כי החברה בוחנת גיוס של 100-200 מיליון דולר בהנפקת מניות באירופה ברבעון הראשון של 2003. יחד עם זאת, הערכות בשוק היו כי הגיוס לא יתבצע ברבעון הראשון ויידחה לאחד הרבעונים המאוחרים יותר. ינאי מסרב לאשר או להכחיש את ההערכות הללו אך הוא מוכן לומר כי "כל יום שעובר מרחיק את האפשרות שהגיוס אכן יתבצע ברבעון הראשון של השנה".
בלי קשר לרכישות אפשריות ינאי מציין כי העובדה שהחברה מציגה צמיחה דו ספרתית כבר שלושה רבעונים רצופים, מעידה על מגמה אמיתית ולא נובעת מאירועים חד פעמיים כמו הרכישה מבאייר או עונה חקלאית טובה כזו או אחרת.
ינאי אומר כי בחודשים האחרונים החברה עבדה על תוכנית אסטרטגית רב שנתית והיום היא נמצאת בשלבים האחרונים של הגיבוש שלה. הוא מסרב למסור את היעדים שהחברה מציבה לעצמה, אך לדבריו היעד הוא גבוה והחברה נמצאת רק באמצע הדרך אל היעד הזה.
סמנכ"ל הכספים של מכתשים אגן, אלי אסרף, מזכיר כי בעבר היעד של החברה היה להגיע השנה להכנסות של מיליארד דולר. היום, עם מכירות של כ-887 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה, ניתן להניח שהחברה תעמוד ביעד הזה ואף תעקוף אותו. יעד שני, שגם בו תעמוד החברה, היה היכולת לשרת את החוב שמכתשים אגן נטלה כדי לממן את הרכישה מבאייר.
בעניין המוצרים מבאייר, אומר אסרף, כי מכתשים אגן עוד לא מיצתה את הפוטנציאל של הרכישה הזאת. סך מכירות המוצרים החדשים, שהחברה צירפה לתמהיל המכירות שלה בשנים האחרונות (מפיתוח עצמי ומרכישות), הסתכם ברבעון בכ-72.1 מיליון דולר והיה גבוה בכ-36.8% בהשוואה לרבעון המקביל. אסרף מדגיש כי המיצוי המלא של הפוטנציאל של מוצרים חדשים מגיע למעשה רק אחרי 3 שנים ממועד הרכישה. היום, לדבריו אנו מצליחים למצות את מלוא הפוטנציאל מהמוצרים שרכשנו מסינג'נטה בשנת 2000. ינאי מוכן להוסיף ולומר כי גם בלי רכישות נוספות תהיה הצמיחה של מוצרים אלה ב-2004 בקצב דו ספרתי.
נקודה מעניינת נוספת בדו"חות של מכתשים אגן היא הפעילות באמריקה הלטינית ובמיוחד בברזיל. כידוע ב-2002 איים המשבר בברזיל לפגוע קשות בפעילות החברה ועקב כך היא קיבלה החלטה לחזק את הנוכחות שלה באירופה ובצפון אמריקה ולצמצם את החשיפה לאמריקה הלטינית. היום מדווחת החברה כי ברבעון המדווח בא לידי ביטוי השיפור בכלכלת ברזיל והתייצבותה, שעיקר ביטויו בהתחזקות והתייצבות הריאל הברזילאי וכן ירידת שערי הריבית. כן דיווחה מכתשים אגן כי בנוסף להתייצבות הכלכלה הברזילאית ניכר ברבעון השלישי שיפור בענף החקלאות בברזיל, שמתבטא בהגדלת שטחי הגידול, שיפור המחירים והעמקת השימושים במוצרי אגרוכימיה, ולאחרונה השלמת תהליכי צמצום המלאים.
ואכן החברה מדווחת ברבעון הנוכחי על צמיחה של המכירות ליבשת בשיעור חד של כ-35% מ-77 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2002 לרמה של כ-104 מיליון דולר ברבעון המדווח. ינאי מבקש להדגיש כי למרות הגאות הנוכחית בברזיל החברה ממשיכה שם במדיניות מכירות שמרנית ומאמינה שצריך לפעול שם בגישה סולידית ותוך ביצוע הגנות על החשיפה שלה. במקביל הוא מציין כי החברה החלה בהשקה של מוצרים חדשים וזאת כדי למזער פגיעה אפשרית בקוטלי הסויה עקב תחילת שימוש במוצרים גנטיים לתחום אלה.
מנכ"ל מכתשים אגן: בקרוב צפויים עדכונים לגבי רכישות מהותיות
אילן מוסנאים
12.11.2003 / 15:45